A fekete lyukak és az idő

Tóni
Hozzászólások: 186
Csatlakozott: 2009.09.23. 13:24

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Tóni » 2011.02.16. 16:54

Üdv Péter ! /mpt/

Lehet, hogy vd.astro a következőt akarta közölni velünk :
http://www.biochem.szote.u-szeged.hu/astrojan/
Belenéztem a kiváncsiság kedvéért egy kicsit.
Mit is mondjak? Talán az első hozzászólásomban
tapintottam a lényegre : vannak még csodabogarak!
Tóni.
maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.02.16. 17:19

Nabla írta:A témához pedig annyit, hogy a paradoxonokat a "multiverzumos" elképzelés is feloldja...

Elméletileg talán. A gyakorlatban azonban továbbra is hiány van időutazóból. Azaz vagy az időutazás (visszafelé) nem lehetséges, vagy a multiverzum nem létezik, esetleg létezik de mégsem úgy, hogy megoldja a paradoxont.
vd.astro
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2009.09.14. 14:20

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: vd.astro » 2011.02.16. 20:45

Lehet, hogy vd.astro a következőt akarta közölni velünk :


A félreértések elkerülése végett: a címet másoltam a tulajdonos egy korábbi, itteni fórumos hozzászólásából.
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.02.17. 05:20

Látod, látod, pedig azt ígérted, hogy nem lesz többet.. :D
maro írta:Itt a Földön azonban több idő telt el, ha elég gyorsan mentél, akár száz év is.
Ez pedig nem más, mint álmodozás. Megláthatod milyen lesz a Föld száz év múlva, ha éppen 100 évig utaztál. A többi földlakóhoz képest pontosan ugyanolyan sebességgel öregedtél.

Minden érdeklődőnek ajánlom, hogy mielőtt ezekről a dolgokról véleményt mond, legalább ismerje meg pontosan az én véleményemet.

Nos, segítek, bár nem érdemled meg. Az idődilatáció jelensége nincs bizonyítva. Ne kapkodj a fejedhez, nincs bizonyítva. Egyedüli kisérlet a Hafele Keating kisérlet, ami szervezésben legalább 4 atomórát használt, az órákat előzőleg, a repülések közötti időben valamint a repülést követően kondícionálta, úgy értem összehasonlította az USNO órákkal. De !!!! Az atomórák olyannyira rosszul jártak, hogy abból tudományos igényű következtetést levonni a fizika tudomány szégyene !!!

A 3 db összevissza járó órát ki kellett volna zárni a kisérletből, mert az órák hibája egy nagyságrenddel haladta meg a kimutatni kívánt eredményt.

Volt egy óra, a 447. számú óra, ami többé kevésbé pontosan járt, viszont ez az óra nem is mutatott relativisztikus ugrást/lépcsőt, vagyis a HK kisérlet éppenhogy azt támasztotta alá, hogy 100 évet kell utaznod ahhoz, hogy a Földet megláthasd 100 földi év múlva.

Azóta meg nem hoztak vissza órákat, csak egyet egyet, az órák elő és utóéletének vizsgálata nélkül, folyóirat hivatkozás nélkül.

Akkor mire is alapozod a kijelentésedet és meggyőződésedet, mely szerint az űrhajós lassabban öregszik ??

Esetleg szóbajöhetnek a kozmikus sugárzás által keltett müonok amit a földfelszínen detektálsz. Azért detektálhatod a földfelszínen, mert azok a FÖLDFELSZÍNEN KELETKEZNEK ! Elhitted a mesét.

GPS órát pedig még senki nem hozott vissza.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.02.17. 09:05

Na, megint beleolvastam a témába. Megláttam egy tucat felkiáltójelet, vastagon szedett nagybetűs szöveget. Rögtön tudtam, hogy csak Astrojan lehet. Ez az ember valamit nagyon akar mondani. Igaz, nem túl érthetően. De valaki becsapta az egész világot.
KoviP
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2010.11.15. 22:04

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: KoviP » 2011.02.17. 12:04

Tévedés, hogy csak a HK kísérlet lett volna, nézz utána ennek egy kicsit. Pl 2010-ben is mérték a szóban forgó jelenséget. ( C. W. Chou, D. B. Hume, T. Rosenband, D. J. Wineland) A GPS műholdakon lévő órák működésébe pedig bele van kalkulálva a várható idődilatáció mértéke, ezért nem kóvályog össze vissza mindenki. http://www.alternativephysics.org/book/TimeDilationExperiments.htm

A müonok földfelszínen való keletkezését nem tudom honnan veszed. Ezzel a nézettel igencsak egyedül lehetsz. http://cosmic.lbl.gov/SKliewer/Cosmic_Rays/Muons.htm Tessék, olvasgasd egy kicsit.

Ne próbálj egy elméletet úgy megdönteni, hogy a saját _bizonyítatlan_ igazad szajkózod egyfolytában. Attól hogy vastagon szedett, pirosan kiemelt, nagybetűs kijelentéseket teszel, úgy mintha azokat már bebizonyították volna nem csak magadnak, hanem a tudománynak is ártasz. Beírva google-be az idődilatáció és gps szavakat folyamatosan az Astrojanos ámokfutásokat olvashatjuk index és egyéb fórumokon. Lassan ez is ott lesz közöttük és ez igazán szomorú...
"A felhőkön és a süvöltő szelen túl, az égbolt sarka mögött terül el a kozmosz. Végtelen és titokzatos, csalogatva hívogat, mintha folyton azt kérdezné: kik vagyunk e Földön és miért?"
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.02.17. 13:19

Már bátorkodtam megjegyezni, hogy az illető esetében vitázni, érvelni nincs értelme. Beszélgessünk inkább a fotometriáról vagy változós javaslatokról (persze a megfelelő topicban).
Nata
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2010.06.20. 17:18

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Nata » 2011.02.17. 17:50

maro írta:Tekintsük ugyanis az időutazók teljes hiányát korunkban. Azaz úgy alakult, hogy eddig senki sem jött vissza. A fenti gondolatmenetből az következik, hogy már nem is fog. (megpróbált visszajönni, de nem sikerült) Tehát ismét csak az jön ki, hogy lehetetlen visszafelé utazni.


Nem állítom, hogy az időutazás lehetséges, csak arra akartam rámutatni, hogy a nagyapa paradoxon logikailag még nem teszi lehetetlenné. Az időutazók hiánya önmagában nem bizonyító erejű. Sok nem fizikai hanem technológiai ok is indokolhatja hiányukat (pl. szükséges energia, célidőpontok valamilyen korlátozottsága, stb.). Esetleges nagy számú időutazó is lehet észrevehetetlen ha Föld életkorához viszonyítjuk számukat. Egy 40 000 év múlva élő ember(?) számára nem biztos, hogy a mi korunk, bolygónk érdekes lesz.
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.02.18. 02:30

SzZoli írta:Ez az ember valamit nagyon akar mondani. Igaz, nem túl érthetően. De valaki becsapta az egész világot.
Igen, körülbelül erről van szó.

KoviP, mi lenne ha megtisztelnél azzal, hogy kérdezel amikor nem értesz valamit, bár véleményem szerint ha gondosan elolvasnád amit leírtam akkor akár meg is érthetnéd.

Itt van pl. Chou órája, ugyanezen a fórumon már írtam róla, de nem olvastad vagy csak nem értetted. Ideteszem mégegyszer csak neked:

"Ha valaki azzal replikázna, hogy 1000 kisérlet bizonyítja a relelmet az téved, minden kisérlet menetközben mutatja a relativisztikus eltéréseket, tehát a látszó eltéréseket. Itt van pl a legutóbbi népünnepély, a Chou órája, amivel már 10 m/s sebességű mozgást is ki lehet mutatni. Igenám, de a kérdés nem ez, hanem, hogy másként jár-e az óra a valóságban vagy csak másképpen látszik ? Erre kérdésre Chou órája nem ad választ, mert egyrészt nem hozta vissza az órát (egy 70 méteres fénykábellel voltak összekötve a jeladók) másrészt az eszköz nem is óra, nem méri az időt, csupán frekvencia-jeladó. A frekvencia pedig mozgó objektumok esetén is, meg eltérő gravitációs potenciálú esetekben is LÁTSZÓLAG változik, magyarul a detektált frekvencia változik, tehát ez csupán az 1001. kisérlet."

Sírtok a kiemelések miatt, dehát nem olvastok sem így sem úgy. Mit gondolsz miért hozták vissza Hafeléék az órákat ? Azért mert CSAK így lehet megállapítani, hogy menet közben történt e valami az órákkal.
(Az egy másik kérdés, hogy a reptetett órák összevissza jártak és nem lett volna szabad használni őket erre a célra)

Vissza kell hozni az órákat !!

Chou visszahozta az órákat ? Nem. Akkor miről beszélsz Te ? Azt senki nem vitatja (én sem), hogy menetközben relativisztikus eltérések látszanak, a relelm a látszó világot írja le, méghozzá meglehetősen jól.

A GPS órák igazad van, meg vannak erőszakolva, de visszahoztak már GPS órát ? Nem.

A müonoknak meg nincs órája, azt viszont remélem érted mit jelent a fél élettartam ? Azt jelenti, hogy a részecskék fele elbomlik 2.2 mikrosec alatt. A másik fele meg nem !

Nem azt a müont detektálod a földfelszínen ami már feljebb elbomlott. Hanem azt a töredékrészét ami nem bomlott el még.

De nem ez a fő probléma, hanem az, hogy a kozmikus sugárzás egy szintén kicsiny töredékrésze elérheti a földfelszínt, a müonokat itt, a földfelszínen keltve. Nem kell nekik utazni 15 km-t lefelé, nem azokat a müonokat detektálod itt lenn, amelyek 10 vagy 15 km magasságban keletkeztek. Érted-e ?

Persze az is vicces, hogy az általad citált irodalom pont rám hivatkozik a Hafele Keating kisérlettel kapcsolatban, csak a (3) hivatkozás már sajnos elavult.
vd.astro
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2009.09.14. 14:20

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: vd.astro » 2011.02.18. 08:16

Kedves RJ!

Azt hiszem nagyon rosszul indítottál. Ha én úgy gondolom hogy valami nem korrekt, akkor megpróbálok olyan kérdéseket feltenni, amivel zavarba lehet hozni a többieket. Van itt a fórumon olyan ember, aki fizikus és nagyon jól, érthetően ír, én úgy gondolom nagyon szívesen válaszol a benned felmerült kérdésekre, amennyiben betartasz bizonyos szabályokat. A már említett piros és nagybetűs kiemelések nem igazán közkedveltek a fórumokon, igaz nincs leírva olyan szabály hogy ezt nem lehet, de mégis zavaró. Továbbá az se a legjobb taktika, hogy csatlakozol egy közösséghez és gyakorlatilag "lehülyézel" mindenkit, mert abban hisz ami jelenleg tudományosan elfogadott. Én nem érzem magam olyan szinten ebben a témában hogy bármilyen kijelentést tegyek az elmélet helyességéről vagy helytelenségéről, és mivel - gondolom - neked sincs kísérleti bizonyítékod arra vonatkozóan hogy az Einstein féle relativitáselmélet hibás, én a helyedben óvatosabban fogalmaznék.
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”