A fekete lyukak és az idő

mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.02.01. 12:26

Astrojan írta:... a természetben csak valódi részecskék vannak.


A Casimir-effektusrol hallotal?

--mpt
Nata
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2010.06.20. 17:18

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Nata » 2011.02.04. 15:41

Astrojan írta:A második meg azért nem történik meg, mert a BH párolgása csakis Hawking fejében létezik, a fekete lyukak NEM párolognak el. Nincsenek virtuális részecskék amik belehulljanak a fekete lyukba, a természetben csak valódi részecskék vannak.

Az idő nem áll meg az eseményhorizonton, az eseményhorizonton a fény áll meg, az a fény amely radiálisan KIFELÉ halad. Az eseményhotizonton ugyanis c sebességűnek megfelelő "gravitonszél fúj" befelé, ezért a fény itt látszólag áll, a Földre sohasem érkezik meg, de az idő NEM ÁLL MEG !!!

Ha a fény befelé halad át az eseményhorizonton akkor itt a sebessége = 2c lesz !! (kifelé nem tud áthaladni, mert ott megáll)


A képleteket amikből ezt levezetted letudnád ide írni? (Hawking tudná az övét) :roll:

Komolyan érdekel a téma, komoly válaszokat várok.
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.02.05. 00:08

Nata írta:Komolyan érdekel a téma, komoly válaszokat várok.
Hoppá, köszönöm, megelőlegezem hogy hiszek neked.

Ez az a terület ahol a relativitáselmélet kiegészítésre szorul, a relativitáselmélet remekül leírja a LÁTSZÓ világot, de extrém körülmények között (BH) csődöt mond és szingularitáshoz vezet, ami nyilvánvaló képtelenség. A nyomó gravitáció képes határt szabni a BH belsejében növekvő nyomásnak.

A relativitáselmélet egyenletei a nyomó gravitációt írják le, tehát nekem semmi dolgom nincs a matematikai leírással, mert az kész, jól használható, ez a relelm. A baj csak az vele, hogy nem igaz. Nem igaz, mert a látszatot írja le, nem a valóságot.

Tudni kell, hogy a relelm mese dolgok (hosszkontrakció, idődilatáció) a valóságban nem történnek meg, viszont így látszanak. Viszont kisérleti alátámasztásuk (úgyszólván) nem is létezik. Hosszkontrakciót nem tudsz mérni, csak idődilatációt. Erre viszont nincs számottevő kisérlet, mert a Hafele Keating kisérlet csalás volt. Azóta meg nem hoztak vissza órát. (Jó volt egy egy repülős kisérlet, egyetlen órával, közlemény nélkül)

Ha valaki azzal replikázna, hogy 1000 kisérlet bizonyítja a relelmet az téved, minden kisérlet menetközben mutatja a relativisztikus eltéréseket, tehát a látszó eltéréseket. Itt van pl a legutóbbi népünnepély, a Chou órája, amivel már 10 m/s sebességű mozgást is ki lehet mutatni. Igenám, de a kérdés nem ez, hanem, hogy másként jár-e az óra a valóságban vagy csak másképpen látszik ? Erre kérdésre Chou órája nem ad választ, mert egyrészt nem hozta vissza az órát (egy 70 méteres fénykábellel voltak összekötve a jeladók) másrészt az eszköz nem is óra, nem méri az időt, csupán frekvencia-jeladó. A frekvencia pedig mozgó objektumok esetén is, meg eltérő gravitációs potenciálú esetekben is LÁTSZÓLAG változik, tehát ez csupán az 1001. kisérlet.

Nos ha van kedved megfontolni amiket mondok, akkor megpróbálhatunk együttműködni, én nem vagyok matematikus, nem hiszem, hogy ez szégyen, volna dolog a függvényekkel extrém körülmények esetén.
Nata
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2010.06.20. 17:18

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Nata » 2011.02.05. 20:54

A többiek példáját látva nemszívesen vitázom veled.
De laikus lévén megértelek, én is szeretném ha a jelenlegi fizika tévedne és ebből a tévedésből létrejöhetnének a sci-fikben olvasott jelenségek, találmányok.
Azonban választhatok, látott, ám közelről soha nem vizsgálható jelenségek magyarázataként elfogadom a nálam jóval intelligensebb emberek matematikailag kidolgozott elméleteit, amikre még egy-két bizonyíték is van (nap melletti fényelhajlás, GPS rendszer órái, a kozmikus sugárzásban lévő részecskék élettartama, stb.). Vagy fordulok a hozzám hasonlóan matematikában járatlanok, bizonyíthatatlan ötletei felé.
De remélem igazad van, kezd el tanulni a matekot, dolgozd ki a gondolataidat, dörgöld a benned kételkedők orra alá és nyiss a világnak egy új jövőt.
Addig viszont viszlát!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.02.08. 14:07

Szeretném felhívni a kedves Fórumtársak figyelmét, hogy Astrojan (http://forum.szkeptikus.hu/memberlist.p ... file&u=169) a Szkeptikus Fórumot hasonlóan indulatos hangvételű, kinyilatkoztatás-szerű hsz-okkal írja tele.
(Legaktívabb fórum: Csillagászat
[ 42 hozzászólás / A felhasználó hozzászólásainak 100.00%-a ]
Legaktívabb téma: Ősrobbanás
[ 42 hozzászólás / A felhasználó hozzászólásainak 100.00%-a ])

Vele vitatkozni felesleges, foggal-körömmel ragaszkodik (az olykor zavarosan megfogalmazott) véleményéhez, meggyőzni semmivel, semmiről nem lehet. Felesleges a fórumot a vele való meddő vitával teleszórni. Beszélgessünk értelmes dolgokról.
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2011.02.08. 16:31

Én azt sem értem, hogy ha valakinek ilyen magvas gondolatai vannak, miért egy amatőrcsillagász fórumba írja meg? Nem akarom lebecsülni a jelenlévőket, de ha ennyire hinnék magamban, én inkább a Physics Today-nek, vagy mondjuk az Astrophysics Journal-nak írnám meg a mondanivalóm...

Ez olyan, mintha felfedeztem volna egy új, szuperkönnyű kompozitot, és ahelyett, hogy a NASA-t keresem meg vele inkább egy helyi modellszakkör fórumát szórnám tele a felfedezéssel.

A tanulságot ki-ki vonja le...
nincs aláírás
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2647
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2011.02.08. 16:53

Tudjátok, hogy van az: Merjünk nagyok lenni! :D
Hyperion85
Hozzászólások: 95
Csatlakozott: 2011.01.20. 00:40

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Hyperion85 » 2011.02.14. 13:39

Sziasztok..!-----Időutazás: lehetetlen ?

Egy elég beteg témával állnék most elő, ha megengeditek...sajnos nem értem s jó lenne ha valaki ezt elmagyarázná nekem (aki jártas a időutazás téridő dolgokban..)A téma "golyó-Paradox" ez igazából a Kozmikus katasztrófák c. könyv 337-339 oldalán található. Van egy golyó ( 1 golyó ! )ami a múltban s egyszersmind a jövőben is egy adott helyen van.( mondjuk egy asztalon..)A jövőbeli golyót egy "idő-alagutat" nyitva (amely a múltbéli golyóhoz nyílik..) átgurítsuk a múltbéli golyóhoz. Ekkor mi történik ???A múltbéli golyót nem mozdíthatjuk el a helyéről ,mivel a jövőben ott kell lennie.Önmagával "elvileg" nem érintkezhet.Összeolvadnánk..? Vagy megsemmisülnek ?Egymás mellett elgurulnának ?
Kíváncsi volnék ti mit gondoltok erről a témáról, ez a Paradoxon elvileg megmagyarázná azt, hogy nem lehetséges az időutazás ? Szerintem nem lehetséges az időutazás,.de vannak dolgok ami nálam a jövőbeli utazást nem zárja ki..a múltba azért nem mehetnénk vissza mert ami már megtörtént az "fix" s semmivel sem tudnád befolyásolni..de a jövő..még nem történt meg.
Ha valamit félreértettem volna elnézést, javítsatok ki.köszönöm.

Sziasztok Várom a kommenteket!!...................................................................:) :roll:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Nata
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2010.06.20. 17:18

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Nata » 2011.02.15. 11:25

Hyperion85 írta:A jövőbeli golyót egy "idő-alagutat" nyitva (amely a múltbéli golyóhoz nyílik..) átgurítsuk a múltbéli golyóhoz. Ekkor mi történik ???A múltbéli golyót nem mozdíthatjuk el a helyéről ,mivel a jövőben ott kell lennie.Önmagával "elvileg" nem érintkezhet.Összeolvadnánk..? Vagy megsemmisülnek ?Egymás mellett elgurulnának ?

Az ortodox nézet szerint a visszagurítás valamilyen okból nem jött létre. Nem arról van szó, hogy a múltbéli golyót nem mozdíthatjuk el, hanem egyszerűen csak nem mozdult el és ennek az oka bármi lehet, ami megtörtént az megtörtént.
maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.02.15. 11:45

Időben visszafele utazni nem lehet, mert sértené az ok, okozat összefüggést. Nyilván mindenki ismeri azt a sci-fit, amiben valaki visszamegy az időbe és megöli a szüleit, mielőtt ő megszületne. Viszont ha nem születik meg, nem is tud visszamenni az időben, ezért nem is ölheti meg a szüleit. Akkor viszont megszületik, tehát mégis vissza tud menni. stb. stb.

Az előre utazással semmi baj nincs, most is haladunk 86400sec/nap "sebességgel, aki ennél gyorsabban akar előre utazni, az szálljon gyors űrhajóba, vagy hibernálja magát.
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”