Jusztírozás

Lencsés- és tükrös távcsövek
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2010.12.26. 12:40

Ha jól értem, akkor ez a lézerfény oda-vissza cikázik a segédtükör és a főtükör között a kihuzatból elindulva és ha már minden tökéletesen a tengelyének egy-vonalában van (segédtükör, főtükör, kihuzat), akkor azon fut is vissza a kiinduláspontjába?
Ezzel azt kérdem, hogy ezzel kiküszöbölhető az a optikai csalódás mint azt Sidius is írta:
"a tükör közepére eső fény csak a fókuszban találkozik az optikai tengellyel, holott végig azon kéne haladnia."

Tehát készítek egy lézeres jusztírozót ami tökéletesen beállított,(pl.: egy Nagy Róbert féle) akkor a segédtükör pontatlan beállítása is észrevehetővé válik, amit egy cheshire okulárban nem lehet észrevenni?

Remélem nem baj hogy ennyit kérdezősködök, de szerintem a távcső maximumát csak akkor lehet kihozni függetlenül méretektől minőségtől, ha tökéletesen beállított. Biztos nagyon sok ember meglepődne az évek óta használt távcsövébe nézve, mikor 100%-an beállított. Sok minden más dolog is jobban működne, ha nem csak használnák.
Sok múlik a jusztírozáson ez egyszer biztos.
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: janwar » 2010.12.26. 13:22

Stefi írta:Ha jól értem, akkor ez a lézerfény oda-vissza cikázik a segédtükör és a főtükör között a kihuzatból elindulva és ha már minden tökéletesen a tengelyének egy-vonalában van (segédtükör, főtükör, kihuzat), akkor azon fut is vissza a kiinduláspontjába?

Gyakorlatilag ez történik, és szerintem ennyi elég az optikák maximális teljesítményének a kiaknázásához. Ezen felül csak annyit tehetünk, hogy hőtágulás és deformáció szempontjából igyekszünk a rendszerünket fejleszteni, és a lehetőséghez képest szabaddá tenni az optikák felületét, úgymint kihuzat esetleges belógása a tükör elé, vagy a tartókarmok minimalizálása annyira, hogy ne lógjon be az sem, csak a fazettát tartsa, esetleg valami más ravasz módon lefogatva. Ezek mind beleszólnak a szép diffrakciós kép létrejöttébe, és főleg asztrofotózásnál a fényes csillagoknál lesz feltűnő, de a maximálisan elérhető felbontás vagy kontraszt szempontjából is fontos lehet.
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.12.26. 16:00

Sziasztok!

A hagyományos lézeres jusztírozás nálam sajnos lehetetlen, ugyanis a főtükör közepén egy 14-es furat van. Ha ragaszkodom a lézerhez, nekem barlow-val együtt kell használnom, de így is remekül működik.
Néhány dolog azért még van amit érdemes megfontolni a lézerrel kapcsolatban. Eddig több tükörtartót és csövet láttam, de nem mind garantálta, hogy a főtükör közepe a cső geometriai középpontjába esik. Ugyanez természetesen a segédtükörre is igaz. Márpedig ha a lézerpötty a főtükör közepébe talál, de az nincs geometriai tengelyben (míg mondjuk a segédoptika igen) akkor a főtükör jusztírja csak a lézer szerint lesz jó, mert a beeső fény és az optikai tengely szöget fog bezárni egymással. Ez is simán kiad egy-két mm eltérést. A fókuszírozók egy részében meg gyakorlatilag billeg a jusztírozó, okulár (meg minden amit beletesznek), mert több tizedes tűréssel dolgozik sok gyártó. Ha még ezt egyetlen szorítócsavarral megbillentjük, az is sok lesz már egy méterről, ami nem volna baj, ha ez a pontatlanság mindig ugyanakkora hibát okozna.
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2010.12.31. 12:38

Egyre jobban belebonyolódok a jusztírozásba, már 2 napja csak azt csinálom.
Ha a cérnás módszer csinálom és beállítom a segédtükröt 100%-an, úgy hogy középen van a kereszt meg a cérna és a tubust is egyenletesen látom mindenhol. Majd mikor berakom a főtükröt, beállítva központosan a segédtükörhöz nem nyúlva, akkor a segédtükör árnyéka nem egyenletes a jusztírokulárban. Ha ilyenkor beállítom a segédtükröt a főtükörhöz akkor meg a főtükör nem egyenlete a segédtükörben.
Arra gondoltam, hogy lehet a kihuzatot kellene jusztírozni, mert lehetséges hogy ne merőlege a tubus tengelyével.
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
Kkaresz
Hozzászólások: 84
Csatlakozott: 2009.12.08. 18:41

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Kkaresz » 2010.12.31. 13:28

Sokan elfelejtik, hogy a kihuzat is álhat rosszul (ferdén, nem merőlegesen a tubus hossztengelyére [Newton rendszer]). És ez vezethet sok sok össze-vissza állítgatáshoz... Nem árt tehát ezt is megnézni, jusztírozáskor figyelembe venni. Max kinti és max benti pozícióban is le kell ellenőrizni jusztírozáskor, hogy mit is sikerült beállítanom. Ha mindkét pozícióban közel azonos eredményt kaptam, akkor minden ok.
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.12.31. 13:51

Üdv!
A legelső lépés -ahogy itt már többen leírták- a kihuzat bállítása. Nem elég merőlegesnek lennie az optikai tengelyre, saját tengelyének metsződnie kell az optikai tengellyel. Ha lötyögős a kihuzat, a bállítás sosem lesz tökéletes, ahogy akkor sem, ha a főtükör a foglalatában elmozoghat. Ugyanígy a segédtükör jól rögzítettsége is szükségeltetik a tartósan jó beállításhoz. Ha bárhol a rendszerben esetleg rugalmas deformáció lép fel, az szintén nem hosszú életű jusztírt jelent.
Azt azért érdemes meggondolni, hogy teljesen tökéletes beállítás nem létezik, nem túl nagy fényerőnél pedig van az optikának toleranciája, ha az nem is nagy.
Szerintem ha a csillagteszt 2D nagyítás körül jót mutat, akkor a jusztír készen van.
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2010.12.31. 14:43

Hogyan is tudom a tubus hossztengelyére merőlegest állítani a kihuzat tengelyével?
Nincs se két lézerem, amit a kihuzatba tudok illeszteni meg mondjuk a főtükör helyére készített sablonon a másik és addig mozgatva hézagolom a kihuzatot amíg a két fénynyaláb metszi egymást. Vagy a cheshire okulár keresztje nincs a tubus hossztengelyén. Vagy csinálok a két drót vagy fakeresztet, ami elég erős hogy kifeszítsek egy cérnát végig a tubusban és akkor már látom a tengelyét.
Ezek az én elképzeléseim várom a ti gondolataitokat hogyan tudom pontosan beállítani végre a kihuzatot, lehetőleg ezektől egyszerűbb módon.
Ha végképp nem boldogulok akkor előkapom a spanifert, felkötöm a hátamra tubust és megyek Kunszentmártonra. ;)
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.12.31. 15:50

Szia!
Szeretettel várunk Kunszentmártonban!

De ha megfelel, egy lézer is elég lesz. Én úgy jusztíroztam, hogy megmértem a kihuzat középpontjának távolságát a tubus fölső peremétől. Ezután a lézert a kihuzatba téve, a tubus falára világítva mejelöltem a fénypont helyét. Ezután csak az a kérdés, hogy mm pontossággal egyenlő értéket kapok-e? Ha igen, akkor jó esélyem van, hogy a kihuzat merőleges (vagy nagyon közel az) az optikai tengelyre. Ha a segédtükör póklábainak állításával lehetőség van a segédtükör oldalsó eltolására, akkor milliméter pontossággal azt is érdemes megmérni, hogy a főtükör középpontja mennyire esik a cső középpontjába. Ezután a póklábakkal (két irányból mérve) érdemes ennek megfelelő helyre tolni a segédtükör tartóját. (Egyes csöveknél láttam már komoly eltérést is.) Fontos, hogy mind a segédtükör, mind a főtükör pozícióját ugyanazon alkotóktól mérd, mert a cső se mindig kör keresztmetszetű. Most a segédtükör tartójának középső furatába kell csavart, csapot, egyebet kellemesen szorosan beilleszteni és megnézni eltalálja-e lézerpötty. Ha igen, folytatódik a jusztírozási procedúra.
Nem állítom, hogy ennek a módszernek nincs gyengéje, de általában ezek fölött sokan átsiklanak. Száz százalékos mérés nincs, de az itt leírtak nagy fényerőnél is működtek (meg leginkább oda is valók.)
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: janwar » 2010.12.31. 17:52

Egy dologról ne feledkezz meg, ha fényerős a tükör, már f/5 körüli, akkor a segédtükör eltolása miatt, nem fogod körcentrikusnak látni. A kihuzatot egyszerű szerkesztéssel is beállíthatod, egy akkora papírlapot helyezz a csőbe ami belül körbeéri, jelöld rá a kihuzat nyílását és annak középpontját, majd a papírlapon szerkesztéssel határozd meg az átellenes pontját, a csőbe a jelöléshez visszatéve a papírt, a lézer fényét az átellenes pontra állítva (a kihuzat jusztírozásával) már elégségesnek kell lennie a kihuzat állásának. Ezt követően a már általam is leírt módszer szerint a lézer fényét a segédtükör állításával a főtükör közepének jelölésére, majd a főtükör állításával a lézer "céltáblájának" a közepére irányítsd. Ha a segédtükröd a furat alatt van a nyílásba tekintve körcentrikusan, valamint az egyéb elemek is középpontosak, onnan kezdve ne foglalkozz a látott kép centrikusságával, ha a lézer útja jó, akkor a kollimáció, és ezzel a kép is jó lesz.
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Zs. Istvan
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2009.09.14. 18:46

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Zs. Istvan » 2011.01.01. 20:11

Gyula!
Tegyél egy apró pöttyöt alkoholos filccel a segédtükörre a pontosan kiszámított ponton, ahol az optikai tengelynek kell lennie. (Ez fényerőtől függően akár több mm is lehet a mértani középponttól)
Állítsd be a segédtükörtartót a pókláb csavarjaival, illetve a központi tengellyel-csavarral, hogy a tartó közepe a távcső mértani középpontjában legyen, és a kihuzat alatt pontosan középen legyen a s.tükörre tett jelölésed. Ezután állítsd be egy pontos lézerrel v. jusztírokulárral a kihuzatod tengelyét a síktükrön lévő pöttyhöz. Majd a lézert a s.tükör állítócsavarjainak tekergetésével vetítsd a főtükör közepére. Ezután ha nem mászott el a s.tükör jelöléséről a nyaláb, akkor a főtükör állítócsavarjai jönnek.
Pár perc alatt elvégezhető, és fényerős Newtonoknál is jó. Végül csillagon lehet még pontosítani.
A segédtükör látványa a jusztírokulárban így nem lesz központos, de ez ne zavarjon, így kell lennie.

Egyébként kicsit túl van misztifikálva ez a pontosan függőleges kihuzat beállítás... A fény nem ismeri a derékszöget, és a csőnek sem fáj, ha a beeső fény nem párhuzamosan halad a tubus falával. Egészen addig, amíg nem vignettál emiatt a tubus eleje, addig lényegtelen, hogy milyen szöget zárnak be egymással a különböző alkatrészek. A lényeg, hogy a kihuzat optikai tengelye a segédtükör segítségével egybeessen a főtükör optikai tengelyével. Hogy ezt 92 fokban teszi vagy éppen 87-ben a csőfalhoz képest, az a képalkotást nem befolyásolja.

Üdv: Zs. István
Válasz küldése

Vissza: “Távcsövek”