Jusztírozás

Lencsés- és tükrös távcsövek
Bence
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2009.09.24. 18:57

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Bence » 2010.12.10. 22:36

Köszi, akkor a jusztír lesz mert mindegyik egy irányba nyúlik el nem középpontosan.
Bence
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2009.09.24. 18:57

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Bence » 2010.12.18. 22:19

Bejusztíroztam és sajna így sem jó.A Holdat gyönyörűen mutatja, de a csillagszerű,pontszerű dolgokat nem.Lehet ennek oka,hogy nagyon belóg a fényútba a fókuszírozó.Kb majdnem a segédtükörig amikor élesre van állítva.
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: csakb » 2010.12.19. 01:35

A belógó kihuzat nyilván nem tesz jót a képnek, de ezen felül simán lehet, hogy gömbtükrös szegény.
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2010.12.19. 08:03

Helló Bence!

Milyen távcső ez pontosan amiről szó van? Nem egy 76/700-as valami, mert olyan van nekem is.
Én is levágtam a fókuszírózóból, mert nagyon belógott. Bár nem volt akkor sem olyan rossz a képe.
Tudnál képet feltölteni róla? Próbáltad más okulárral is, nem lehet hogy az a rossz? Az enyém gyárilag 0,96"os, de ha lecsavarom róla a szűkítőt, akkor ép belemegy az 1,25"os oksi is.

viewtopic.php?f=33&t=1698&start=90

Itt az én optus 76/700, amikor segítséget kértem a belógással kapcsolatban.
Teljesen a fogaslécig lett akkor levágva a fókuszírózóból.
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
Nagy Róbert
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2009.09.27. 06:42

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Nagy Róbert » 2010.12.19. 08:40

Kép 005.jpg
Kép 002.jpg
Készítettem egy jusztírlézert, egy egyszerű zseblámpából, melynek két állása van az egyik a ledes lámpa a másik pedig a lézer mely a ledek közepén helyezkedik el. A lézer jusztírozását a képen látható kis készülékell lehet elvégezni.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Porrima
Hozzászólások: 254
Csatlakozott: 2009.09.20. 20:52

Talán tévhit...

Hozzászólás Szerző: Porrima » 2010.12.23. 23:04

Kedves jusztírszakértők!

Néhány órával ezelőtt készültem el a távcsövem összeszerelésével és jusztírozásával. A távcsövet majd' 30 éve készítettem, így nem technikai tanácsra van szükségem.
Itt olvasva a http://tavcso.hu/jusztir-1.php linket, megnéztem, és ott is az van írva, amit 30 éve nem értek: ha egyszer be van jusztírozva a műszer, akkor utána csak a főtükröt kell időnként ellenőrizni. Holott szerintem a segédtükör még könnyebben elmozdulhat, mint a főtükör. Ugyanakkor a fenti írás rámutat arra, hogyha a segédtükör 2 milliméterrel eltér a főtükör középpontjától, akkor csak a főtükör igazítása nemhogy javítana, hanem ront, mert a félreálló segédtükörhöz igazítja a főtükröt.

Meg tudná-e valaki magyarázni, hogy mi az igazság?
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.12.24. 10:07

Kedves Porrima!
A cikk azt feltételezi, hogy a segédtükör teljesen biztosan rögzített, ami keresztülvihető ugyan, de nem könnyű megoldani.
Tegyük fel, hogy a segédtükör a tubus tengelyétől el van tolva, míg a főtükör a tengelyben van. Ha azt akarjuk, hogy a főtükör közepéről érkező foton eltalálja a segédtükör közepét, akkor a főtükröt nyilván meg kell döntenünk bizonyos szögben. Ekkor a kihuzat felől benézve a rendszer jól jusztírozottnak látszik. Ígen ám, csakhogy a csillagról (az egyszerűség kedvéért) a tükör közepére eső fény csak a fókuszban találkozik az optikai tengellyel, holott végig azon kéne haladnia.
Viszont egy egyébként pontosan 45 fokban álló síktükör bárhová legyen is eltolva, nem okoz ilyen hibát, ha nem feltételünk, hogy a főtükör optikai tengelye egybe essen a segédtükör középpontjával. Ilyenkor legfeljebb excentrikusan esik a síkra a sugárkúp, kvázi valamelyik irányban hamarabb vignettál a rendszer.
A pontos jusztírozás szerintem a segédtükörnek a kihuzat két véghelyzetéhez hangolásával kell hogy kezdődjön, különben minden más csak sacc lesz.
Különben a közelmúltban én úgy benéztem a saját Newtonom jusztírozását, hogy az arcpirító. Kifinomult módszerek ide vagy oda, Berente Béla tanácsára elővettem a jó öreg cérnát, és megoldódott a gondom.
A hiba egyébként előtte se volt nagy, de a művelet után kicsi se maradt.

Ezúton kívánok Mindenkinek Békés és Boldog Ünnepeket!
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2010.12.24. 15:50

Én is pont most olvasgattam el a jusztírozásrol szóló cikkeket, mert egyszerűen nem tudom beállítani a 76/700-as távcsövem. Most leszedtem a fókuszírózót, mert ez a lötyögés megőrjít! Ha beállítom pontosan cheshire okulárral a távcsövet, és kiveszem belőle aztán visszarakom meg még esetleg tekerek is a fókuszírózón, akkor 100% hogy már megint állítani kell rajta.
Azt hiszem csinálok egy lézeres barlow-os jusztírozót, mert ha minden igaz akkor annál nem számít a fókuszírózó kotyogása. Van a neten pár száz forintér lézer, itthon meg van egy semmire való kb. 1,5x barlow-m, a többi meg házimunka kérdése. Csak azt nem tudom hogyan fogom látni a barlow alját, mert sokkal rövidebb mint a kihuzatom.

Ez a cérnás módszer is érdekelne, valaki kifejtené mégis hogyan kell azt csinálni!
Várok még minden olyan jusztírozási módszert ami pontosabbá teheti a távcső beállítását.

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.12.24. 20:26

Kedves Stefi!

A cérnás módszer: A főtükör eltávolítása után szálkeresztet feszítünk a cső végére, pontosan annak középpontjába. Ezután egy kisebb furatú dugóval ellátott benézőcsővel fedjük a kihuzatot, majd addig állítjuk a segédtükröt, míg mindkét betekintési irányból, mindent koncentrikusnak látunk a szálkereszt által jelölt középpontra. Ezután felszereljük a főtükröt és most már csak ennek állításával fejezzük be a jusztírozást. Ez a módszer szerepel a Távcső Világában is. Természetesen a cérna szálkereszt helyettesíthető más, egyéni megoldással is, csak pontos legyen! Ez a procedúra egyébként nem túl nagy nyílásviszonyoknál nagyon jól működik, és még pontosabb, ha minél távolabbról nézzük. Sokak számára lehet, hogy fapadosnak tűnik, ami azért van mert az is. Viszont igen megbízható.

Hanem aki tökéletességre törekszik, az ezek után csillagteszten fejezi be a jusztírozást, figyelve a diffrakciós képet. Ha a kép koncentrikus, akkor minden rendben. Ha jusztírozási hiba van, akkor az elfókuszált kép ellipszisre hasonlít, mely fókuszon kívül-belül tartja tengelyeinek irányát, és a segédtükör árnyéka körül a fénykorong egyik irányban szélesebb. A főtükör pici döntésével arra állítunk, amerre a kép a szélesebb gyűrűrész felé mozdul. Addig állítunk, amíg a fénykorong kör alakú lesz.
Vigyázat! Apró mozgásokkal, mindig nagyon kicsit mozdítunk a csavarokon, mert minden állítás a kép nagy mértékű elmozgását eredményezi az okulárban, úgyhogy újra meg újra a LM közepére kell állnunk. A nagyítás legalább a mm-ben mért átmérő kétszerese szokott lenni.

Most pedig itt ragadom meg az alkalmat, hogy Kellemes Ünnepeket kívánjak Mindenkinek!
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: janwar » 2010.12.26. 09:43

Elnézést ha bárkit ismételnék, annyira nem olvastam el visszamenőleg mindent, hogy ne fordulhasson elő. A jól jusztírozott lézer kollimátor az egyszerűbb, és a megbízhatóbb eszköz a Newton rendszer beállításához. Amíg nem volt lézerem, addig a cérnás módszerrel egyező, kartonra rajzolt kereszthez szabályoztam a segédtükröt, és utána a kollimációs okulárral a főtükröt, a tudásomhoz mérten a legprecízebben, mégis amikor már lézerrel ellenőriztem, 2-3 mm hiba a központosságtól előfordult. A csillagra való beállításban már sok szubjektivitás lehet, én azt a magam részéről nem javaslom, ha a szabályozott lézerfény középre mutat, abban az esetben nem fordulhat elő nem körcentrikus diffrakciós kép, feltételezve, hogy sem a főtükör, sem a segédtükör nincs megfeszítve, és emiatt deformálódva. A sorrend nálam a következő, hagyományos jusztír-okulár segítségével, vagy akár csak szemre, esetleg vonalzót is igénybe véve, a segédtükröt a kihuzat belső falához nézve középre állítom. A lehetőleg teljesen kotyogás mentesen behelyezett jusztír lézer fényét a főtükör közepére(!) ragasztott jelre irányítom a segédtükör állítócsavarjainak a segítségével, először a kihuzat egyik, majd másik végállásában, ha eltérés tapasztalható, akkor a kihuzaton is állítani kell, amennyiben az is jusztírozható. Ha eddig pontos a beállítás, akkor már csak a főtükröt kell addig állítani, amíg a tükrökről visszaverődött lézerfény a szálkereszt közepére érkezik, és gyakorlatilag a központi furaton belül marad. Nem állandó felállítás esetén, minden egyes alkalommal érdemes ellenőrizni a kollimáció helyességét, mert a nagy általánosságban használt olcsóbb kategóriáknál van annyi deformáció a csőben, hogy a helyére téve már ne legyen teljesen középen a lézer fénye. Némi gyakorlattal ez a művelet nem igényel 1-2 percnél többet, és megéri!
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Válasz küldése

Vissza: “Távcsövek”