Stellarium

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2079
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: mephi » 2016.06.02. 22:34

Imre írta:... Közben a csillagok saját mozgását is figyelembe kellene venni az eltelt időnek megfelelően! No ez lenne az igazi számítógépes feladat! ...


Magamra vettem a bejegyzést:
http://3dastronomical.com/hu/dinamikus

Imre írta:... Persze a csillagokat látható méretűre kellene "változtatni", hogy megfelelően élvezhető legyen az ábra, mert a mostani grafikákon bizony csak sejthető mert egy csillag csak 1-2 pixel méretű! A képernyőmön sajnos semmi nem látható ezekből a mostani ábrákból, pedig szívesen megnéztem volna, de sajnos minden fekete. ...


Továbbra is a saját fejlesztésünkről beszélve: én négy különböző gépen fejlesztem-tesztelem-bemutatom a rendszert, nekem mindegyiken látható.

Imre írta: ... Mivel lehet nagyítani a térbeli csillagpöttyöket? Legalább 3 szoros, de inkább 5 szörös meretűre? ...


Még mindig a 3dastronomical.com anyagát "védve", én az IrfanView-t használom képnézegetésre. Ott a +-al akkorára növelhetjük a képet, amekkorára akarjuk.

Imre írta: ... Hogy lehet a fényességet konvertálni átméreőre, hogy a fényesebb csillag nagyobb legyen? Ugyan ez vonatkozik a videó képre is, mert ott sajnos tényleg semmi nem látható a bemutatott térhatású ábrákból, és ez eléggé bosszantó.
Üdv. Imre


Ezeken az oldalakon ez a probléma - remélem - megoldott:
http://3dastronomical.com/hu/statikus
http://3dastronomical.com/hu/dinamikus
http://3dastronomical.com/hu/lokalis_buborek
http://3dastronomical.com/hu/csillagkepek
http://3dastronomical.com/hu/vrml_kepek
http://3dastronomical.com/hu/videok_avi

Legalábbis az évek óta a tarjáni MTT-n tartott "Csillagászat 3D-ben" előadásaimban ez mindenkinek látható volt.
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
www.mephi.hu
www.3dastronomical.com
apollo13
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2016.07.01. 19:15

igen, ismerem a trigonometriát, de ebben az esetben én csak a két csillag távolságát tudom a földtől, de a galaktikus szöget nem. szög nélkül és a 3. oldal nélkül nem lehet kiszámitani a két csillag távolságát, amire nekem szükségem lenne.
misibacsi
Hozzászólások: 57
Csatlakozott: 2013.01.18. 17:53

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: misibacsi » 2016.07.02. 07:05

apollo13 írta:igen, ismerem a trigonometriát, de ebben az esetben én csak a két csillag távolságát tudom a földtől, de a galaktikus szöget nem. szög nélkül és a 3. oldal nélkül nem lehet kiszámitani a két csillag távolságát, amire nekem szükségem lenne.


Amit a Stellariumon belül be kell kapcsolnod a bővítmények közül: "szögmérés" (Stellarium újraindítása szükséges). Az alsó eszközsávon be kell kapcsolni a "szögmérés" funkciót (két egyenes vonal, köztük ív).

Ezzel megméred a két objektum közötti látszó szögtávolságot (az egér gombját lenyomva tartani az elsőnél, majd húzni és felengedni a másik objektumnál). Ezután a "szögmérés"-t kikapcsolod, rákattintasz egyenként a két objektumra, és felírod a távolságukat a Földtől.

Ezután a koszinusztétel segítségével kiszámítható a két objektum egymástól való távolsága, mivel ismert a két oldalának hosszúsága, és a köztük lévő szög.
apollo13
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2016.07.03. 20:44

Köszönöm a segitségét, válaszát.
Tudom hogy értetlenkedem, de amit Ön javasol, az csak a két objektum távolságát adja meg a Földtől, és Nem a kép objektum egymástól való távolságát. A Stelláriumban a szögmérés amit javasolt, az okés, de ott fokokban jelzi a két csillag távolságát, egymáshoz viszonyitva, és nem a Földtől, szerintem. A Földtől való távolságukat azokat tudom, mármint a csillagképek csillagjait tekintve. de a csillagképen belüli viszonyukat nem lehet tudni.
És elnézést az értetlenkedésemért, de kezdő vagyok e téren.
misibacsi
Hozzászólások: 57
Csatlakozott: 2013.01.18. 17:53

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: misibacsi » 2016.07.04. 13:19

apollo13 írta:Köszönöm a segitségét, válaszát.
amit Ön javasol, az csak a két objektum távolságát adja meg a Földtől, és Nem a kép objektum egymástól való távolságát.


Ez az, amit majd számolni kell a koszinusztétellel, hiszen végső soron ezt keressük. A két objektum közti távolság meghatározását visszavezetjük egy háromszög adatainak meghatározására. A háromszögnél ismerjük két oldal hosszát (ez a két objektum Földtől való távolsága egyenként), továbbá ismerjük a Földnél lévő megfigyelési szöget (ezt a szögmérő eszközzel mérjük meg).

apollo13 írta:A Stelláriumban a szögmérés amit javasolt, az okés, de ott fokokban jelzi a két csillag távolságát, egymáshoz viszonyitva, és nem a Földtől, szerintem.


Ez így van. Ez lesz a háromszögben az egyetlen ismert szög, hiszen csak ezt az egyet tudjuk megmérni.

apollo13 írta: A Földtől való távolságukat azokat tudom, mármint a csillagképek csillagjait tekintve. de a csillagképen belüli viszonyukat nem lehet tudni.
És elnézést az értetlenkedésemért, de kezdő vagyok e téren.


Az objektumokra kattintva kiíródik a távolságuk a Földtől. Ezt a két adatot fel kell írni. Ez valószínűleg pontosabb, mintha a csillagképre vonatkozó átlagos távolságbecslést használnánk, hiszen a csillagok térben helyezkednek el, tehát egy csillagképen belül nagy különbségek vannak a csillagok távolságában.

Tehát azzal nem szabad számolni, hogy "X csillagkép átlagos távolsága 100 fényév", mivel a csillagképen belül az egyik csillag lehet, hogy 200 fényévre van a Földtől, a másik esetleg csak 20 fényévre. Ha kipróbálod, valószínűleg látni is fogod, hogy a távolságok nagyon eltérőek.
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2016.07.08. 18:21

Érdekes ez a téma. Látható csillagok kb mind 1000 fényéven belül vannak (sőt), ott lehet trigonometriával ilyenekkel számolni. Távolabbi galaxisok esetén ez teljesen felejtős, az univerzum nem lineáris tágulása miatt
még a vöröseltolódásokból sem jön ki sok minden, kivéve, ha majdnem egy vonalban van a két objektum.

Két, egymáshozt képest (az égen) messze elhelyezkedő, tőlünk több milliárd fényévre lévő objektum egymáshoz képesti távolságát meg nem lehet kiszámolni.
apollo13
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2016.07.09. 07:17

köszönöm a választ mindenkinek, de én egy makacs ember vagyok.. Ugyanis fejembe vettem, hogy a csillagképeket kézzel fogható makettokká alakitom, hogy esetleg majd valahol, ahol a gyerekek az iskolában ezzel, vagyis a csillagászattal is foglalkoznak, meg tudják hozzávetőlegesen nézni egy csillagképet, hogy 3D-ben hogy is néz ki. Tisztában vagyok a nehézségekkel, de már minden nap csak ezzel foglalkozom, töröm a fejem, hogy hogyan is, és nem nyugszom, mig valami nem történik a megolsással kapcsolatban. A Stelláriumot már évek óta hasznaláom, szeretem, mert én a számok világában élek, mindent számolok, igy a Stelláriumban lévő csillagképek csillagjainak adatait is kigyűjtöttem egy Excel táblázatba.Nagyon sok féle adatot gyűjtöttem ki a csillagászattal kapcsolatban mindenhonnan. Végső soron ezért is lenne szükségen bizonyos két csillag távolságára adott csillagképben, hogy a makettben , hogy legalább megközelitőleg arányaiban úgy tudjam elkésziteni, hogy a cs. képeket, a makettot forgatva lehessen látni a mélységét, a távolságok arányait.
Avatar
Tom
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011.07.26. 10:39

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Tom » 2016.07.11. 11:43

Ne haragudjatok, hogy beleszólok, de mintha elsiklanátok a lényeg fölött, vagy én nem értek valamit, de akkor meg remélem megmondjátok mit :).

Szóval a csillagok pozíciója valamilyen polár kordinátarendszerben van megadva. Jelen esetben az I-es vagy II-es ekvatoriális használata a célszerű. (föld középpont, egyenlítő alapsík, pólusok a Föld forgástengelyei által kijelöltek, a nulla pontokba különbözik a kettő) Az ember fia rááll az adott csillagra a Stelláriumban, szépen leolvassa az adott kordinátákat, ez megadja a vekrot irányát, megnézi az adattáblán a csillag távolságát, ez pedig a vektor hosszát jelenti.

Így már meg is van egy csillag pozíciójának abszolút kordinátája. Jöhet a következő. Aztán ezeket az adatokat utána már át lehet számolni tetszőleges kordináta rendszerbe, ez már csak matek.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Imre » 2016.07.11. 13:55

Szerintem nagyon jól gondolod, nincs semmi probléma ezzel. Egyszerűen a gombi polárkoordinátákat kell átszámolni derékszögű lineáris rendszerbe. Hogy mi a központ, az most teljesen lényegtelen. Adott csillag távolsága a Földtől, vagy a Naptól, az kisebb hiba, mint ami ábrázolható esetedben. A lényeg, hogy a közeli, azaz majdnem csak a Tejútbeli csillagok, csillagképek esetében érdemes ezt majd megjeleníteni, galaxisoknál már nincs sok értelme, mint "Kukac" is leírta. Tehát van egy "R" fényév sugarú gömbfelület, amin "rajta" van az adott csillag, épedig a szögkoordináinak (rekta, dekli) megfelelő irányban. Ezt kell átszámolni a derékszögű rendszerbe, x,y,z értékekkel jellemezve, - természetesen fényévekben lesz célszerű egységet választani. Ez után aki akarja, csinálhat egy drótvázat az adott csillagképhez, amely találkozási pontjaiba elhelyezett golyók, akár relatíve méretarányosan, szemléltetik az adott csillagképet. Ezt lehet színezni, a csillagnak megfelelően, és kézbe is lehet adni, majd forgatva megnézheti bárki, hogy más irányból hogy lenne látható. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
apollo13
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2016.07.11. 19:51

köszöntök mindenkit, aki e témához hozzá szólt. Roppant hálás vagyok mindenki felé, hogy az agyament bajommal foglalkozik. Én nagyon kezdő vagyok a csillagászatban, kevés tudásom van emiatt, de rajta vagyok az ismeretek megszerzésében, mert imádom a csillagászatot, és a számokat.
Nagyon sok jó tanácsot, és megoldást olvastam itt a bajomra, melyet köszönök még egyszer. Ha megengedik egy személyes fej tágitást szívesen fogadnék egy röpke megbeszélésen valahol, ahol ismereteimet ezzel kapcsolatban , a csillagképek-, általam vázolt kézzel fogható megismerésére irányult.
Nem vagyok annyira felkészült, mint mások, de rajta vagyok ezen ismerek megismerésére.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”