Stellarium

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
acz71
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2009.09.19. 15:04

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: acz71 » 2013.02.24. 12:38

Szia!

Neked mindössze három paraméter kell a Stellariumba:

Name - okulár neve: (tetszőleges)
aFOV - látómező mérete (gyári adat): szerintem 30-60 fokkos tartománnyal kezd a játékot.
Focal lenght - fókusz távolság: mm-ben (gyári adat) - ez meg rá van írva

Egyedüli ismeretlen tényező jelen esetben a "aFOV" értéke. Szerintem nagyjából kitalálható, ha máshogy nem, akkor próbálkozás útján. Viszont szerintem kellően kis érték lesz, mert hát lássuk be a Besser nem egy "was it das", tehát túl nagy látómezőt nem várnék azoktól az okulároktól...

Jó észlelést!
Avatar
hg
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2009.09.16. 11:19

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: hg » 2013.02.24. 13:15

MrSteel írta:Hát lövésem sincs a látószögről és az Okulár adatairól...

Biztosan írta már valaki régebben: egy adott távcsővel és okulárral kapott valódi látómező méretét egyszerű időméréssel pár perc alatt egészen pontosan meg lehet határozni. Ez azon alapul, hogy az égbolt látszólag kb. 24 (pontosabban 23.9344696) óra alatt fordul el 360 fokot, vagyis 1 másodperc alatt kb. 1/4 ívpercet. Tehát ha másodpercben megméred az égi egyenlítőn lévő csillag átvonulási idejét a teljes látómezőn, majd a kapott értéket elosztod 4-gyel, megkapod a valódi látómező méretét ívpercekben.

Ha választott csillagod nem az ekvátor közelében van (deklinációjának abszolút értéke nagyobb 8-10 foknál), akkor a számítást még korrigálni kell a deklináció figyelembe vételével. Nyolc fokig ezt nyugodtan elhagyhatod, 1%-nál kisebb hibát vétesz vele.

Tehát a pontosabb számítás: Látómező ívpercben = 0,25 * az átvonulás ideje másodpercben * a csillag deklinációjának koszinusza
Ez a valódi látómező (tFOV, true field of view) méretét adja meg, amiből számítható az okulár látszólagos látómezeje (aFOV, apparent field of view). Közelítőleg: M ~ aFOV / tFOV, vagyis aFOV ~ M * tFOW, ahol M az okulárral kapott nagyítás és azért csak közelítő a formula, mert figyelmen kívül hagyja a látómező esetleges torzításait. Tehát nem laboratóriumi adatot kapsz, de a hétköznapokban jól használható értéket.

Üdv:
Gábor
MrSteel
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2013.01.01. 21:59

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: MrSteel » 2013.02.24. 15:05

[quote="hg"]
Ha választott csillagod nem az ekvátor közelében van (deklinációjának abszolút értéke nagyobb 8-10 foknál), akkor a számítást még korrigálni kell a deklináció figyelembe vételével. Nyolc fokig ezt nyugodtan elhagyhatod, 1%-nál kisebb hibát vétesz vele.


Értem. Módosítok az össze pálya kódot lekértem a netről így megvan a teljes kvóta" (Y) Derült eget mindenkinek!
misibacsi
Hozzászólások: 57
Csatlakozott: 2013.01.18. 17:53

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: misibacsi » 2013.02.25. 17:26

MrSteel írta:... a többi paraméterrel egyenlőre nem vagyok tisztában. Angol nem az erősségem!


Szia

A Stellarium program magyar nyelvre is beállítható: F2, Main, (English) helyett: "Magyar"-t kell választani a listából, majd elmenteni. Rengeteg nyelv beállítható.
Bandika
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2012.12.23. 15:05

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Bandika » 2013.02.25. 19:43

Sziasztok!A leírtak alapján beállítottam a Stellariumot.Rendelkezem egy SW 70/500-as refraktorral és egy planetary 6 mm-es oklival is.Nem akarok hülyének tűnni,csak még sajna nem volt alkalmam ezt a valóságban látni és reménykedem,hogy a kukkerommal ezt tényleg látni lehet.Szóval az adott eszközök adatainak beállításával a következő képet adta be aStellarium az ocular view megnyomásával:
stellarium 2013-02-25 19-32-05-91.jpg

Lehetséges ez a valóságban?
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: András » 2013.02.25. 19:58

Bandika írta:Sziasztok!A leírtak alapján beállítottam a Stellariumot.Rendelkezem egy SW 70/500-as refraktorral és egy planetary 6 mm-es oklival is.Nem akarok hülyének tűnni,csak még sajna nem volt alkalmam ezt a valóságban látni és reménykedem,hogy a kukkerommal ezt tényleg látni lehet.Szóval az adott eszközök adatainak beállításával a következő képet adta be aStellarium az ocular view megnyomásával:
Lehetséges ez a valóságban?


A program csak a látómező méretét számolja ki és rendel hozzá egy égdarabot, de nyilván az orion-köd nem lesz ilyen vakítóan fényes hömpölygés.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1697
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.02.25. 20:11

Bandika írta:Sziasztok!A leírtak alapján beállítottam a Stellariumot.Rendelkezem egy SW 70/500-as refraktorral és egy planetary 6 mm-es oklival is.Nem akarok hülyének tűnni,csak még sajna nem volt alkalmam ezt a valóságban látni és reménykedem,hogy a kukkerommal ezt tényleg látni lehet.Szóval az adott eszközök adatainak beállításával a következő képet adta be aStellarium az ocular view megnyomásával
Lehetséges ez a valóságban?

Ezt a képkivágást mutatja majd az a felvétel, amit okuláron keresztül készítesz erről az égterületről. Hogy ezt lássad a felvételen, ahhoz sok képet kell hosszan exponálni, utána számítógépen, programmal kiátlagolni, összegezni. Hogy ezek a szép színek is megjelenjenek, ahhoz még újabb képszerkesztésre is szükséged lesz.

Ez a funkció, arra jó a Stellariumban, hogy megmutassa előre a sok-sok exponálással várható eredményt. Mutatja a láható méretet, a helyzetet, tehát ennek segítségével meg tudod komponálni a látványt, be tudod állítani a távcsövedet, ha mondjuk a nézetben a fényesebb csillagokat a megfelelő helyre igazítod.

A valóságban azzal a távcsővel színeket nem fogsz látni, de a kép közepén, ahol a 4 fényesebb csillag egymáshoz képest trapéz alakban látható, ott egy halvány ködös területet tudsz megfigyelni. A távcsöved fénygyűjtése kicsi ahhoz, hogy lássad a ködöt teljes kiterjedésében. Még egy 40 cm-es is csak részben mutatja, és csak igen sötét égen, tiszta időben! Minél jobban szoktatod a szemed a sötéthez a megfigyelés alatt, annál több halvány részletet tudsz majd megfigyelni, de nem lesz ilyen színes, és fényes sem!

A Stellárium képei nem azt mutatják, hogy belenézve egy távcsőbe mi lesz látható, hanem azt, hogy kb. mit lehet látni majd azon a fényképen, amit arról a területről készítesz. Nem is mutat mindent, csak a nevezetesebb halmazokat, ködöket, bolygót. Remélem, hogy érthetően tudtam leírni a várható látványt. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: sp. » 2013.02.25. 20:35

kelemen lajos írta:Sajnos még mindig nincs magyar észlelőhely a stellariumban. Tudom hogy nem sokan használnák, de azért legalább egy hazai szép lenne:
http://www.stellarium.org/wiki/index.ph ... pes#Europe
Ha valakinek van körpanorámája, akkor szóljon, segítek összerakni.


jut eszembe'! azokból a szokásos tarjáni körpanoráma fotókból nem lehetne ilyet csinálni?
pl.: http://www.mcse.hu/galeria/main.php/tab ... b.jpg.html
most hirtelen ezt találtam, de akár a csoportképekből!
http://www.mcse.hu/galeria/main.php/tab ... _.jpg.html
(gondoljatok bele! elindítjátok a Stelláriumot és felsejlik MizserAttila, Lajos bácsi vagy MátisAndrás kontúrja!!! :) )

sp.
Bandika
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2012.12.23. 15:05

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Bandika » 2013.02.25. 20:53

Köszönöm az információkat!Sajnos megértettem a leírtakat.Szóval lehet gyúrni,gyűjtögetni--tapasztalatokat és persze majd később egy nagyobb kukkerra,meg persze élvezni a Stellarium nyújtotta szép látványt.Az exponálásoktól nagyon távol vagyok még,mert egyenlőre csak tanulom használni a távcsövet,na meg várom a tiszta eget....Egyenlőre meg kell elégednem a Hold-al,Jupiterrel meg a fényesebb csillagokkal,de már ezek is sok szép percet szereztek...Derült eget!!!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1697
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Stellarium

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.02.25. 21:25

Bandika írta:... persze majd később egy nagyobb kukkerra,.......Egyenlőre meg kell elégednem a Hold-al,Jupiterrel meg a fényesebb csillagokkal,de már ezek is sok szép percet szereztek...Derült eget!!!


Nem azt állítottam, hogy nem lehet ködöket megfigyelni egy kisebb távcsővel! Lehet, de nem szabad csodát várni, és olyan színes képet, mint amit a Stellarium mutat! Kicsit haragszom is a programra, mert aki először belenéz, az úgy gondolja, hogy a valódi égen egy kistávcsőben is azt fogja látni! Nincs így, de az sem igaz, hogy nem látni ködöt! Éppen 10 perce néztem meg, és a a Hold hatalmas fénye ellenére láttam, igaz halványan, de láttam a Trapéz csillagait, és körülötte a ködös részt. Ha nem lenne épp holdtölte, akkor még a ködös rész karjait is láthanám, de így sajnos nem. Nézegessed a Holdat, és térkép alapján keressd fel majd a nevezetesebb krátereit! Némelyik megpillantása leghalább akkora kihívás, mint egy fotó elkészítése, ha nem nagyobb! Most a peremén látható krátereket érdemes felkeresni, amelyekre csak ilyenkor lehet nagyon laposan rálátni. A Jupitert lehet akár most is megfigyelni, a holdjait is jól lehet látni! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”