C2A - Computer Aided Astronomy

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
szolcs
Hozzászólások: 224
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:21

C2A - Computer Aided Astronomy

Hozzászólás Szerző: szolcs » 2012.08.18. 11:14

Először is Hajrá Tarján! Szép az idő, derűs este várható. Magam is kitelepülök majd, remélem megnézhetek ezt-azt.

A tárgyra térve: C2A (lehet, hogy szó volt már róla, itt ebben a témakörben nem láttam) leírás, letöltés:
http://www.astrosurf.com/c2a/english/index.htm.

Mindent tud, amit kell, kezelése - ahogy látom roppant egyszerű. A nettől asszem független (noha proxy megadhato, szóval lehet, hogy ...), saját katalógust is megadhatsz. (A .txt fájl rekordleírását fel kell vinni egy úgynevezett modell fájlba és egy dc.exe (DOS-os) program segítségével befordíthatod.) A Tycho-2 hozzá letölthető, semmi bonyodalom, a path-t kell megadni, hogy hova töltötted le. Mélyegeseknek alapból az RNGC adott, install után a kezdőkép vöröslik a sok kis piros ellipszistől (galaxistól). Nagyon paraméterezhető. (Térkép arány szerinti magnitudó, csillagra, mélyégre, ... Katalógus számot megad SAO, TYC, a Simbad-dal, Aladin-nal együtt több sem kell.)

Kisbolygókra vonatkozólag - a (3)Juno; a C2A és a Cartes du Ciel között nincs jelentős eltérés - pár ívmásodperc, a HNSky úgy fél fok körül van.

Az EQ5-öm kézi hajtányos, de sok funkció van számítógéppel vezérelhető mechanikák kezelésére.

Derús eget, üdv: Szolcs
Avatar
hg
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2009.09.16. 11:19

Re: C2A - Computer Aided Astronomy

Hozzászólás Szerző: hg » 2012.08.18. 15:41

szolcs írta:A nettől asszem független (noha proxy megadhato, szóval lehet, hogy ...), saját katalógust is megadhatsz.

Teljesen hálózatfüggetlen a program, a katalógusok, pályaelemek frissítését és képletöltést végzi csak az internetről. Valóban egyszerűen kezelhető, könnyen megkedvelhető program, észlelést segítő apróságokkal. Nekem a kompaktsága miatt egyik kedvencem: minden csingi-lingijével felírható egy DVD-re és csak a szoftvert kell telepíteni, a katalógusok, kiegészítők használhatók a korongról is. A katalógus fordítója természetesen nem DOS-os, csak parancssoros Windows program (Win7 kompatibilis), bár a C2A-nak valóban van DOS változata is.
A Szolcs által is kiemelt paraméterezhetősége tapasztalt használójának nagy előny, az ismerkedőknek viszont kellemetlen is lehet, érdemes csak egy-két dolgot változtatni egyszerre, aztán megnézni, hogy jó-e, érthető-e ami történt. Ezt nyilván a készítő is így gondolja, ezért egy kísérletezéshez hasznos funkciót találunk a File menüben: "Create a restore point". Használata után Reset paranccsal így visszaállítható a megjegyzett beállítás (vagy akár a "gyári" állapot is).

Üdv:
Gábor
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”