Melyik programot válasszam?

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
EndruBoy
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2012.03.11. 11:45

Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: EndruBoy » 2012.03.21. 15:15

Sziasztok!

Nem rég beszereztem egy Optus távcsövet, ami 56x-os elméleti nagyításra képes. Nem is ez a lényeg, hanem utána olvasva találtam tippeket hogy miket lehet és érdemes ezzel megfigyelni, azonban -mivel kezdő vagyok-, nem nagyon igazodok ki az égbolton, csupán a népszerűbb csillagképeket ismerem egyenlőre.

Szóval olyan programot keresek, ami legalább nagyjából pozíció és idő függően be tudja nekem lőni, hogy jelenleg mi látható egyáltalán felettem és nem túl bonyolult kezelni. Ezen felül jó lenne ha tartalmazna leírásokat (akár angolul) a jelenségek többségéről nem túl szárazon megfogalmazva :roll: .
Itt a fórumon láttam hogy nagyon sokféle program van, ezért se tudom melyikkel kellene kezdenem kezdőként.
stirlitz
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2011.05.17. 19:23

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: stirlitz » 2012.03.21. 15:24

Pc-re Stellarium, okostelefonra pedig Google Sky programot javaslom kezdésnek. Mindkettö egyszerüen kezelhetö, ingyenes, és a megadott helyen és idöpontban làthatò égboltot mutatja. Égi objektumok kereshetök. Amolyan idegenvezetö mindkét program.


Ui: ha műholdak átvonulása érdekel, akkor http://www.heavens-above.com oldalon tudsz keresni az átvonulásuk idejére, androidos okostelefonra pedig van külön ingyenes kliens ami az emlìtett oldalon keres.
EndruBoy
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2012.03.11. 11:45

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: EndruBoy » 2012.03.21. 15:45

Ez a Stellarium jónak tűnik, köszi. Egyébként a műholdakat ez is tudja mutatni ahogy nézem. De azt kétlem hogy az én távcsövemmel azokból túl sokat lehet majd látni... Telefonos műhold kereső programot már telepítettem egyébként amikor lehetett egyszer látni az ISS-t szabad szemmel is mert pont adottak voltak a körülmények.
stirlitz
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2011.05.17. 19:23

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: stirlitz » 2012.03.21. 18:00

Műholdakat nem igen fogsz látni nagyobb tàvcsövel sem, mert gyorsan mozognak, és nem fogod tudni a làtòmezőben tartani öket. Esetleg pàr mp-ig jőn össze, a mesterséges objektumok átvonulásainak figyelése inkàbb szabadszemes szòrakozàs. De annak nem utolsò. Egy szép Irridium villanàs nagy élmény ìgy is.


(ISS-t azért rövid idöre tudtam követni màr, làtszott is a szilluetje (leginkàbb a napelemek, de kivehetö volt az elemeket össze kapcsolò modul), de egy mühold sokkal kissebb, nagy nagyìtàs kellene hozzà, megfelelô felbontàsù tàvcsö, ami már nem biztos, hogy megfizethetö.) :)
astrohist
Hozzászólások: 3224
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.03.21. 19:34

Nagyon szép, jó a képernyős keresés. Hanem azért azt javasolnám, hogy szerezd be a Vizi-féle Kisatlasz kistávcsövekhez-t. Szép kényelmesen kinézegeted magadnak, mit szeretnél megnézni (mondjuk egy-egy csillagképen belül és környékén). azután az ég alatt is megkeresed.
Egyébként távcsöves nézegetéshez a legcélszerűbb a csillagképeket valóságban megismerni. Most jó az ég ehhez. Jó vadászatot: BQ.
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2012.03.21. 20:59

Ha választani kell, akkor Stellarium plusz a Kiskönyv. De ha más alternatívákra is kíváncsi vagy, akkor ott
a Google Earth, abban van égbolt is. A programon belül át lehet váltani (sőt Mars is van benne).
Aztán ott a World Wilde Telescope. Mindkettőhöz kell netkapcsolat, a Stellariumhoz viszont nem kell!
Más-más a célja a programoknak.

Leventénél, a Makszutov boltban lehet kapni tekergetős ég térképet. Év-hó-nap és időpont függvényébenmegmutatja,hogy mit láthatsz az égen és merre.
Hogy is hívják ezt? Valami Planiszféra, vagy mi. Az nagyon jó!

Ezen felül vannak fizetős alkalmazások, ezeket fel sem sorolom.

Ezt mindenkinek ajánlom: CSináld magad planiszféra:
http://www.geocities.jp/toshimi_taki/index.htm
EndruBoy
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2012.03.11. 11:45

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: EndruBoy » 2012.03.21. 21:52

Köszönöm a válaszokat. Most voltam kinn meglestem a Jupitert, Vénuszt, Marsot meg még pár egyebet és a csillagképek beazonosításába is belejöttem. Szóval ezzel a Stellariummal és a fontosabb pluginjaival elég hatékonyan megtaláltam ami kellett. Netes alkalmazások nem jók nekem erre a célra, mert sajnos kintig nem nagyon ér el a wifi.
A Google megoldását amúgy nézegettem már régebben az elég látványos volt emlékeim szerint.
Annyira azt nem értem, hogy miben jobb egy kiskönyv vagy bármilyen másik papír alapú cucc. Előtte a netről szétnézek hogy mit érdemes megnézni, arról kigyűjtök néhány infót, a Stellariummal meg megtalálom. Mi kellene ezen kívül még?
Pénzt meg nem nagyon akarok rá költeni, mert annyira nem komoly a felszerelésem hogy érdemes legyen.

Más: ebben a programban nézve az Androméda-köd elég látványosnak tűnik, de most sajnos nem tudom megnézni, mert túl alacsonyan van és kitakarják nálunk a házak. Viszont később, máshonnan érdemes azt becserkészni, tényleg annyira látványos még az én távcsövemmel (56x nagyítás) is?
astrohist
Hozzászólások: 3224
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.03.21. 21:57

Igen, Andrásnak igaza van: a forgatható csillagtérkép (planiszféra) nagyon hasznos segítőeszköz. Egy-két próbálkozás után már 10 másodperc alatt beállíthatja az észlelő, hogy egy tetszés szerinti időpontban milyen felette a csillagos ég. Ha gyorsan csak annyit szeretnék tudni, hogy pl. az észlelés estéjén melyik csillagképet merre keressem, azt használom (Az internet planetárium programokon sok minden van, de ilyen gyors tájékozódáshoz az egyszerűbb planiszféra jól kézhez áll.) BQ.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2012.03.22. 11:52

Az én kedvenc égbolt programom a Cartes du Ciel. Csak hogy több között tudjál válogatni. Szintén ingyenes és magyarul is tud.
Libor
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2011.07.31. 14:01

Re: Melyik programot válasszam?

Hozzászólás Szerző: Libor » 2012.03.23. 19:28

A papír azért jobb, mint a számítógép, mert nem rontja el a sötétadaptációt. Amit a kezdéshez ajánlani tudok, az egy havonta frissített nyomtatható térkép: http://www.skymaps.com/downloads.html ott pedig a Northern Hemisphere Edition alatti linkről. A másik: Vizi Péter: Csillagatlasz kistávcsövekhez. Plussz egy piros lámpa. Jó észlelést.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”