FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.01.12. 01:00

Pillanatnyilag az egész magyar weben egy szót sem találnak a keresőprogramok az ESA/ESO/NASA FITS Liberator nevű Photoshop pluginról, úgyhogy azt hiszem, itt az ideje ezen változtatni, mert valószínűleg nem csak engem érdekelhet.

Néhány hete bukkantam erre a programra, és nagyon belelkesedtem, mivel gyakorlatilag asztrofotós, illetve csillagászati-képfeldolgozó tapasztalat nélkül is felhasználhatók vele a Hubble űrteleszkóp nyers, FITS formátumú képei. Így saját magunk készíthetünk a Hubble Hertiage Project képeihez hasonló, látványos alkotásokat.

Az alábbi kép például a 2010-es Meteor évkönyv borítóján is szereplő Hubble WFC3-felvétel az NGC6302-ről, csak éppen én más szűrők képeit használtam fel, mint a Hubble csapata. (Itt az F373N szűrő képe a kék, az F469N a zöld, az F673N pedig a piros színt adja az RGB képhez.)

barnabas-rumpf-ngc6302.jpg


A FITS Liberator itt tölthető le (természetesen ingyenes):
http://www.spacetelescope.org/projects/ ... index.html
Itt angol nyelven bőséges információ található. Csak Photoshop alatt működik a plugin, és minimum alapszíntű Photoshop tudás szükséges! (Layerek, módosító layerek, színcsatornák stb.)

A Hubble észlelések során létrehozott FITS fájlok egy jó része elérhető, mindenfajta regisztráció nélkül is. Igaz, azért nem egy egyszerű "click to download" procedúra a fájlokhoz való hozzájutás. Én több közül ezt a keresőoldalt találtam a legszimpatikusabbnak:
http://archive.stsci.edu/xcorr.php
Itt meg kell adni a célobjektum nevét (pl. NGC 6302), illetve, hogy milyen műszerrel történt rögzítésre keresünk rá, stb..., majd a kiválasztott archív anyagokhoz például ftp-n keresztül juthatunk hozzá. Némi angol nyelvtudás szükséges, és egy korlátlan internet hozzáférés is, mert egyszerűbb képek esetén is esetleg gigabájtos nagyságrendű adatokat kell leszedni.

Igen érdekes egyébként a program használatán keresztül meglátni azt, hogy mennyire az esztétikára helyezik a hangsúlyt, a nagyközönségnek, illetve a sajtónak kiadott Hubble-képek összeállításakor!

Most, ebben a szutyok időben, az ember a saját távcsövét úgyse nagyon tudja használni, talán érdemes egy kicsit az űrtávcsövön keresztül nézegetni a minket érdeklő objektumokat. Szóval, javaslom, a FITS Liberator kérdéseket vitassuk meg itt!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ksl
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2009.09.07. 12:29

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: Ksl » 2010.01.12. 21:40

rumpfbarna írta:Pillanatnyilag az egész magyar weben egy szót sem találnak a keresőprogramok az ESA/ESO/NASA FITS Liberator nevű Photoshop pluginról, úgyhogy azt hiszem, itt az ideje ezen változtatni, mert valószínűleg nem csak engem érdekelhet.Hmm, de szép! Nincs kedved csinálni még pár más objektumról hasonlót, s mindezt megírni a hirek.csillagaszat.hu számára is? Részletekhez dobj egy emailt a ksl@mcse.hu címre.

Ksl
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.01.13. 13:01

Sziasztok!

Tenyleg nagyon szep kep...
Egyebkent a Gimp alapbol tudja kezelni a FITS fajlokat, nem tudom, a pluginnak vannak egyeb plusz funkcioi is?

--mpt
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.01.14. 08:17

Én azt tapasztaltam, hogy a Gimp nem igazán alkalmas ezeknek a HST-féle FITS fájloknak a feldolgozására. Talán túl szűk sávban van a hasznos információ ahhoz, hogy az elérhető beállításokkal használható képet adjon. Nem lehet kiemelni a hasznos részeket. (Próbálkoztam egyébként néhány más programmal is, ami FITS fájlokat kezel, de a nagyobb részük meg se nyitotta ezeket.) Viszont a FITS Liberatort szerintem kifejezetten a HST-képekre hegyezhették ki, hiszen a spacetelescope.org projektje.
Hozé
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2009.09.20. 13:32

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: Hozé » 2010.01.14. 18:39

Ezzel a plug-in-nal a saját képeinken is lehetne dolgozni ha FITS kiterjesztésűek?
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.01.14. 20:41

Hozé írta:Ezzel a plug-in-nal a saját képeinken is lehetne dolgozni ha FITS kiterjesztésűek?


Szerintem igen. Az előbb próbaképpen letöltöttem a netről pár fits formátumú képet innen-onnan, és megnyitotta mindegyiket.

Én egyébként az 1.01-es FITS Liberatort használom, mert régi Photoshop-om van (7-es), és ezzel az újabb plugin nem működik tökéletesen.
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: sp. » 2010.01.15. 09:04

Érdekes, a CdC (SkyChart) is Fits fájlokat használ a képek megjelenítésénél.
Sztem olyasmiről lehet szó, hogy a képhez tartozó infók is be vannak rakva a kép mellé, pl koordináták, mikor készült, kép mérete, orientációja, ésatöbbi, gondolom a célja az, hogy így igen egyszerüen össze lehet hasonlitani soksok képet ami pl egy azonos égterületről/galaxisról készült. Keményen tudományos. De arra is jó ahogy a CdC használja, egyszerüen meg lehet jeleniteni a képeket a térképen, nem kell egy külön adatbázisban a képek adatait tárolni. Ki is próbálom, valahol keresek majd fitsfájlokat. Merre is van az "innen-onnan" ?

Itt találtam egy nézegetőt:
http://heasarc.gsfc.nasa.gov/docs/softw ... nload.html
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.01.15. 12:37

sp. írta:Merre is van az "innen-onnan" ?


Írd be a Google-ba, hogy "download fits files", én az elsők közül szedtem le párat!

Tegnap olvasgattam a VirGO nevű Stellarium pluginról, amellyel, - ha jól értettem a lényeget - akkor a European Southern Observatory képei között lehet bogarászni tulajdonképpen. A leírás szerint ez is FITS fájlokat nyit meg. Majd hétvégén kipróbálom, hogy így van-e. Nem lenne rossz, mondjuk VLT anyagokból is egy-két szép képet összerakni. Sőt, akár összedolgozni a Hubble képeivel, azonos objektumról, ahogy a nagyok csinálják.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2010.01.15. 13:56

rumpfbarna írta:Tegnap olvasgattam a VirGO nevű Stellarium pluginról, amellyel, - ha jól értettem a lényeget - akkor a European Southern Observatory képei között lehet bogarászni tulajdonképpen. A leírás szerint ez is FITS fájlokat nyit meg. Majd hétvégén kipróbálom, hogy így van-e. Nem lenne rossz, mondjuk VLT anyagokból is egy-két szép képet összerakni. Sőt, akár összedolgozni a Hubble képeivel, azonos objektumról, ahogy a nagyok csinálják.

Ne feldjétek, hogy a DSS képei is leszedhetőek FITS formátumban. Lehet a Stellárium plugin is ezt csinálja (amit amúgy a jó öreg GUIDE is tud egyébként). Ezt ugye a ESO Online Digitized Sky Survey képtömege és nem a VLT nyers képtömege!

Ez két korábbi felmérés anyaga, és a képközép és LM-méret megadásával leghet lekérni égterületeket akár FITS-ben (tömörítetten is), akár GIF-ben. Az ún. DSS-1 felmérés egy teljes eges sorozat, a DSS-2 3 sávban készült. Vörös sávban 98%-os, kékben 45%-os, és infrában 27% van meg a teljes égből... Ezek régi, szerintem még jó 30 évvel ezelőtti fotólemezes észlelések digitalizálásából keletkeztek, nem friss CCD-nyersképek.

Említi az oldal a http://archive.eso.org/cms/tools-docume ... pplication címet is, ez lehet az az elérési mód, ami a Stellariummal működik, mert itt szerepel az általad is említett Stellarium VirGO plugin...
Amcsillüdv: Nyözö
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: FITS Liberator - avagy Hubble Heritage Project otthon

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2010.01.15. 14:59

A lentebb említett ESO-DSS képek alapján poénból csináltam egy hamisszínes verziót. Kinek melyik tetszik? Ez az infravörös, vörös, kék (i,R,B jelölve) értelemszerűen más-más sávok helyére illesztve...

M27_VARIACIOK.jpg


A spektrumbeli sorrend szerint az iRB lenne a jó sorrend, mégsem azt érzi az ember kellemesnek. Nektek melyik színvariáció jön be.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Amcsillüdv: Nyözö
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”