Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
theHassan
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2019.08.16. 20:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: theHassan » 2020.02.10. 10:32

Péter, adtak volna. De fordítva is kell nézni, ha nem megfelelően integrált a műszercsomag, és szétüti a rakétát, akkor az egyetem a saját költségvetéséből fizeti az új tesztrepülést? Mert biztosító nem szerződött volna rá, az biztos.

Lehetett volna találni valami középutat, valószínűleg. De mindent egybevetve (biztonság, idő, kockázat) a döglött hasznos teher volt az egyetlen reális lehetőség. Én nagyon nem bírom Musk sok húzását, nem csak az űriparban. A Starlink szerintem is káros, üzletileg életképtelen és rengeteg problémát fog okozni. De a FH teszt az optimálisnak tekinthető a műszaki és marketing dimenziók rendszerében.

Attila, a legtöbb esetben döglött teher megy fel (anyós nem ideértendő!), pont a bizonytalanság miatt. Vagy a rakétafejlesztőnek van éppen folyamatban egy űreszközfejlesztése is, és a tesztelt rakétán teszteli az űreszközt. Vannak persze olyan szűzrepülések, amin értelmes teher van, ezért írtam példának a Vegát.

Nem teljes lista:
Falcon-9: boilerplate Dragon, súlymakett, vagyis gyakorlatilag egy kupac vas
Saturn I SA-5 (az első Saturn-I, ami orbitális pályára ment): ballaszt (de voltak olyan szuborbitális Saturn I repülések, amik konkrétan vizet vittek)
Saturn IB AS-201 (az első Saturn IB, ami már az újraindítható S-IVB-vel volt szerelve): műszeregység a rakéta működésének vizsgálatára (IU)
Saturn V Apollo-4 (AS-501): Block I Apollo CSM de ember nélkül, boilerplate (súlymakett) holdkomp, de még a súlya sem volt rendben
Titan II GLV GT-1: súlymakett Gemini űrhajó (még meg is volt furkálva, hogy biztosan megsemmisüljön)
Delta IV Heavy Flight 1 (ez kifejezetten hasonlít a Falcon Heavy kialakításához): DemoSat, vagyis egy súlymakett
Atlas V AV-001: kereskedelmi indítás (Hot Bird 6), ők bevállalták és bejött
Ariane 5 V-88: Cluster kutatóműholdraj, a rakéta irányítási szoftver hiba miatt letért a pályájáról és darabokra szakadt
Electron "It's a test": kimondott teher nem is volt, csak a műszerezettség. Földi szoftverhiba miatt felrobbantotta a biztonsági rendszer.
Vega, beszéltünk róla, kereskedelmi teher, bejött
Zenit-2: súlymakett
Zenit-3SL: súlymakett
Energia-Polyus: Skif-DM katonai műhold, a rakéta jól teljesített, a műhold szoftverhiba miatt belefékezte magát az óceánba
Antares A-ONE: Cygnus súlymakett
Pegasus: PegSat nevű műszeregység a rakéta dinamikus jellemzőinek mérésére, másodlagos teher egy katonai távközlési műhold

Szóval van ilyen is, meg olyan is. Van siker is, meg van kudarc is.
150/1200 Dobson
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1482
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.02.10. 15:38

theHassan írta:
2020.02.10. 00:25
Csillagos Pisti írta:
2020.02.09. 14:35
theHassan írta:
2020.02.08. 20:24
Odaraknak tonna betont a rakéta tetejére, mi lett volna a különbség?
Nem ez az egy irányítatlanul sodródó roncs az interplanetáris térben a probléma. Hanem az összes többi a Föld körül.

Ennek az űrautós kreténségnek még értelme is lett volna, ha kutatóműszerekkel, hosszabb életű kamerákkal lett volna felszerelve. De ez így, az űrhajózás nagy baromsága lett belőle csak, egy nyomorult reklám.
Azon túl, hogy elviekben egyetértek, azért ez bonyolult. Első indítás mindig gázos. A rakétaüzemeltető felelős a payloadért, a payloadüzemeltető felelős a rakétáért. A rakétás cégnek meg kell adnia az indítás során fellépő környezeti hatásokat (akusztika, vibráció, gyorsulás, termika...). A payloados cégnek meg igazolnia kell mérési jegyzőkönyvekkel, hogy letesztelte a cuccot és kibírja. Na de mire teszteljen a teszter, ha még nincs infó a valós dinamikus környezetről? Hogyan igazolja, hogy nem fog szétesni a cucc és lefejezni a rakétát? És viszont, hogyan vállaljon felelősséget a rakétás, hiszen ha a valós terhelés túllépi azt, amit megadott, és a payload ugyan szét nem esik, de tönkremegy, akkor tíz-százmillió dollárok mennek a levesbe. Ugyanígy, ha maga a rakéta nem bírja a repülést.
Mindig készül kockázatelemzés. Van, amikor az első repülésen értelmes hasznos teher van, a Masat is így ment föl, a Vega szűzrepülésén. Ott azt hozták ki, hogy szimulációval, földi tesztekkel és matekkal elég bizonyosságot szereztek: a rakéta működni fog, és úgy fog működni, ahogy leírták. A SpaceX az első FH repülés előtt azt kommunikálta, hogy 50% a kudarc esélye. Erről én azt gondolom, személy szerint, hogy túloztak. 50%-ra senki nem indít. Az viszont biztos, hogy a SpaceX fejlesztési metodológiában benne van, hogy belemenősek, és ha nem sikerül valami, abból is tanulni lehet, a valós teszt a legjobb. Amikor Hosszú Katinka csinálja ezt, akkor felnézünk rá. De ilyen körülmények között felelősséget vállalni egy kereskedelmi vagy tudományos payloadért... nem fognak ekkorát kockáztatni, éppen elég a rakéta ára.
Legyünk őszinték, azon a kocsin semminek nem kellett működnie. Formája legyen meg, oszt jóvan. Ha bonyolítod, valóban hasznos cuccot viszel, azt össze kell integrálni, tesztelni, és ha nem működik, akkor kudarc. A SpaceX kereskedelmi cég, szóval igen, a reklám is kell nekik. De a lényeg akkor nem az volt, hogy felmenjen egy kocsi az űrbe. Hanem az a rengeteg műszer, ami mérte a rakéta dinamikus környezetét, validálta a modelleket, és utána lehet már értelmes célra is használni a rakétát.
Nem új ez, nézd meg az Apollo-6-ot. Ahhoz, hogy az Apollo-8 elmehessen a Holdig, kellett az, hogy az Apollo-6 félig szétessen repülés közben (szerkezeti sérülések, eltört üzemanyagcsövek, károsodott hajtómű...).

Egy szóval nem mondtam, hogy baromi értékes, egyedi műszerezettséget vigyen magával. Elegendő lett volna néhány cubesat (nem mintha ezek ne lennének értékesek!)
Vagy tehettek volna napelemeket az ajtóra, burkolat egyéb részeire a kamerának, már az is okosabb lett volna, ha hosszabban latjuk élőben a távolodó Földet mint ez így.
Földvári István Zoltán
70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://www.netvibes.com/zolifoldvari#Csillagaszat
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1482
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.02.10. 15:42

Vizi Péter írta:
2020.02.10. 09:13
theHassan: komolyan azt gondolod, hogy tesztre nem adott volna egy rakás egyetem, kutatóintézet, stb. olyan terhet, ami ha megsemmisül sem nagy veszteség, de ha felkerül, tudományos-technológiai haszna van?
Ez a Musk egy etikátlan és antimorális, ellenben nagyon okos ember. Marketingből csillagos ötös. De bűzlik a pénztől. A Starlink projekt sem az emberiség megmentését akarja, az a duma, amivel eladják.

Arról nem is beszélve Péter, hogy eddig senki se látta indítás előtt azt a bizonyos feketére festett starlink tesztpéldányt! (Legalabbis akikkel eddig beszéltem erről, pl Nagy Szabi) Ti láttátok fotón? Létezett egyáltalán abban a formában? Mert mamár tudjuk pont olyan fényes mindegyik.
Földvári István Zoltán
70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://www.netvibes.com/zolifoldvari#Csillagaszat
theHassan
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2019.08.16. 20:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: theHassan » 2020.02.10. 15:49

Pisti, én abban bízok, hogy nem lesz belőle trend. Ha tesztelni kell, akkor mehet valami haszontalan teher. Ha lehet, akkor menjen valami hasznosabb, ahogy mondod. Csak az ne legyen, hogy valami gazdagember brahiból vesz egy indítást a kedvenc franciaágyának. Mert lenne, aki eladna neki rakétát, az biztos...
150/1200 Dobson
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1482
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.02.10. 16:03

theHassan írta:
2020.02.10. 15:49
......Csak az ne legyen, hogy valami gazdagember brahiból vesz egy indítást a kedvenc franciaágyának. Mert lenne, aki eladna neki rakétát, az biztos...

Az egy fantasztikusan szomorú világ lenne! És pl vajon mi igaz abból amit itt korábban osztottunk, orosz cég szinkronban repülő LED műholdakat tervez indítani, egy egy termék globális reklámozására? :cry:
Ezeket komolyan nem lehet szabályok közé szorítani?
Földvári István Zoltán
70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://www.netvibes.com/zolifoldvari#Csillagaszat
theHassan
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2019.08.16. 20:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: theHassan » 2020.02.10. 16:42

Space is the common heritage of mankind.

Az a helyzet, hogy amíg nem lesz egy világkormány, addig a nemzetközi jog csak egy szép szimbólum. Igazából nem lehet megállítani, amit mondasz. Ha lesz egy nemzeti hatóság, amelyik megengedi és felelősséget vállal, akkor menni fog felfele. Mert a világűregyezmény alapján minden államnak egyenlő joga van az űr hasznosítására. Ha valaki sértve érzi magát egy másik fél tevékenysége által, akkor mit is tud tenni? Még ha lenne is nemzetközi bíróság a perhez, hol a nemzetközi bírósági végrehajtó?
Ne gondoljuk, hogy csak hírhedt diktatúrák tojnak a nemzetközi jogra, az USA politikája is az, hogy ha amerikai polgárt az ICC elé akarnak állítani, azt emberrablásnak tekinti és akár erővel is fellép ellene.
Megy a környezetszennyezés LEO-n, megy a garázdálkodás GEO-n... vacak a helyzet odakint. Mondom, az ilyen Starlink-féle izék miatt én azért nem aggódok, mert ha majd bedől, max egy-két évtized és visszadegradálódnak a légkörbe. Mi az a világegyetem korához képest, ugyebár 😉 . De a GEO-t azt sajnálom. Mondjuk, a vizuális észlelést az meg nem fogja zavarni.
150/1200 Dobson
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3987
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.02.10. 17:49

theHassan írta:
2020.02.10. 16:42
... Mert a világűregyezmény alapján minden államnak egyenlő joga van az űr hasznosítására. ...
Egy gazdag üzletember mekkora vagyontól tekinthető "állam"-nak??????????????????????????????? :shock:


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
theHassan
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2019.08.16. 20:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: theHassan » 2020.02.10. 18:52

Minden magán űrtevékenység mögött a nemzetközi jog szempontjából egy állam áll. Regisztrálni kell az űrjárműveket ugyanúgy mint a légi vagy tengeri járműveket. Ezáltal minden magán űrtevékenységre az illetékes állami hatóság ad engedélyt és határozza meg a feltételeit. A világűregyezményhez kapcsolódó liability convention miatt kell ez, mert az "felbocsátó állam"-ot ismer csak. Plusz a rádióengedély miatt az ITU-n keresztül is van egy koordináció, de az is az állami hatóság részvételével.
150/1200 Dobson
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1482
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.02.10. 18:59

theHassan írta:
2020.02.10. 10:32
A Starlink szerintem is káros, üzletileg életképtelen...

ÚGY LEGYEN!!!!!!
Földvári István Zoltán
70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://www.netvibes.com/zolifoldvari#Csillagaszat
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2188
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2020.02.10. 19:56

Az alapvető probléma, hogy nincs az ilyesmire űrjogi szabályozás, amire hivatkozva lehetne szankcionálni. A technológia túlnőtt a jogi kereteken, ahogy a kibernetikában is.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”