Oldal: 1 / 75

Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.05. 09:26
Szerző: Attila
Mivel a "Rossz hírek" topic eltért eredeti irányától, és elmérgesedett, személyeskedő jellegű beszólásai miatti blokkolásával annak - szándékaim szerint - alapját jelentő téma is kikerült a Csillagváros látóköréből, ezért ezzel az új, most már konkrétabban, nevén nevezett témafolyam indításával szándékozom azt visszahozni, mert a globális felmelegedést, annak okait és hatását rendkívül fontos problémának tartom, főleg egy ilyen "tudomány-közeli" weblapon.

Az újranyitás apropóján érdemes az alábbi link-eket elolvasni...

http://index.hu/tudomany/2016/07/31/a_klimavaltozas_itt_van_es_megeszi_a_vilagot/
http://index.hu/tudomany/2014/07/16/hatalmas_lyuk_tatong_sziberiaban/

No comment.


MDA

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.05. 10:01
Szerző: mephi

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.05. 10:39
Szerző: géza
Az ember alkalmazkodo képessége jut eszembe. Meg a novények széndioxid igénye. Meg a profitok novelése "hirek" segitségével. Itt aztán eligazodni....A szervezett népvándorlás valodi oka talán izgalmasabb. A NASA rendelt egy konyvet Oriana Fallacitol, : Ha meghal a nap. Nem valami nagy siker volt, de volt egy két utalás benne a bekovetkezo változások kivédésére. Mintha már régota folyna komoly védekezés. Tegnap az M13ban gyonyorkodtem. Az ember teszi a dolgát.

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.05. 19:54
Szerző: Alexian74
Sajnos még most sem vesszük komolyan!
A gazdasági érdekek előtérbe helyezése, a fejlődés (egy nem növekvő bolygón), a túlnépesedés, a vallási, vagy társadalmi megosztottság túlságosan eltereli figyelmét embertársainknak arról, hogy a kihalás szélére kerültünk.
(Ha a méhek eltűnnek, 3-4 évünk marad)
Meglátásom szerint az emberiség létszámának 3,2 milliárdra csökkentése javítaná civilizációnk fennmaradási esélyeit.

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.05. 20:22
Szerző: Attila
Alexian74 írta:Sajnos még most sem vesszük komolyan! ...


Én is nagyon el vagyok keseredve, és nagyon sötétnek látom a jövőt.

Teréz anya gondolata jut eszembe: nem az az igazi probléma a világban, hogy a szegényeket ne lehetne jóllakatni, hanem az, hogy a gazdagokat nem lehet...

Hát ennyi.


MDA

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.06. 11:10
Szerző: tordaitom
Sajnos én is elég borúsan látom a jövőt, nem nagyon látom, hogy az emberiség felül tudna kerekedni a bajokon. A mi civilizációnk is be fog végeztetni, épp úgy, ahogy a történelemben eddig mindig – és akkor jó, ha a bioszféra megmarad...

Nemcsak az időjárással vannak bajok, hanem szinte mindennel, a gazdasággal, a pénzrendszerrel, a féktelen túlnépesedéssel. Sok iparág tulajdonképpen arra alapul, hogy a szemétdombnak termelünk, muszáj, mert jelen pillanatban sokunknak ez a túlélés záloga. A gazdasági-társadalmi összeomlás már jóval a végzetes klímaváltozás előtt megtörténhet, sőt, mivel ez olyan, mint egy lassított filmfelvétel egy balesetről, azaz évek, évtizedek alatt zajlik megjósolhatatlan módon, úgy tűnik, ez már napjainkban is zajlik. Ugyebár a népvándorlás a Közel-Keletről és Észak-Afrikából már megindult...

Egy kis olvasgatnivaló a témában:
http://ffek.hu/

Klímaváltozás: lehet, hogy sok fiatalnak nem tűnik fel semmi, hiszen hát istenem, kicsit erősebbek a viharok, kicsit jobban esik az eső, de amúgy jó kellemes a klíma, el lehet lenni. Csakhogy azért régebben pl. az én gyerekkoromban kicsit másképp volt; télen tél volt, november végétől, december elejétől lehetett számítani arra, hogy minimum egy-két, de leginkább három-négy héten keresztül szánkózni, síelni, korcsolyázni lehet majd – és nyáron sem főttünk meg túlságosan. Kellemes, 28-32 fokos hőmérsékletek voltak, ha 30 fok felett volt, akkor az volt a kánikula. Nem voltak akkor 34-38 fokos forróságok, legalábbis nem emlékszem ilyesmire, a viharok is jóval gyengébbek voltak, nem kellett félni attól, hogy egy fa kidőljön, vagy ág törjön.
Manapság meg már a hó kezd ritka vendéggé válni, jó, ha van két-három havas nap télen, amikor is nem olvad azonnal...

Szóval érzékelhető a klíma megváltozása. Időjárási szélsőségek persze mindig előfordulnak, de a szakértők szerint ezek a statisztikai valószínűségek alapján várható eloszlás helyett már jóval gyakrabban tűnnek fel.

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.06. 11:55
Szerző: tobe_
Attila írta:
Alexian74 írta:Sajnos még most sem vesszük komolyan! ...


Én is nagyon el vagyok keseredve, és nagyon sötétnek látom a jövőt.

Teréz anya gondolata jut eszembe: nem az az igazi probléma a világban, hogy a szegényeket ne lehetne jóllakatni, hanem az, hogy a gazdagokat nem lehet...

Hát ennyi.


MDA



A jövő az mindig sötét, mert még nem értek ide a fotonjai. :)

Mi magyarok aztán nem szaporodunk túl, iszunk, cigizünk rendesen, ahogy kell ... :)

Nem miattunk hal ki a világ.

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.06. 11:59
Szerző: géza
Klima(x)változás. A fiatalnak tényleg nem tunnek fel a dolgok, amiket mi észreveszunk. De a dolog mégsem lehet olyan reménytelen. Hoyle gondolata soha nem megy ki a fejembol, a krizisek vitték elobbre az emberiséget. Mindig akadtak Valakik, akik megoldották a problémát. Torténet a kétfajta gondolkodásrol : vitorlásverseny viharban. Az egyik fogvacogva meséli milyen szenvedésekkel járt, a másik orommel, milyen jo kaland volt... kulonben is, halálos itélettel szuletunk. Passz.

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.06. 12:08
Szerző: Attila
géza írta:... Hoyle gondolata soha nem megy ki a fejembol, a krizisek vitték elobbre az emberiséget. Mindig akadtak Valakik, akik megoldották a problémát. ...


Erről egy másik okosság jut eszembe (nem tudom, kitől idézek): "az a nehézség, amibe nem halsz bele, az erősebbé tesz." Igaz. De azt nem tudhatjuk előre, hogy belehalunk-e.

géza írta:... kulonben is, halálos itélettel szuletunk.


Egyénenként, igen. De mint civilizáció, nem feltétlenül; bár küzdünk érte rendesen...

Itt pedig Carl Sagan Kozmosz c. sorozatának egyik része jut eszembe.
Egy Földön kívüli értelmes élet felfedezésének egyik fő üzenete számunkra az lenne, hogy a civilizációk nincsenek szükségképpen halálra ítélve; önpusztításunk - közös akarattal - elkerülhető.
De amíg csak magunkat ismerjük a világegyetemben, addig ebben nem (sem) lehetünk biztosak...
És jó ütemben haladunk abba az irányba, hogy mire első rádióüzeneteink elérik a megcélzott csillagrendszereket, a Földön újra csak mikrobák tenyésszenek.


MDA

Re: Klímaváltozás

Elküldve: 2016.08.06. 13:00
Szerző: tordaitom
géza írta: De a dolog mégsem lehet olyan reménytelen. Hoyle gondolata soha nem megy ki a fejembol, a krizisek vitték elobbre az emberiséget.


Ha kisebb lenne a lélekszám, és kisebbek az igényeink, akkor talán lenne esély. De a helyzet az, hogy amíg nem veszünk vissza az igényeinkből, kis túlzással a WC-re is autóval járunk, a papírra, a fára, az olajra kimeríthetetlen nyersanyagként tekintünk, az őserdők minden évben – ha jól emlékszem – magyarországnyi területtel csökkennek, és még lehetne oldalakon keresztül sorolni, a másik oldalon a harmadik világ országai hiába kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, ezt felülíró népességrobbanástól szenvednek, nos, addig amíg ezekre nem találunk megoldást, nem nagyon van remény. Ha netalántán holnap a szén-dioxid kivonására rendelkeznénk ipari mértékben alkalmazható megoldással (bár épp nemrég írtak egy használhatónak tűnő új és ígéretes eljárásról), akkor is ott vannak az óriási gazdasági-társadalmi problémák és az erőforrások végessége.
Ha sikerülne az olaj alapú mezőgazdaság alternatíváját megtalálni, az már nagy előrelépés lehetne. Ha az energiát nem arra pocsékolnánk, hogy kimondottan rövid életű termékeket gyártsunk, lásd pl. a villanykörték esetét, a tervezett elavulást, akkor az is egy újabb esély lehet. De hát amíg a szemétdombnak termelünk, mert csak így van munka és pénz...
De vetődnek már fel a (forradalmi) ötletek is: pl. az alapjövedelem és a háromnapos munkahét, a pénzrendszer reformjának igénye.

Hoyle gondolatát nem muszáj kőbe vésett igazságként elfogadni, nem nagyon látom ugyanis azt, hogy a jelenlegi krízisből mi előremutató születhetne... Hacsak az nem, hogy egy nagy káosz után jóval kisebb létszámban kezdjük elölről és szenvedünk az időjárással...