Astrocaffé

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2014.05.21. 10:09

Sziasztok!

A minap egyik amatőrcsillagász barátommal arról beszélgettünk, milyen frankó lenne, ha lenne egy "Astrocaffé". Úgy értem, egy olyan középkategóriás kávézó, ami profiljának a csillagászatot, és az űrkutatást választaná. Sokat ötleteltünk arról, hogy mi lenne az itallapon, hogy hogyan lenne berendezve, stb. Arra is gondoltunk, hogy egy kis előadóterem is lenne, ahol rendszeresen csillagászati és űrkutatási témájú előadásokat tartanánk, amire bárki beülhetne ingyen. - Persze, nagyon ildomos lenne valamit fogyasztani.

Természetesen ez csak egy rakás ötlet, és magamat ismerve - őszintén szólva - kár lenne hirtelen belelkesednem, hogy aztán ne legyen belőle semmi. De ki tudja. Ötletelés nélkül mindenesetre sosem lesz ilyen, és mivel az efféle képzelettorna a szívemnek kedves, nem tartom elfecsérelt időnek az erről folytatott ötletbörzét.

Szóval, ti hogyan képzelnétek el egy ilyen kávézót? (Itt lehet javaslatokat tenni a menüre, a díszletre, a helyszínre, bármire-bármire-bármire, engedjétek el a fantáziátokat.) Milyen lenne az az Astrocaffé, ahova ti szívesen elmennétek?

Nekünk nagyon sok ötletünk van, lehet, hogy egy blogposztot írok majd erről, ezért nem írom ide.

Nos?

Üdv,
Kira
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2014.05.21. 13:14

Maga az ötlet nem rossz, szerintem van benne fantázia.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2224
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2014.05.21. 17:24

Jó ötlet, kell az extravagancia a népeknek. A csillagászat meg majdnem mindenkit érdekel.
Gyulafi12
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2012.09.01. 14:51

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Gyulafi12 » 2014.05.25. 22:00

Ez egy nagyszerű ötlet.Biztos vagyok benne hogy lenne létjogosultsága. Én már látom ahogy a pincér kihoz egy Saturn capuccinot egy szaturnusz alakú tálcán.Az épület tetején korlátozot terasz lenne ahol jó időben kiülhetne a látogató asztalokhoz ahogyan bent is. Közben a csillagos ég látványa és kellemes zene mellett távcsöves bemutatók folynának. Bent a menyezetre interaktív planetárium lenne kivetítve csillaghullással stb.Ha arra laknék tuti bérletem lenne. Rengeteg részlet, ötlet jut eszembe. Nagyon patent lenne csak az anyagiak szabnának határt.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2014.05.25. 23:06

Az árak csillagászatiak, egy kávé 4999Ft. Érdekes elképzelés. :)
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.05.26. 10:25

Londonban, a Royal Astronomical Society megalakulása idején (úgy 1830 táján) a csillagászati társaság egy máig meglevő kisvendéglőben találkoztak. Csak később költöztek át a mai elegáns székházukba. Persze a vendéglő nem ebből élt, de fellendítette a forgalmát, hogy bár ki bemehetett, és személyesen láthatta a "nagy Herschelt", vagy Sir Biddel Airyt, a királyi csillagászt, talán még beszélgethetett is vele. Az 1990-es években volt még egy kávézó, a "The Plough" (Az Eke - ez a Nagy Medve egyik angol népi neve), de amikor benéztem oda, a pultos kislány bizony nem tudta, honnan ered a név.
Szóval olyan vállalkozó kellene, aki életben is tartja a kávézót! Ezt kellene megfontolni. BQ.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2014.05.26. 11:43

(úgy 1830 táján) a csillagászati társaság egy máig meglevő kisvendéglőben találkoztak...


Na, ez hiányzik nálunk. Kétszáz- meg sokszáz éve ugyanazzal foglalkozó boltok, kávézók, éttermek.
Nálunk, ha lemegyek a sarokra, ahol tavaly egy kisvendéglő alakult, az mára csődbe ment, le van ragasztva papírral a kirakata.
Ha ma alakul egy csillagász presszó, az vajon meddig bírja?
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.10.23. 21:07

Kortyolom a kávémat, itt vagyok az Astrocaffeban. Körülnézve a szobámban kincseimen, SkyWatcher, SkyWatcher, SkyWatcher meg egy egy más is. De inkább kinai, amire tellett. Képzelődöm, belép maga Newton. Izgatottan kopogtatja SW 70/500-asom csövét miből van, lencséjén azt a kék izét. Aztán az SW BD-t és elképed micsoda kincsek vannak itt. Milyen könnyüek, milyen nagy, tiszta lencsék, milyen jó képet adnak... ezek egy XXI századi közembernek - gondolná - rettentő gazdag lehet. Kicsit el is szégyenlődöm, Ő azért többre menne nálam ezekkel ... Ha Neki ilyenek lehettek volna - ez az élet. Keserüen telnek a napjaim mostanság, nincs pénzem az új WO APO Tripletre . Jó jó, tudom együttéreztek velem, de valahogy kibirom. Erős vagyok.
Sidius
Hozzászólások: 2144
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.10.24. 08:13

géza írta:Kortyolom a kávémat, itt vagyok az Astrocaffeban. Körülnézve a szobámban kincseimen, SkyWatcher, SkyWatcher, SkyWatcher meg egy egy más is. De inkább kinai, amire tellett.

Ami az embert közelebb viszi az álmaihoz -esetünkben a csillagos éghez- az mindig kedves, és mindenkinek a magáé a legkedvesebb. Az mindegy, hogy honnan való. (Én pl. sokat motorozom is, nemrég még MZ-m volt, ott a motoros berkekben mindenki tudja, hogy mindenkinek a saját vasa a legkedvesebb, hiába nem került esetleg hárommillióba.)
A magam részéről igyekszem objektíven közelíteni a témához, de a tárgyakhoz való kötődés emberi vonás, és így vagy úgy, de mindenkit érint. Az instrumentumoknak vannak korlátai, ami többnyire árfüggően változik, kérdés, hogy ki mennyire van tisztában az alsó és a felső elérhető határral, mert így sokszor az agyonsztárolás vagy esetleg a lehúzás is "elkerülődik".
Nekem sincs pénzem sokszázezres objekívre, de ha lenne sem vennék, azonban látom, ha egy optika mondjuk tökéleteshez közeli, és fejben "elteszem etalonnak". Először azért kezdtem távcsövet építeni, mert másként nem lett volna, most meg már csak ebben hiszek, ami persze lehet, hogy hiba, de bennem így alakult ki. Most majdnem mindenki úgy gondolkodik hogy akkor lesz jobb távcsöve, ha több pénzt ad ki érte. Pedig van más út is, ámbár lassan fölöslegesnek érzem ezt hangoztatni.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.10.24. 10:04

Örülök, hogy bejöttél, nem egyedül ülök itt.. Ugy van, ahogy mondod, a sajátlészitésüeknek van valami varázsa, még ha kissé gyengébb is lenne a hivatalosnál. Persze, van Istenáldotta tehetséged, Nálad ne igy legyen. A jó klütyü "tetőtől talpig nett". Amikor az ember betér egy munkahelyre, ösztönösen felmér - mit ér a kóceráj. Annyit ér a munka. Vagy kézbe veszel egy szerkezetet, kitűnően megy, de a hanyag külleme belső bizonytalanságát sugallja. Bizalomhoz sok minden tartozik. Más. Szidjuk a kinait elfelejtve, mi választottuk. Van más is, nem költségesebben mint fiatalkoromban. Akkor miért nem lehetett "azt" megvenni. Kutya dolog a gyüjtőszenvedély. Aki komolyan gondolja, az mindig komolyat vesz. Itt van pld. a bejövő ujdonságok nagy reklámkampánya. Arra lehet gondolni, aki rendel az első szériából, vajon jobban jár-e. Mert ugye annak tényleg annak kell lenni, aminek mondják. Különben romlik az üzlet. De tényleg igy van? Ezért lesz jó ez a Forumcaffee ilyeneket megdumálni. Mindenkinek van gondolata. Remélhetőleg.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”