Aszteroidák

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
sky@titan.physx.u-szeged.hu
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.08.15. 19:49

Re: Aszteroidák

Hozzászólás Szerző: sky@titan.physx.u-szeged.hu » 2014.03.12. 12:27

astrohist írta:"Darabokra esett egy kb. 800 méteres aszteroida ".

Érdekesség: Kulin György vagy 40 éve a Föld és Ég-ben leírta a saját fényképei alapján a kisbolygók szétesésének lehetőségét.. .- BQ.


Természetesen ez is egy csúsztatás, ugyanis egy rossz feltételezésből kiindulva mondta ezt, illetve a kisbolygóöv egynél több égitestje alapján már sokkal korábban feltételezték, hogy ütközésekkel darabolódnak a kisbolygók. Tehát a feltételezés régebbi, a tényleges megfigyelés meg mostani (ráadásul nem is ütközéses darabolódásról van szó...). Gyurka bácsi az egy lemezen talált több, és nagyjából egy irányba mozgó kisbolygók alapján feltételezte, hogy azok biztos nemrég estek szét, de ez azért volt, mert akkoriban sokkal kevesebb számú kisbolygót feltételeztek, és valami nagy csodának gondolta az egy lemezen látszó két vagy három égitestet. De nem az, valójában gyakran előfordul, hogy kisbolygók látszólag közel kerülnek egymáshoz, és hasonló irányba mozognak, de ettől még nem ugyan azon nemrég szétesett kisbolygó maradványai. A közös eredet kérdése egy sokkal bonyolultabb, égimechanikai probléma, jó nagy irodalommal. Most például a két leghíresebbet, a Ceres és a Vestát láthatjuk sokáig egymás közelében, azt érdemes nézni!

Üdv,
Sry
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Aszteroidák

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.03.12. 14:00

" Gyurka bácsi az egy lemezen talált több, és nagyjából egy irányba mozgó kisbolygók alapján feltételezte, hogy azok biztos nemrég estek szét, de ez azért volt, mert akkoriban sokkal kevesebb számú kisbolygót feltételeztek, és valami nagy csodának gondolta az egy lemezen látszó két vagy három égitestet. De nem az, valójában gyakran előfordul, hogy kisbolygók látszólag közel kerülnek egymáshoz, és hasonló irányba mozognak, de ettől még nem ugyan azon nemrég szétesett kisbolygó maradványai. A közös eredet kérdése egy sokkal bonyolultabb, égimechanikai probléma, jó nagy irodalommal. Most például a két leghíresebbet, a Ceres és a Vestát láthatjuk sokáig egymás közelében, azt érdemes nézni".

Ez valóban így is van hiszen a (2) Pallas-t is így fedezték fel, hogy az (1) Ceresre vadásztak. Sőt az is tény, hogy az első négy kisbolygó felfedezése után már arra is gondoltak, hogy ezek vagy egy széthullott nagyobb bolygó darabjai, vagy amint az idősebb Littrow lehetségesnek tartotta, a bolygó-keletkezés idejéből egy ki nem alakult magybolygó anyagának részei.
Egyébként ekörül volt köztünk Kulinnal talán az egyedüli komoly vita, mivel én, F. Whipplere - az akkor még nagyon bizonytalan statisztikus extrapolálás alapján -, nagyobbra tettem a kisbolygók számát, mint a "klasszikus" kézikönyvek adatai. (A vitánk kiindulópontja különben más vonatkozású volt.) B.L.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”