Asztrobiológia

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2013.09.30. 09:36

Csak mert úgy láttam, még nincs ilyen téma. Csak mert engem most ez érdekel. Kit érdekel még?

Szóval gondoltam, hogy itt meg lehetne osztani egymással asztrobiológiával kapcsolatos kérdéseket, és lehetne rajta vitázni.

Először is itt ez a szerintem gyenge lábakon álló "lakható zóna" dolog. Találtam erről egy vaskos, és nem túlságosan új cikket. Bevallom, nem olvastam végig, de a képleteket megnéztem. Ez alapján csak a az illető fősorozati csillag luminozitását vették figyelembe, a bolygó pályaelemeit (különös tekintettel az excentricitásra, és a fél-nagytengelyre), ilyesmik. És kb. ennyi.
Pedig ennél sokkal komplexebb a probléma. Ebben a cikkben - hol a bánatban van már, hogy hivatkozni tudjam?! - az utolsó fejezetben megemlítették ugyan, hogy a bolygón is nagyon sok minden múlik, de az még a jövő zenéje.
Tényleg nem volt valami új a cikk. Szóval tudom, hogy már nem a jövő zenéje, nagyon is sok tudós vakarja azon a fejét minden nap, hogy méééééééééééééééééég akadékoskodjanak a lakható zóna kérdésén. Mit tudtok erről?
wlk
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2010.08.21. 11:40

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: wlk » 2013.09.30. 12:27

Kedes Amanda!

Ennek a kérdéskörnek óriási irodalma van, a pályaelemek változásaitól kezdve a bolygó légköri összetételének figyelmbevételéig. Számolnak a felhőtulajdonságokkal (albedó!), a helyi csapadék eltérő tulajdonságaivalk; a növényzettel, a tengerekkel, a poláris sapkákkal, a vulkanizmussal, a különböző lehetséges életformák (pl. a talajból szivároghat ki nitrogén és különböző vegyületei, a tengerbe lesüllyedhetnek élő és holt anygaok, amikből metán és egyebek jöhetnek vissza; civilizációs hatásokkal; a bolygó dőlésszögével, annak váltakozásaival; a bolygó forgásidejével, holdjával; a légköri nyomással, a légkörben végbemenő kémiai reakciókkal; a csillagok flerjeivel, ha ez adott esetben számít stb. Ezer más dologgal.

Mivel más bolygókról és életformákról még viszonylag keveset (adott esetben semmit) nem tudunk, gyakorlatilag bármilyen, a fizika által megengedett paramétertartomány elképzelhető, és bizony keményen meg is nézik, milyen paramétertartományban mi jön ki - egyelőre kevés csillagászati paramétert rögzíthetsz le, de a légkörfizika nem enged meg bármit, tehát meg lehet mondani, milyen spektroszkópiai tulajdonságai lesznek egy adott bolygólégkörnek, és megvitathatod, az a légkör milyen életnek jó és milyennek nem - ez máris szűkíti a lehetséges és keresendő életformákat.

A lakható zóna csak első pillanatra tűnik homályosnak. Valójában csak annyit jelent, hogy a csillagtól milyen távolságra és milyen időszakban található folyékony víz a bolygó felszínén a csillag, a pálya és a bolygó fentebbi ezernyi tulajdonsága függvényében. Ilyen értelemben az elnevezés rossz, mert laikus rögtön arra gondolna, hogy bármilyen életformának lakható lenne a bolygó. Nem! A lakható zóna asztrobiológiai értelemben csakis folyékony vízet jelent a felszínen. Jobb lenne "folyékony felszíni víz"-zónának hívni. Ha a definició rossz, és azt mondod, hogy a lakható zóna az a zóna ahol a csillag körül élet lehet (nem csak földi típusú, hanem bármilyen), az egy használhatatlan defínició lenne, mert pl. esetleg az Europa-hold jégkérge alatti lehetséges életformákat nem foglalná magában. A defíniciónak használhatónak kell lennie - a defínició jó, de az elnevezése könnyen félreérthető.

Mielőtt itt próbálnád meg diszkutálni, menj el az ADS-re. Nekem a habitability kulcsszóra máris 1509 cikket adott ki, és ezek között sok érdekes van. Magyarul bevezető olvasmánynak meg talán egyebek mellett Almár Iván: Kozmikus Társkereső, Kossuth Kiadó, 2011. könyve is ajánlható. A csillagászati évkönyvnek pedig talán a 2004 (?), 2005 (?) körüli köteteiben jelent meg "Asztrobiológia" címmel egy jó ismeretterjesztő cikk.

Üdv,
Szilárd
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2064
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.10.01. 02:28

Szerintem a téma izgalmas, fantáziagerjesztő és érdekes. Biztos érdekel sok mindenkit, persze lehet nem a számolós része, hanem, hogy ami abból következne, ha azokból a sok fejtegetésekből valami valahol igaznak bizonyul és van ott valami.
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2013.10.01. 13:44

Köszönöm, Szilárd, jó ötletet adtál az ADS-sel. Igaz, hogy számomra az többnyire az a hely, ahol mindennek alérem az abstractját, mint mézesmadzag, aztán meg a cikkhez nincs jogosultságom. Na de ha tényleg ekkora irodalma van ennek a dolognak, akkor:
a, Csak akad már néhány szerencsétlen cikk, amikhez hozzáférek rendesen. A&A cikkekhez asszem hozzá lehet férni, "csak mert olyan kedvem van" alapon.
b, Akkor én is ragozhatnám egy kicsit a témát, és azt egy duci diplomamunka keretében tálalhatnám.

Hahh, de jó lesz.
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.10.01. 18:00

Szilárd nagyon jól összefoglalta a dolgot és nagyon tetszik az elnevezése, a "bolygófelszíni folyékony víz zónája". Semmilyen valós "lakhatóság" itt nem jön szóba, tehát a "lakható zóna" egy felszínes definíció.
Se a túl nagy gravitációs, se a mérgező légkör se semmi "egzotikus" kizáró ok nincs figyelembe véve.

Az irodalom kutatást a Science és a Nature weboldalán kezdeném, mert egyrészt ott a cikkek szabadon elérhetősek, hivatkozhatóak (jól is néznek ki az irodalomjegyzékben) és többen is publikáltak ott eben a témában.

Még ajánlanám az orosz tudományos irodalmat, mert ők is publikáltak ebben a témában nem is keveset, de nincs magyar fordításuk (nekem megvan egy könyv a témában eredetiben, nemtom, beszéled-e a nyelvet).
wlk
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2010.08.21. 11:40

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: wlk » 2013.10.01. 21:48

Kirami írta:Köszönöm, Szilárd, jó ötletet adtál az ADS-sel. Igaz, hogy számomra az többnyire az a hely, ahol mindennek alérem az abstractját, mint mézesmadzag, aztán meg a cikkhez nincs jogosultságom. Na de ha tényleg ekkora irodalma van ennek a dolognak, akkor:
a, Csak akad már néhány szerencsétlen cikk, amikhez hozzáférek rendesen. A&A cikkekhez asszem hozzá lehet férni, "csak mert olyan kedvem van" alapon.
b, Akkor én is ragozhatnám egy kicsit a témát, és azt egy duci diplomamunka keretében tálalhatnám.

Hahh, de jó lesz.


Az A&A emlékeim szerint két év után teszi elérhetővé ingyenesen a cikkeit; más újságoknál ez változik az azonnali ingyenes közzététel és a "soha ingyen, fizess mindig" között széles skálán. De a http://www.arXiv.org-on minden ingyenes, és sokan oda is felteszik a cikkük másodpéldányát (az ADS-ben ha zöldes X-et látsz a cikk mellett, akkor az ingyenes változat arra az X-re klikkelve érhető el). Ha valami nagyon-nagyon kell a diplomamunkádhoz, a témavezetőd be fogja szerezni Neked, ha Neked nem megy; végső esetben írj nekem egy e-mailt... (Könyvtárközi kölcsönzéssel is minden megszerezhető, legfeljebb vársz rá két napot.)
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2013.10.02. 13:05

Köszönöm a hasznos hozzászólásokat! :D

Szerintem az lenne a legjobb akkor most már, hogy:
1, Egy kicsit utánaolvasgatnék a témának, hogy is állunk, csak hogy képben legyek.
2, Választok egy témavezetőt hozzá (már vannak ötleteim).
3, Aztán meg azt csinálom, amit a témavezetőm mond.
jkovacs
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2009.10.29. 11:48

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: jkovacs » 2013.10.02. 22:10

Kukac írta:Az irodalom kutatást a Science és a Nature weboldalán kezdeném, mert egyrészt ott a cikkek szabadon elérhetősek, hivatkozhatóak (jól is néznek ki az irodalomjegyzékben) és többen is publikáltak ott eben a témában.

Khm, ebben egészen biztos vagy? Hivatkozni persze szabadon lehet őket...
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.10.03. 13:02

jkovacs írta:
Khm, ebben egészen biztos vagy? Hivatkozni persze szabadon lehet őket...Először nem értettem, mire gondolsz, mert a Science mag úgy hírdeti magát, hogy 1997 óta "FREE"
csakhogy vannak AAAS cikkek is, amiket nem kaphat meg az amúgy ténylegesen ingyen regisztrált
mezítlábas felhasználó.

Tényleg nem minden szabadon elérhető. bocsi.

Ez viszont biztos ingyenes, és itt megjelennek gyakran a fizetős cikkek másolatai.:

http://www.plos.org/
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2064
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Asztrobiológia

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.10.04. 18:47

Hozzánk legközelebb milyen távolságra találtak már eddig, Föld méretű és megfelelő helyen levő bolygót ? Lehet itt van a legközelebbi 30 fényévre és akkor nem csoda ha már ideértek a látogatók, még ha 0.01 fénysebességgel is jöttek. :)
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”