Homokozó-gumiszoba

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: András » 2012.07.24. 18:58

astrohist írta: De azért nem lenne rossz, ha pl. a protuberanciákra valami szép magyar elnevezést találnák. Lajos.


Napkipöffentészeti magnetobumformodvány? Esetleg lehetne rövidíteni, ha túl hosszú...
Cseh Viktor
Hozzászólások: 632
Csatlakozott: 2010.05.30. 22:46

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: Cseh Viktor » 2012.07.24. 19:56

András írta:
astrohist írta: De azért nem lenne rossz, ha pl. a protuberanciákra valami szép magyar elnevezést találnák. Lajos.


Napkipöffentészeti magnetobumformodvány? Esetleg lehetne rövidíteni, ha túl hosszú...


Röviden: kromoszféraköpet, energiabüfi, napfing ???
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: tobe » 2012.07.24. 20:14

Hagy kérdezzem már meg, hogy akik valami beigazolódni látszó elmélettel szoktak előrukkolni, azoknak ezt a teljesítményét általában mennyi tanulás tehetség munka stb. előzi meg ? Mivel nem vagyunk egyforma képességgel megáldva, van aki egy lépcsőfeljárót képes csak egész életében létrehozni, van aki meg egy 100 emeletes toronyházat, minden berendezésével együtt, ezt lehet talán nevezni elméletnek, vagy kimagasló teljesítmények, ha nem tévedek.
astrohist
Hozzászólások: 3224
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.07.24. 20:39

Ha megnézzük az életrajzokat, az tünik ki, hogy nagyon alkattól függ, és a körülményektől, hogy mennyi időt és enegiát igényel egy felismerés felépítése. És persze attól, hogy milyen alapokra épül. Mondjuk, a Te hasonlatoddal, kell egy-vagy több lépcsőfeljáró kell ahhoz hogy föléje toronyház épüljön. Gyakori, hogy mások sikertelen próbálkozása után valaki felismeri a célhoz vezető utat, és ez lehet "egy pillanat műve". De a sikertelenek nélkül talán nem lehetne meglátni a helyes utat!
Az önjelölt zsenik itt buknak el. Megvan a járható út, de ők csak azért is (akár a tárgy kellő ismerete nélkül, akár a "mindenáron újat mondani" akarás miatt) egy vakvágányon, hamis ösvényen indulnak el.
Egyébként általában azt látjuk, hogy jelentős új eredményeket sok-sok előzetes megfigyelés és tévút előzi meg. Csak kivülről, a végeredmények után ezek az előzmények nem tünnek fel.
Érdemes ilyen szempontból megnézni pl. G. Gamow: A fizika története, és Simonyi K.: A fizika kulturtörténete c. könyveit. - BQ.
Dlajos
Hozzászólások: 627
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2012.07.24. 21:31

Számomra az a legfurcsább, hogy az önjelöltek, meg vannak győződve arról, hogy az egész világ ellenük van, irígységből nem ismerik el az igazukat. Pedig van gyarló ember elég, van a tudósok között is. Tehát ha lenne valami alapja a forradalmi felfedezésnek, biztosan csapódna egy profi mellé, felkarolná, segítené, márcsak a feltételezett hírnév és a megosztott Nobel díj miatt...
Ha meg éppen jó ember látja meg benne a fantáziát akkor pedig a tudományos elhivatottsága miatt segítené.
Ha valaki ezt sem képes belátni, akkor a világ nagyobb, bonyolultabb titkait sem képes felfedezni...
Szomorú, magányos sors lehet az övék, rengeteg munkát ölnek bele hiába.
Most sokan azt mondjátok, hogy a rengeteg energiát fordítsa tanulásra. Azt kell észrevennetek, hogy ezek az emberek pontosan a tudomány ma elfogadott állításait nem hiszik el, ezt vitatják, nem is akarja megtanulni mert nem hisz benne, teljesen le köti őt a saját gondolatvilága. Szerintem sokat tanulnak, de csak azt hajlandóak elismerni amit az elméletük mellé tudnak állítani.
Érdekes, bosszantó és sajnálni való egyszerre, a XXI. században, az internet világában, amikor sem a jó, sem a rossz mondatokért nem vetnek máglyára senkit.
Üdv,
L.
astrohist
Hozzászólások: 3224
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.07.24. 22:14

Igazad lehet, de azért a fantaszták sem magányosak, többnyire van talán kicsi, de fanatikus hívő körük. Nagyon gyakori, hogy egyik-másik derék ember, aki civilben talán érdemes póstatisztviselő, vagy derék főkönyvelő, stb. élete delén túl arra ébred, hogy saját megítélése szerint még nem lendítette előre eléggé a világot, nem tett le valami nagyszabásút az emberiség asztalára. (Arra ők nem gondolnak, hogy esetleg a tényleg hozzáértéssel ellátott munkáját becsülettel végezte, felnevelt gyerkeket, pedig hát ez sem csekélység!) Népszerűsítő olvasmányaiból, esetleg hézagos tanulmányaiból összekutyul nagy, világmegváltü elméleteket!
Gyüjtögettem már régóta a különböző fantasztikus elmélketek és vélemények leírásait. Régebben ez nehezebb volt, de bizony akadtak, akik összekuporgatott pénzüket áldozták fel, hogy saját költségen kinyomtassák "nagy művüket". Egy-két ilyen munka a birtokomban va: elképesztők. Az egyik pl. azt fejtegeti, hogy a földrengések úgy keletkeznek, hogy a földmágneses erővonalak, és a Föld gravitációs potenciál-felületei keresztezik egymást, és ez megrázza a bolygónkat. Olyan is akadt, aki a Doppler-effektus vörseltolódását és a gravitációs vörös-eltolódást kutyulta össze! (Ide sorolom a DGY által bemmutatott "fizika-prófétát", aki perrel fenyegeti az összes hazai fizikust.)
Külön kategóra az a csoport, aki tudatos hamisítástól sem riad vissza, hogy valami nagyot mondhasson. Nem is gondolnátok, hogy ebből mennyien akadnak. A tragikus az, hogy végül is saját maguk is elhiszik hamis állításaikat.
Itt van a különböző amatőr egyesületek jelentősége. Nálunk pl. az amatőrsillagász megtanulja lehetőségének korlátait, és örömét leli a ténylegesen elvégezhető tevékenységében. Lehet, hogy reménykedik valami nagyszerű megfigyelésben (amire kellő tapasztalattal még talán lehetősége is van), de annak is örül, amit elvégezhet. Érdemes figyelni arra, hogy a nálunk fellépő megszállottak mindig "kivülről" jönnek, és nem az észlelgető, vagy esetleg távcsővel nem rendelkező, de szorgosan olvasgató műkedvelők soraiból. - BQ.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2012.07.26. 16:14

Már egy óra is eltelt anélkül, hogy gépészünk írt volna valamit ;)
Csak nem kapott görcsöt a sok gépeléstől :?:
gépész
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2012.07.19. 08:09

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: gépész » 2012.07.26. 19:32

SzZoli írta:Már egy óra is eltelt anélkül, hogy gépészünk írt volna valamit ;)
Csak nem kapott görcsöt a sok gépeléstől :?:

Jaj, te, hát dehogyis kaptam, és örülök, hogy végre idetaláltam, közétek! :mrgreen:
Jó it, komfortos...
Máris befogadtalak titeket.
Nem veszem én komolyan magam, léha, és felületes vagyok. Úgyhogy remélem, hangot találunk.
gépész
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2012.07.19. 08:09

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: gépész » 2012.07.26. 20:52

Dlajos írta: az önjelöltek, meg vannak győződve arról, hogy az egész világ ellenük van, irígységből nem ismerik el az igazukat. L.

Huh....Kitöröltem a válaszom, nehogy önreklámnak tűnjön, és kizárjanak, hiszen pár szóval próbáltam tisztázni a szándékaimat. Ami önreklámnak tűnhet, elismerem. Mégegyszer nem történik meg.

Mert megismerkedtem a Biro Zoltán féle precedens esettel, alig értem, miféle bűnt követett ő el?
Elég gyakran látom, hogy itt nyájasan egymás műveit ajánlgatják, baj nélkül? Ráadásul engem is megvádoltak önreklámozással, holott valaki más irta fel a honlapomat, amit egyébként a belépéskor kérdeznek is.

Az is érdekes kérdés, hogyan kezelitek aki másképp mer gondolkodni!
Ez itt a gumiszoba, megkérdezném hát Cseh Viktort, milyen alapon ment Bíró elméleti topikjába, hogy ő jobb szereti, ha az észlelő csillagászattal foglalkoznak? Én elküldöm az ilyeneket, habár az észlelő csillagászatot most magasabb szintűnek tartom, és eredményesebbnek, mint az elméletit. Egyébként részben mérnököknek köszönhetően az.
Annál inkább kellene segíteni az elméletit, és nem csírájában elfojtani benne a gondolkodást.
Remélem, ez nem volt így önreklám.
gépész
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2012.07.19. 08:09

Re: Homokozó-gumiszoba

Hozzászólás Szerző: gépész » 2012.07.26. 23:11

astrohist írta:... Az egyik pl. azt fejtegeti, hogy a földrengések úgy keletkeznek, hogy a földmágneses erővonalak, és a Föld gravitációs potenciál-felületei keresztezik egymást, és ez megrázza a bolygónkat. Olyan is akadt, aki a Doppler-effektus vörseltolódását és a gravitációs vörös-eltolódást kutyulta össze! ...


Kedves astrohist. Nem gondolod, hogy ezeknek a hétköznapi ezotériáknak van köze ahhoz, hogy a tudományos táplálja őket? Persze, a téma érdekli az embereket, és érzékelik, hogy a tudomány nem nyújt igazi magyarázatot.
Hiába állítja a tudomány, hogy az ő fenköltségét egy közember nem értheti meg- ez inkább azt jelenti, hogy ő nem ért valamit. És a nemértése már olyan szintű, legalább is az általam eddig vizsgált ágaiban, hogy egyeseknek már látható is- kilóg a lóláb!
Egy olyan tudomány, ami nem ellenőrizhető, amihez nincs társadalmi háttér, ami pl. egy ilyen fórum is lehetne, amely azonban inkább teljes melbedobással kiáll mellette, nagyobb veszély, mint mondjuk...egy influenza, vagy..egy atombomba, vagy hogy valami még szörnyűbbet is mondhassak: én! (lehet, hogy ez önreklám, de akkor legalább megérdemeltem)
Lezárt

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”