Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.09.12. 12:32

K. Gergő! Azt hiszem a kérdésedre messze vezetne, és politikai izű lenne a válasz! Az asztrológia majd hogy nem állami támogatása nagyon is céltudatos hülyítés. Ugyan ez áll az ezoteria félelmes terjeszkedésére. (Ami nagyon összekapcsolódik az emberek nagy részének a misztikum iránt vonzalmához.)
Ezért kell nekünk a fiatalokat megfogni, még mielőtt a tévtanok eluralkodnak rajtuk!
Egyébként az eddigi hozzászólók szerintem nagyon helyesen látták meg a problémákat.
Üdvözlettel: BQ
ile999
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:34

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: ile999 » 2010.09.12. 14:28

Tiszteletem!
Egyetértek Kaviattal, kicsit talán túl "érzékenyek" lettünk erre a témára, és bizony Lajosbácsinak nagyonis igaza van abban, hogy a válaszba a politika is bezavar. Egyszer volt egy CSBK, melynek minden kis és nagyobbacska csillagász a tagja volt, de több volt a tagsági könyvecske, mint aki távcsőbe nézett. A mi oskolánkba, sőt a falumba én voltam az első aki csillagászattal foglalkozott hosszabb ideje, de csak a fizika és a fődrajz tanár vette jó szívvel tudomásul, még bíztattak is, pedig gyűlöltem a fizikát. Aztán volt egy csillagászati előadás a suliba (az akkor még szépen működő pécsi planetáriumból jöttek előadók), aminek hatására vagy 10 csbk tag lett s ebből úgy 7-8 emberke járt is a planetáriumba szakkörön, de egy hónap múlva már csak statisztikai adat volt az a 10 ember, azóta a csbk megszünt sőt sok helyen a szakkörök is, mert már senki sem adott otthont ezeknek a szakköri foglalkozásoknak. Valamikor bizonyos mértékű "elvárás" is volt szakkörre járni, ha nem is csillagászatira... Persze akkoriban volt ennek némi politikai töltete is, de mos én csak sajnálni tudom azokat, akik nem jutnak el odáig, hogy valamivel csak úgy önmagáért mindenféle anyagi cél nélkül foglalkozzanak, legyen egy hobbijuk. A "rendszerváltás" környékén sok közzösség felbomlott és csak nehezen lehetett újraszervezni a közösségeket, újra kellett és kell propagálni, hogy létezik ilyen közösség. Az előző rendszer támogatása megszünt.
Sokat tehetnek viszont az ügy érdekében a bemutatások, a járdacsillagászat, egy lelkes fizika vagy földrajz tanár (sajna nagyon hiányzik az ő "lelkesedésük"). A lány úgy jött haza egy alkalommal az iskolából (középiskola) hogy dühösen panaszolta, a fizika órán nem válaszoltak a csillagászattal kapcsolatos kérdésére, semmit még hülyeséget sem. A TV-ben meg már a természetfilmes csatornákat is kritikusan kezdem nézni, néha dühöngve egy sort.
Nemrég a szomszéd gyerekek jöttek át Holdat, Vénuszt nézni, de ettől sem belőlük, sem a legtöbb járdacsillagászt felkereső emberből nem lesz amatőrcsillagász. De attól még meg kell mutatni az ég szépségeit mindenkinek, akinek csak tudjuk, nem kell elhajtani a kiváncsiskodókat, a gyerekeknek meg kell adni a kérdéseikre a választ (néha ez a legnehezebb), talán többet kellene felvállalni a tanároknak és persze a politikának is, pl. az oktatásban. Hogy ki megy jósdába, az mindenkinek a magánügye, de szerintem egy jó kvalitású diplomás embernek nem feltétlenül kéne ilyen helyekre járni főleg elhinni azt a zagyvaságot amit elé tálalnak jópénzér. Mert ilyen is van. Tudomásul kell vennünk, hogy megváltozott a világ, biztosan vannak akik úgy vélik ez a sok túlmodern ketyere tönkreteszi a kapcsolatokat, de szerintem inkább jól kell tudni élni vele, pl. itt ez a jó kis Csillagváros! Az internet és az eszközei nélkül most nem tudnánk erről a témáról beszélni szerte az ország különböző pontjain, meg nekem nagyon tetszik itt a "városban" összejött kezdők, fiatalok lelkesedése a csillagászat iránt, az hogy megoszthatják egymással a kezdeti lépéseiket, és persze ezeket a lépéseket tapasztalt amatőrtársaim megfelelően támogatják is. Lám lám a modern eszközök, amik a mindennapjainkat "uralják" képesek kapcsolatokat is teremteni, csak jól kell használnunk őket.
Szerintem nincs se sok, se kevés utánpótlás. A kérdést persze az élet minden területén fel lehet tenni, de ha minél több emberke ismerkedik meg a csillagok világával valószínűleg többen is maradnak ennél a szép hobbinál.
Bocs a sok pofázásért.
ile
cslaci
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2009.10.12. 19:03

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: cslaci » 2010.09.12. 15:41

orhazoli írta:A jelenlegi tantárgyfelosztás szerint a földrajzban és a fizikában van némi csillagászati ismeret, de ez a terület teljesen perifériára szorul! Saját tapasztalatom szerint a szaktanárok jelentős része mellőzi ezeket az ismereteket, mert nem igazán felkészült. A gimis fizikában pedig az érettségiző osztályoknak kellene a csillagászat szépségeiről beszélni, de ez azért marad el, mert nekik április 30-án véget ér az oktatás!


Szerencsés helyzetben vagyok! A mi iskolánk egy hatosztályos gimnázium. Égi mechanikáról lehet beszélni a mechanika kapcsán 7. osztályban, és kilencedikben is. (ide szép látvány a Jupiter holdjai) Távcsövekről lehet beszélni optika kapcsán 8. osztályban és 11. osztályban (természetesen nem csak "beszélni", hanem bele is nézetni a diákot a távcsőbe!). A modern fizika (11. osztály) tartalmaz csillagászatot, sőt külön fejezet 11-be a csillagászat. Igen, a heti 1,5 vagy 2 órába a tanár azt teszi bele nagyobb hangsúllyal, amiben otthon van.
Az pedig már művészet, hogy a nyelvi előkészítő heti 1 (egy!) fizikaórájába mi fér bele!
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: sp. » 2010.09.12. 20:06

Cslaci, Részemről bővebben is olvasnék ilyen történeteket.
Tudom hogy ez-megaz nem jó, meg ezek a maiakmások, nemérdekli őket, csetelnek, fülük be van dugva az mp3al stb… De ha lehet akkor cslaci vagy wlk történetét / hozzáállását olvasom szívesebben. (és nem csak csillagászat terén - ok. persze itt csak csill.) Annál is inkább, hogy maradt még összesen 2db fiam, gimi előtt. :D

sp.
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2010.09.12. 21:37

én úgy emlékszem, hogy nekünk annak idejéen összesen egy óra szólt a csillagászatról talán földrajz tantárgy keretében az ált. iskolában. középiskolában már semmit sem kaptam a témában. földrajzból annak idején kellett valami témát kidolgozni év végéig, én végülis a csillagászatot választottam, de a tanárnőnek nem tetszett túlságosan a témaválasztás, merthogy a csillagászatot csak érintettük.

tavaly asszonypajtás (középiskolában angoltanár) felvette az egyik osztály tantervébe a csillagászatot is egy óra erejéig. ez úgy nézett ki, hogy bementem, és előadtam nekik egy saját powerpoint prezit, amibe igyekeztem érdekes témákat vinni bele: a világegyetem és a naprendszer kialakulását, magát a naprendszert (külön kitérve arra, hogy a Pluto miért veszítette el a bolygó státuszát), képeket amikben bemutattam, a Föld valójában mennyire picike objektum valójában, képeket a változatos objektumokról (gömbhalmazok, ködök, stb), persze mindegyiket érdekes információkkal magyarázva, majd még egy kicsit arról is, vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben, a setiről, a wow-jelről, stb. persze mindezt angolul, de igyekeztem érthető lenni, a szakszavakat körbeírni.

aztán másnap este egy közeli kietlen helyre kimentünk velük bemutatózni (bár az ég csapnivaló volt - az izlandi vulkán is akkoriban füstölgött), meglepő módon ott volt szinte az egész osztály, és sokan hoztak 1-2-több ismerőst is. volt aki többször sorbaállt egy-egy objektumnál, és érdekes módon leginkább talán a Hold, és a tűéles Szaturnusz-gyűrűk nyűgözték le őket. hogy lesz-e bármelyikükből amatőrcsillagász? nem tudom. egyikőjük mindenesetre valószínűleg igazi csillagász lesz, miután felvették az elte megfelelő szakára. (páran találkozhattatok is vele a kiskun táborban, amire én hívtam fel a figyelmét).

valószínűleg idén is tartok valamelyik osztálynak angolul egy ilyen órát, de az is lehet, hogy többnek is.

na de a lényeg: szerintem a középiskoláknak gőze sincs arról, hogy van olyan dolog, hogy mcse. hogy van planetárium, hogy vannak csillagvizsgálók, hogy van polaris. a földrajz/fizika/matematikatanároknak szintén gőze sincs ezekről. a diákoknak ebből kifolyólag megintcsak nincs tudomása arról, hogy magyarországon van amatőrcsillagász élet, és hogy az észlelésre használható távcsövek relatíve olcsón elérhetőek bárki számára. mert ha mondjuk olvasnak is pl indexet, ott mindig csak a hubble képeit mutogatják.

szóval azt hiszem, a gyerekek nem kapják meg a kezdő lökést. valahogy el kellene juttatni szóróanyagokat, olcsó csillagtérképeket, régebbi meteor-számokat a középiskolákba, vagy valami ilyesmi... csak attól tartok nehogy az történjen, mint amikor az én középiskolám kapott egy nagy cégtől pár használható de leselejtezett VAX gépet... talán mi lehettünk volna az egyetlen középiskola amelyik ilyen számítógépekkel büszkélkedhet. na vajon mi történt a gépekkel? bekerültek a fizikaszertár feketelyukába, és soha többé nem láthatták a diákok. a tanárokat meg nem érdekelte, csak tudták, hogy drága, és ezért nem szabad odaengedni a diákokat.... pedig az ominózus cég azért adta a gépeket...

szóval attól tartok az ilyen szóróanyagok is valamelyik fizikatanár fiókjában végeznék, és nem közprédaként.
nincs aláírás
kaviat
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2009.09.15. 12:02

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: kaviat » 2010.09.13. 01:57

emlékeim szerint nekem az ált.suliban szintén valami nagyon rövid csillagászati oktatásban volt részem (annyira rég volt, hogy nem emléxem, hogy akkor már szakkörös voltam-e), viszont úgy rémlik én a suliban kaptam a tippet, hogy lehetne járni az urániába csill.szakkörbe (ez kb. a 80as évek elején kezdődött nekem).
Avatar
BZd
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2009.11.21. 12:39

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: BZd » 2010.09.13. 10:04

Már nem emlékszem hányadikos koromban, de általános iskolában földrajzból külön csillagászat könyvünk volt. Kilencvenes évek közepe, un. "alternatív" osztály, ahová azokat gyűjtötték az évfolyamból, akik fogékonyabbak voltak a tanulnivalóra.
Gimnáziumban fizikából mentünk végig a naprendszeren, egy idős tanárunk volt, aki komolyan vette a dolgot.
"Rendes" csillagászati távcsőbe (70/900L ?) ugyanakkor az Urániában lévő távcsőboltban néztem először, a Hold látványától leesett az állam :o :o
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2224
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2010.09.13. 10:15

Had idézzem ide azt a Berkó Ernőtől származó, abszolút közhelyes mondást, ami a Polaris irodájának is ott van a falán: "Csinálni kell!". Nyilván nem mondtam ezzel újat. Mindig is az volt, hogy voltak lelkes emberek, akik a szabadidejükből és energiájukból arra áldoztak, hogy szakkört szervezzenek és vezessenek, vagy legalább bemutatózzanak. Ez minden esetben eredményes. Az, hogy mi van az alaptantervben, fontos lehet, de nem megoldás. Anno középiskolás koromban harmadikosként én tartottam a fizikaórán a csillagászatot az iskola összes osztályának, mert a fizikatanárok tudták, hogy ez az én érdeklődési köröm, és azt is tudták, hogy sokkal jobban értek ehhez, mint ők. Tök mindegy, mit írt elő a tanterv, Vzp-t évi egy órára behívták előadni. Úgy gondolom - és ezt az MCSE-ben is elmondtam - az aktív amatőrök feladata a jelenlegi helyzetben felkeresni az iskolákat és beajánlani egy-egy előadást, bemutatót. Ahogy Lovró Feri is írta feljebb.
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: janwar » 2010.09.13. 16:30

Én 1970-ben voltam 8. osztályos, földrajz órán volt szó a Naprendszerről, és legalább elvittek az Urániába egy előadásra és az azt követő távcsöves bemutatóra, nálam ez volt az első meghatározó élmény. Gondolom akiben ott rejlik a szikra a téma iránt, annak épen elég is ennyi, hogy lángra lobbanjon. Továbbra is legyen cél amin Gyurka bácsi is munkálkodott, minden ember az életében legalább egyszer nézzen bele egy távcsőbe, azt már én teszem hozzá, hogy nem árt ha jó képet is ad az a távcső! :)
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2010.10.05. 15:08

astrohist írta:K. Gergő! Azt hiszem a kérdésedre messze vezetne, és politikai izű lenne a válasz! Az asztrológia majd hogy nem állami támogatása nagyon is céltudatos hülyítés. Ugyan ez áll az ezoteria félelmes terjeszkedésére. (Ami nagyon összekapcsolódik az emberek nagy részének a misztikum iránt vonzalmához.)
Ezért kell nekünk a fiatalokat megfogni, még mielőtt a tévtanok eluralkodnak rajtuk!
Egyébként az eddigi hozzászólók szerintem nagyon helyesen látták meg a problémákat.
Üdvözlettel: BQ


Kedves Lajos (bácsi)!
Valahogy éreztem, hogy a kérdésemre ezt a választ fogom kapni. Bár politikai pártállásomat nem firtatom (mert hát mindenkinek van véleménye, de nem biztos, hogy igaza is van), de elszomorít, hogy meg van szabva az embereknek egy amolyan "műveltségi felső korlát". És az is elszomorít, mikor a válaszod olvasásakor eszembe jut egy régi idézet: "Divide et impera!"
Ha már ezotéria, én jó egy éve kíváncsiságból vettem meg a "Secret" c. könyvet, de hogy őszinte legyek, utólag már bánom. Nem gyalázkodni akarok, de ha valaki kinyitja a könyvet, üvölt belőle az ezotéria. "Egy rejtett, évezredes titok, mely most feltárul előtted is..." Csak a szokásos szöveg, ugyanolyan ködös, mint a hasonló könyvek. Persze egyáltalán nem bizonyítható ennek a törvénynek a létezése, sőt... Jobban jártam volna, ha okulárra gyűjtök ebből a pénzből.
Az amatőrcsillagásznak (sajnos) harcolnia is kell, mert az ostobaság diadalához az is elég, hogy a nem ostobák tétlenek maradjanak.

Hogy azért visszakanyarodjak az eredeti témához, engem gyerekkorom óta érdekel a csillagászat, így tudom, hogy a fantáziában gazdag(abb) gyerekek képzelete mennyire meglódul, ha egyszer felkelti az érdeklődésüket a csillagászat. Hiszen - fantáziától függetlenül - csodás világ a csillagok világa. Mennyivel jobb lenne ha (persze tanító jellegű) rajzfilmmel, gyermekmesékkel lenne tele a tévé, a verekedős, lövöldözős "rajzfilmek" helyett! Reméljük, ez is el fog jönni és akkor többeket fog érdekelni a csillagászat...

Üdv: Sirius
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”