Oldal: 1 / 12

mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 14:18
Szerző: Varus
Sziasztok!

Általános, GALAXISOKRA is használható mélyég szűrőt szeretnék a közeljövőben vásárolni, és javaslatokat várnék, hogy melyik modellt lenne érdemes megvásárolni. Egyáltalán érdemes-e egy ilyen szűrőre beruházni, mennyire javítja a galaxisok látványát?
Nézegettem a Lumicon Deep Sky, Astronomik CLS, GSO modelleket, de igazából nem tudok róluk sokat.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv.: Kernya J. G.

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 14:51
Szerző: SzZoli
Sajnos, nincs olyan szűrő, ami galaxisokra igazán jó. A gx-ok csillagokból állnak, amik széles spektrumban sugároznak. A szűrők lényege, hogy egy keskenyebb hullámsávot engednek át. Ez jó lehet emissziós ködöknél, de sajnos gx-oknál nem segít.

Igaz, egyszer hallottam olyan szűrőről, amely széles sávban átereszt, de pár keskeny sávot nem: a Na és a Hg-gőz lámpák fényét. Azóta sem hallottam ilyesmiről, pedig ez igencsak jó lenne fényszennyezés ellen.

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 14:55
Szerző: SzarkaLevente
Kevéssé javasolt:

"The Lumicon Deep-Sky can offer a noticable boost in contrast and visibility of the fainter outer detail in emisson nebulae over non-filtered views for objects like the Orion Nebula (M42), the Lagoon Nebula (M8), the Merope Nebula, the Trifid (M20), and a number of others. However, the improvement is not as noticable on star clusters or galaxies. I have found that using the filter on larger and more diffuse galaxies like M33, M81, M101, NGC 253 and NGC 2403 in my 10 inch when weak skyglow is present will help boost the visibility of the detail, but the effect is fairly mild. "

Forrás: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=63

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 15:45
Szerző: csakb
Varus írta:Nézegettem a Lumicon Deep Sky, Astronomik CLS, GSO modelleket, de igazából nem tudok róluk sokat.
Válaszaitokat előre is köszönöm!


Van most Sánta Gábornál egy Astronomik CLS, teszteléshez. Már észlelt vele párszor, és azt állította magánban, hogy észrevehető hatása volt galaxisokra is. Mármint pozitív hatása. :)
Rermélhetőleg hamarosan kijön valami alaposabb teszttel is.

Régebben Szabó Gábor szemébe szinte fixen be volt építve egy Mizar Myu szűrő. Galaxisokat, reflexiós ködöket szinte csak azzal észlelt. Valószínűleg nem azért, mert semmi pozitív hatása nem volt. :)

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 16:07
Szerző: ferenc lovró
valahol (azóta sem találom hol) azt olvastam, hogy a halványkék (82a) szűrő segít halvány részletek (pl spirálkarok) kiemelésében. egyébként én úgy tapasztaltam, hogy valamit mind az uhc, mind az oiii segít, ha másért nem hát azért mert az égi hátteret szépen besötétítik, de még alsóközepes (30-as) kukkernél is elhanyagolható a dolog. talán apró, kompakt gx-eknél szembetűnőbb, szerintem. de gx miatt nem vennék se uhc se oiii szűrőt.

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 16:12
Szerző: Varus
Nekem Thousand Oaks O III és H-Beta szűrőim vannak otthon, ezek ködökre jók.
A fényszennyezést csökkentő szűrőkről olvastam, hogy azok galaxisoknál is adnak javulást. Szóval valami ilyesmit keresnék. Most van nálam tesztelésre egy Unioptik FSS, de az állítólag UHC típusú. A Mizar Myu-t sajnos már nem lehet itthon kapni.
A Baader Neodyniumról mit lehet tudni? A Meteor novemberi számában található egy nagyszerű kistávcsöves
M 33 rajz, ami ezzel a típussal készült. Ennek az észlelésnek az alapján ígéretesnek tűnik a Neodynium.

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 16:38
Szerző: santage
Sziasztok!

A mélyég-szűrőknek 3 csoportja létezik:
- nagyon széles sávú szűrők, LPR, Deepsky típusúak
- széles sávú szűrők, UHC
- keskeny sávú szűrők, OIII, SII, H-alfa, stb.

A nagyon széles sávú szűrők kizárólag a lámpafényt vágják le, és átengedik a H-alfa és a zöld fénynél kékebb tartományokat. Fényveszteség csillagokra néhány tized magnitúdó. 15 évvel ezelőtt szinte csoda számba ment az LPR szűrő (Light Pollution Reduction), valamint a Mizar Myu (egyiket se gyártják). Hozzáteszem akkor még nem nagyon volt UHC, csak OIII.
Újabban az Astronomik cég jelentkezett egy új szűrővel, a CLS-szel, mely hasonlóan tág áteresztésű. Valóban kipróbáltam. Azt mondhatom, hogy a szűrő városi égbolt alatt nem sokat ér, itt sajnos csak az átmérő növelése és egy UHC hoz javulást. A galaxisok fénye sajnos épp olyan sárgás, mint a nátriumgőzé, így minden szűrő levág belőlük. Sajnos megalapozottak azok véleménye, akik azt mondják, nem létezik galaxis-szűrő.
De! A mélyég-objektumoknál a kontraszt az, ami igen sokat számít.
Egy LPR típusú szűrő levág ugyan 1-3 tizedet a csillagokból és a GX-ekből, ugyanakkor kétszer sötétebbé teszi a hátteret (tehát a háttérfénynél mondjuk 1m levágása van). Így az objektum 0,5m-val jobban kiemelkedik, mintha nem lenne szűrő.
Ugyanakkor ez a hatás csak kevéssé fényszennyezett helyeken jelentkezik. Ott azonban valószínűleg elég jól. Szerintem egy kis településről, nagyobb távcsővel érdemes lehet kipróbálni galaxisokra. Sajnos én ilyen tesztet nem tudtam még végezni. Egy alkalommal Szegedről az NGC 507 12m-s galaxist észleltem 22T-vel, és a szűrővel valamivel jobban láttam, mint anélkül. De nem volt meggyőző. Egy másik alkalommal egy reflexiós ködkomplexumot figyeltem meg sötét égen 10L-lel, és ott is hozzátett valamit. Sőt, talán nem is láttam volna a ködöt nélküle.
Szabó Gábor anno a Mizar Myu-val galaxisokat, reflexiós ködöket észlelt. Az egy legendás szűrő volt, én soha nem próbáltam sajnos. Akinek van, megoszthatná a tapasztalatait.

Én Janit biztatom a CLS kipróbálására, hisz az a legbiztosabb, ha maga nézi meg. UHC-t fényes GH-kon kipróbáltam, ott volt némi javulás, de alig. OIII csak rontani tud rajtuk, talán a fényesek magja átdereng, de ezeket nem erre találták ki. Neodymiumról nem tudok semmit. FSS-t egyszer használtam, UHC-nak tűnt.

Snt

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 16:45
Szerző: csakb
Varus írta: A Baader Neodyniumról mit lehet tudni? A Meteor novemberi számában található egy nagyszerű kistávcsöves M 33 rajz, ami ezzel a típussal készült. Ennek az észlelésnek az alapján ígéretesnek tűnik a Neodynium.


Hihetetlen arc ez a Buil gyerek, kimérte egy halom szűrőnek az áteresztését:

http://astrosurf.com/buil/filters/curves.htm

Ott a Baader Neodymium is a végén. Érdekes áteresztése van, a nátriumgőz-lámpa fényét szinte teljesen kivágja. Van róla vizuális júzervélemény is:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2166

Szerintem érdemes lenne kipróbálni.

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 17:15
Szerző: ferenc lovró
santage írta:Szabó Gábor anno a Mizar Myu-val galaxisokat, reflexiós ködöket észlelt. Az egy legendás szűrő volt, én soha nem próbáltam sajnos. Akinek van, megoszthatná a tapasztalatait.


úgy tűnik, itt még van egy kb 80 fontért:

http://www.365astronomy.com/mizar-myu-b ... 5-p-5.html

Re: mélyég szűrő

Elküldve: 2011.02.22. 17:31
Szerző: Varus
80 font. Elég húzós. Tavaly, vagy tavalyelőtt még láttam ezt a szűrőt hazai kínálatban is, ennél az árnál olcsóbban. Kellet volna vásárolni belőle...
Ha vennék egy CLS-t és az nem váltaná be a reményeket, az gáz...
Hűha, most mi legyen? :o