Mutasd az okulárjaidat!

Avatar
Ankalimon
Hozzászólások: 197
Csatlakozott: 2019.04.06. 11:51

Re: Mutasd az okulárjaidat!

Hozzászólás Szerző: Ankalimon » 2019.11.07. 10:37

Lovász András írta:
2019.11.07. 09:23
Köszi!
Hadd kíváncsiskodjak tovább: most, hogy így megint elolvastam a válaszodat, szemet szúrt az 2,5 mm-es Omegon. Ha nem titok, miért erre esett a választásod és nem mondjuk - az itthon is kapható - SW Planetary 2,5 mm-esére? A specifikációik szinte megegyeznek, gondolom a felépítésük is. Ráadásul a SW picit alacsonyabb áron szerezhető be.
Ez nálam is az elméleti maximum 2D nagyítás eléréshez került beszerzésre. Őszintén megmondom, hogy ez a legfiatalabb okulárom, és eddig élesben nem nagyon volt bevetésen, szinte kizárólag csillagtesztekhez használtam - az ég alatt a gyakorlatban legtöbbször még a 4 mm-es okulárhoz sem elég a seeing. Emellett mostanában szinte kizárólag mélyeges megfigyeléseket csináltam, amikhez ideális esetben is ritkán kell 400x-os nagyítás. Mostanában majd szeretném kipróbálni kettősökön, meg majd tavasszal-nyáron, ha visszatérnek a fényesebb bolygók, akkor azokon is.

Azért ezt választottam, mert elvileg kicsit jobb az optikai elrendezése, mint az SW okulároké, és minimális volt az árkülönbség. De ez tisztán érzésre ment (éppen rendeltem mást is az astroshop-ból, és nem jelentett plusz költséget a szállítás), nem hiszem, hogy a gyakorlatban lényeges különbség lenne az SW planetary-khoz viszonyítva. (Esetleg egyszer érdemes lenne összevetni, de egy ilyen teszthez nagyon jó seeing kellene...)
Üdv:
Ankalimon
(Füzessy Tamás)

Az elmélet elméletileg megegyezik a gyakorlattal.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 354
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Mutasd az okulárjaidat!

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.11.07. 12:46

Köszi a választ, magam is ritkán használnám, elsősorban szoros kettősökhöz, Uránuszhoz, Neptunuszhoz. Valóban nehéz lenne összevetni ilyen rövid fókuszú okulárokat, mert pillanatok alatt látványosan tud változni a seeing ekkora nagyításoknál. És persze kiváló távcső is kell hozzá.

Üdv, András
Válasz küldése

Vissza: “Okulárok, barlow-k, szűrők”