Oldal: 1 / 3

Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 17:30
Szerző: gszabo
Sokszor hallok, olvasok olyanokat, hogy pl. a föld forgástengelye a hold nélkül összevissza imbolygott volna az idők folyamán, de szerencsére itt van a hold és az stabilizálja a tengely állását.
Vagy hogy ennek vagy annak a bolygónak (talán a Marsnak?) a forgás tengelye az év milliárdok alatt hol erre állt hol arra, stb.

Ezzel kapcsolatban nagyon nem értek két dolgot:
1.
Ha egy test forog a tengelye körül és nem gyakorlunk a tengelyére eltérítő nyomatékot, akkor a tehetetlenségi nyomatéka miatt a fogástengely stabilan ugyanabban az irányba fog állni. Sőt: ha megkíséreljük elcsavarni a forgás tengelyt, akkor ellenáll és a csavarásra merőlegesen fog kitérni (ez a precesszió). (Középiskolás fizikaóra: a megpörgetett bicikli kereket az egyik tengelyvégnél felfüggesztve nem fog lekonyulni, hanem lassan körbe forog miközben a tengely gyakorlatilag továbbra is vízszintesen áll).
Akkor most mi az, hogy a bolygók tengelye csak úgy összevissza kóvályog? A tehetetlenségi nyomatéka szabadságra ment? Ráadásul, ha pl. a Földet nézzük, visszafelé menve időben egyre gyorsabban forgott, tehát az impulzusmomentuma egyre nagyobb volt.

2.
A világűrben egy bolygó (ha csak nagy ritkán nem ütközik egy másikkal) zavartalanul kering a nap körül (vagy egy hold a bolygó körül) és még ha más bolygók esetleg a gravitációjukkal hatást is gyakorolnak rá, attól legfeljebb a pályája fog esetleg megváltozni, de (ritka, nagyobb ütközést kivéve) nem hat rá olyan erő, ami direkt a tengelyét módosítaná.
Én nem tudom, hogy a hold hogyan képes stabilizálni a föld forgás tengelyét, de egyáltalán mi szükség van itt a holdra? Hát senki nem jön ide, hogy a föld tengelyét csavargassa! Már régóta nincsenek olyan nagy ütközések, mint ami a holdat is létrehozta (különben most nem tudnék itt írogatni...).

Hálás lennék, ha egy értő asztrofizikus rávilágítana, hogy hol tévedek, miről nem tudok, és egyáltalán hogy van ez.
Köszönettel
Gábor

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 18:07
Szerző: Vizi Péter
Érdemes végigolvasni, de a konkrét válasz a Következmények c. fejezetben van leírva:

https://www.mek.oszk.hu/00500/00558/html/dip4.htm

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 18:36
Szerző: gszabo
Kedves Péter, nagyon köszönöm az info-t, majd eltart egy darabig, amíg megemésztem, de azt hiszem a Hold-Föld kölcsönhatásra vonatkozó részt felfogtam. De ez a mondat még mindig magyarázat nélküli:
"Ha a Hold nem létezne, a földtengely hajlása kaotikusan változna; 0o-tól 85o-ig bármilyen értéket felvehetne"
Erre vonatkozik az eredeti 1. kérdésem.

Üdv

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 18:47
Szerző: Vizi Péter
A Föld tengelyferdeségét számos Naprendszerbeli illetve földi erő befolyásolja, ezek eredője lenne a "kóválygás". Az oké, hogy a pörgő búgócsiga áll, mint a cövek - ha függőlegesen engedted el, vagy ha piszok gyorsan és stabil fordulatszámmal pörgetted meg, illetve ha menet közben állandó a tömegeloszlása, stb. Azaz van egy sor befolyásoló paraméter, ami a Föld esetében nem állandó. Erre vonatkozó számításokat most nem tudok előbányászni, de itt van egy-két hivatkozás a további kutatómunkához:
https://www.nature.com/articles/361615a0

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 20:17
Szerző: gszabo
Köszönöm szépen, a link egy recenzió, de azt hiszem megveszem a cikket, mert szeretnék világosan látni a kérdésben.
Üdv
Gábor

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.20. 21:46
Szerző: Vizi Péter
Hálásak lennénk, ha itt közzétennéd a cikk rövid tartalmát.

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.21. 00:22
Szerző: Attila
gszabo írta:
2020.01.20. 17:30
Sokszor hallok, olvasok olyanokat, hogy pl. ...
Itt egész jól és érthetően le van írva, de persze egy minimális fizika és matek tudás kell a megértéshez:

http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz130 ... i1305.htmlMDA

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.21. 12:20
Szerző: gszabo
Köszönöm neked is Attila!
Veszek egy levegőt és a két forrást felhasználva próbálok majd egy rövid kivonatot írni, amibe a képleteket és levezetéseket nem teszem bele csak megvilágítom, hogy egyáltalán mi és hogyan gyakorol erőt kívülről a földre, ami a forgástengely irányát módosítani tudja.

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.01.21. 13:48
Szerző: Attila
Még annyit, hogy egy apróbb hibát kiszúrtam a szövegben. Először azt hittem, hogy csak figyelmetlenségből került bele, de egy későbbi bekezdésben ismét rosszul szerepel (szerintem).
Azt írják, hogy: "... azaz a forgástengely a testtel együtt kúppalást mentén ωpr >> ω szögsebességgel körbevándorol.", ahol ωpr a precessziós körfrekvencia, míg az ω a pörgettyű forgási frekvenciája.
Nos, a nagyságrendi különbség a kettő között valójában éppen ellentétes irányú, azaz: ωpr << ω.

Lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rfrekvencia

A szöveg további (lényegi) része és levezetései - első olvasatban, gyorsan átfutva - jónak tűnnek.

Ám a mai világban lehetnek még a fentiek ellenére kritikusai a szövegnek, mivel a végén ezt írják: "Elvileg persze bármit bárminek elnevezhetünk, azonban szabadságunk mégsem teljes, mert egyaránt nem szerencsés, például egy kislányt Ádámnak, vagy a precessziót nutációnak nevezni."
Az LMBTQ f@szkalapokat ez tutira sérteni fogja... :mrgreen:


MDA

Re: Ha forog, akkor mért imbolyog?

Elküldve: 2020.03.18. 20:40
Szerző: gszabo
Az előzőekben egy felkérés az volt, hogy röviden írjam le egy idézett cikk tartalmát, de én inkább a saját szavaimmal megpróbálnám megvilágítani (több elolvasott cikk hatására), hogy hogyan képesek más égitestek (nap, hold, stb.) hatást gyakorolni a föld forgástengelyének irányára és ezért a föld nem tud "békességben" keringeni a nap körül.

Az eredeti kérdésfelvetésem lényege az volt, hogy mért nem állandó a föld forgástengelyének iránya, holott az idők folyamán "senki nem ment oda a földhöz, hogy elkezdje elcsavarni a forgástengelyét".
Amit nem vettem figyelembe az az volt, hogy a föld nem egy gömb, hanem egy forgás ellipszoid (a saját perdülete miatt), aminek az egyenlítőnél "úszógumija van", ahogy azt a kövér embereknél emlegetni szokták. Az egyenlítőnél a föld kb. 42 km-rel nagyobb átmérőjű, mint a sarki átmérő.
Könnyű elképzelni, hogy pl. a hold az "úszóguminak" a holdhoz közelebbi felére nagyobb vonzóerőt gyakorol gyakorol, mint az átellenes felére. Amíg ez a két eltérő nagyságú erő nem esik egy vonalba (és ez a föld tengelyének ferdesége miatt így van), addig ez az erőkülönbség forgatónyomatékot gyakorol a földre és folyamatosan igyekszik a föld fogástengelyét "merőlegesre" állítani (mármint a hold keringési síkjának szemszögéből). Ez kényszeríti precesszióra a föld forgástengelyét, mert persze a föld - mint pörgettyű - ellenáll ennek a forgatónyomatéknak.

Ugyanilyen hatást gyakorol a földre az összes többi égitest is (a hold után a következő a nap), csak jóval kisebb mértékben. Ezért a föld fogástengelye nem egy egyszerű kúppalást mentén forog körbe, hanem közben finoman ingadozik is a többi égitest hatására különböző periódus időkkel.