RR Lyrae

tgabor
Hozzászólások: 238
Csatlakozott: 2022.02.02. 20:03

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: tgabor » 2022.05.13. 14:57

HiL írta:
2022.05.11. 21:39
Sziasztok!

Mostanában nagyon lefoglalnak az élet dolgai. Elég kevés időm marad a lényeges tevékenységre.
Közreadok egy GIF animációt. Ehhez hasonló fénygörbét kellene majd létrehozni a modellünkkel. Egy lengyel honlapon találtam. (http://ogle.astrouw.edu.pl/atlas/RR_Lyr.html) Ez nem az RR Lyrae, de ugyanaz a típus. Amennyire az egérkurzorral meg
HiL
Ugyanarról a lengyel oldalról, de nem ezt vadászod véletlenül?

Pseudo-RR Lyrae stars (Binary Evolution Pulsators)

Pulsating stars which are components of eclipsing binary systems are of particular interest, because they give us an opportunity to directly measure their masses and sizes. Unfortunately, to date no RR Lyrae star which is a member of an eclipsing binary system has been discovered, so masses of RR Lyrae stars are known only from models. In the OGLE databases we found a few candidates for RR Lyrae stars in eclipsing binary systems. The light curve of one of these objects - OGLE-BLG-RRLYR-02792 - is shown below. The left panel shows the original light curve folded with the pulsation period, the other two panels show the separated pulsational and eclipsing light curves.
OGLE-BLG-RRLYR-02792, R.A.=17:47:38.21 Dec=-35:31:07.1

OGLE-BLG-RRLYR-02792 was spectroscopically studied by Pietrzyński et al. (2012), who precisely determined the mass of the pulsating component. Surprisingly, it turned out that the mass of the pulsator is very small - only 0.26 of the Solar mass - completely at odds with the theoretical predictions for RR Lyrae stars. This object is probably the first representative of a new class of pulsating stars - Binary Evolution Pulsators - objects which mimic RR Lyrae stars, but have completely different internal structure and evolution history. The evolution of these stars is governed by the mass exchanges between two components of the binary system. It is estimated that about 0.2% of objects classified as RR Lyrae stars are actually Binary Evolution Pulsators.

Úgy tűnik, ha magával a névadóval nem is, de a kategória 0,2%-ánál érdemes próbálkoznod.
10x56 B
203/1200 Dob.
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2022.05.14. 12:48

Szia Gábor!

Örülök a hozzászólásodnak. Ugyanazon a honlapon jártunk. Én úgy megörültem az animációnak, hogy nem is olvastam végig a cikket. Az általad idézett szöveg valószínűleg egy másik csillagra vonatkozik. Az (OGLE-BLG-RRLYR-02792, R.A.=17:47:38.21 Dec=-35:31:07.1) a leírás szerint egyszerre fedési és pulzáló változó. Pseudo-RRLyrae-nek mondják. Úgy tűnik, hogy az első - feltekert - fénygörbét két különálló görbére bontották. Nem értek hozzá. Nem tudok hozzászólni.
A feljebb található animáció egy másik csillag lehet. Ha az egérkurzort ráviszed, a fentiektől különböző feliratot láthatsz. (OGLE-BLG-RRLYR-09193, R.A.=17:58:21.32 Dec=-27:37:18.2) Úgy vélem, hogy az „R.A”. az óraszöget jelenti, a „Dec” pedig a deklinációt. Ebből gondolom, hogy valahol a „Hercules” környékén lehet. Szóljatok, ha tévedek! A cikkből csak az derül ki, hogy a Blazskó-ciklus hossza 155 pulzációs periódus. Az animációt ennek a feltekerésével hozták létre.
Erősítsetek meg! Az „RRLYR-09193” az azonosítója lenne? Hogyan lehetne észlelési adatokhoz jutni? Ha más nem is, de a pulzációs periódus hossza feltétlenül szükséges a modellezéséhez!
Üdv,

HiL
Avatar
hg
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2009.09.16. 11:19

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: hg » 2022.05.14. 21:04

HiL írta:
2022.05.14. 12:48
(OGLE-BLG-RRLYR-09193, R.A.=17:58:21.32 Dec=-27:37:18.2) Úgy vélem, hogy az „R.A”. az óraszöget jelenti, a „Dec” pedig a deklinációt. Ebből gondolom, hogy valahol a „Hercules” környékén lehet. Szóljatok, ha tévedek!
R.A.: rektaszcenzió. A II. ekvatoriális koordináta-rendszer "hosszúsági" koordinátája.
Óraszög: az I. ekvatoriális koordináta-rendszer "hosszúsági" koordinátája (a meridiántól mért szögtávolság).
Az OGLE adatbázis keresője: https://ogledb.astrouw.edu.pl/~ogle/OCV ... _query.php
A két említett csillag adatai:
https://ogledb.astrouw.edu.pl/~ogle/OCV ... RLYR-02792
https://ogledb.astrouw.edu.pl/~ogle/OCV ... RLYR-09193
Mindegyik a Nyilas környékén (BLG = galactic bulge, vagyis galaktikus dudor).
Heitler Gábor -- Távcsöveim összátmérője 1781 mm
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2022.05.16. 04:49

Kedves hg!

Köszönöm a segítséget! A hivatkozott helyen megtaláltam az animáció csillagának fényváltozási periódusát. (P_1 = 0.52181455 d) Mi lehet a következő két adat? (dP_1 = 1.7E-7 d, T0_1 = 7000.14311 d) Az első 0,014688 másodperc. A „dP_1”-ben a „d” valamitől való eltérést jelöl? A második meg több, mint 19 év. (?)
Csillagászati távolságban vagyok a csillagászati észleléstől. Azt sem tudom, hogy mi fán terem a „meridián”. A magyar jelentése „délkör”, de azon túlmenően… Majd utánanézek. Nem szoktam elvarratlan szálat hagyni.
Az „RRLYR-09193” jelölés általánosan érvényes erre a csillagra? Rákereshetek máshol is, ha a becsült tömegét szeretném megtudni?
Még egyszer köszönöm.

HiL
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2022.08.11. 20:24

Kedves Mindeki!

Régen jelentkeztem… Ennek számos oka van, de egyik sem köthető a modellépítéshez, ezért nem is kívánok erről beszélni.

Ennyi idő után, kellő távlatból tudom szemlélni az eddigieket. Látom a helyes irányt jelző cövekeket, de látok tévutat is.
Az ellipszispálya koordinátáinak közelítéses meghatározását helyesnek látom. Nem állítom, hogy minden részletére pontosan emlékszem, de szerintem újra ki tudom találni. Szükség esetén, a pontossága is növelhető. Mindegy, hogy kettő, vagy húsz Excel-táblával képezzük az adatokat.

Van már némi fogalmam az időegységre eső fényfluxusok magnitúdóra váltásáról is. Százszoros fényerő-növekedés öt magnitúdónak felel meg. Ha jól értem, száznak az ötödik gyöke a váltószám… de hogyan számoljam ki minden időegységre a magnitúdót jelentő valós számot? Itt biztosan a segítségetekre szorulok majd!

A lapályos diagramot kiegészítendő, a keringési rendszer másik tagjára is meghatároztam a pillanatnyi radiális sebességeket (A társcsillagot az elsővel azonos tömegűnek tekintettem), de az ábrázolásnak már nem láttam értelmét. A Blazskó-ciklus során, egy jellegzetesen eltorzuló kettős színusz görbét kellene kapnunk (lásd: animáció). A periasztron precesszióval tökéletesen megmagyarázható lenne a görbe torzulása, a fénygörbe maximumának mértéke, és időbeli eltolódása. A periasztron precesszió folyamatosan módosítja a radiális sebességet, ettől aszimmetrikus az RRab fénygörbéje. Még az is beleillik a képbe, hogy a c típusú RRLyrae-knél, azért szinuszosabb a fénygörbe, mert ott nincs ilyen precesszió.

Az a baj, hogy a görbék túl soványak. Túlságosan rövid a kifényesedések időtartama. Az RRLyrae fénygörbéjén a felfutási szakasz két-három óráig is eltart, a leszálló ágban pedig akár nyolc- kilenc óráig is. A mi ábránkon ez néhány másodperc. Ezen az sem változtat semmit, ha nem fluxusban, hanem magnitúdóban fejezük ki az ordináta értékeket.

Emlékezzetek arra, hogyan oldottam föl azt a zavaró körülményt, hogy a „c” + radiális sebességű fluxus akár több ciklussal előbb is, és később is megérkezhet az észlelőhöz. A csillagpáros keringési síkja látószögének módosításával gondoltam elérni, hogy tetszőleges távolságból (Akár egy másik galaxisból is!) ugyanazt a képet mutassa a kettőscsillag. Ez vakvágány. Meg kell próbálni több ciklus különböző sebességű fluxusaiból összerakni a fénygörbét. Egyáltalán nem látom, hogy mi fog ebből kisülni, de az előbbinél biztosan reménykeltőbb ez a módszer.
Szóljatok hozzá!

Üdv:

HiL
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2022.12.27. 13:15

Sziasztok!

Szükségem volt a modell elvi alapjának megszilárdítására, mert már én magam is elkezdtem kételkedni a megvalósíthatóságában. Tettem egy nagy kitérőt. A szememben az alap most már pontosan ugyanolyan szilárd, (vagy gyenge) mint a speciális relativitáselméleté, azaz egyik alapot sem cáfolja , vagy bizonyítja semmi. A forráshoz kötött fénysebességnél nincs se alap, se felépítmény. (Majd legközelebb nekikezdek!) A SpecRel viszont alap nélkül hozott létre egy hatalmas struktúrát, ami látni valóan, vagy látszólag megáll a lábán. Rengeteg bizonyító erejű kísérlet is megerősíti.
(A nő és a férfi kinyilváníthatja, bizonygathatja szerelmét, lehet odaadó, áldozatkész – az égész nem ér semmit, ha mással is hál!)
Wikipedia, Ikerparadoxon címszó:
„…egy ikerpár egyik tagja űrutazásra indul egy távoli csillaghoz egy közel fénysebességgel haladó űrhajóban, ugyanazon az egyenes útvonalon, ugyanazzal a sebességgel haladva oda-vissza, míg a másik a Földön marad. Ha eltekintünk a Föld forgásától és keringésétől, és az indulást és a fékezést illetve megfordulást pillanatszerűnek vesszük, akkor a földön maradt iker nyugalomban van, testvére pedig egyenesvonalú egyenletes mozgást végez a Földtől a távoli csillagig, majd vissza.”
Vajon miért kellett kikötni, hogy egyenes útvonalon haladjon az űrhajó? Miért kell az indulást és a fékezést illetve megfordulást pillanatszerűnek venni? Gondolkozzatok el, és mondjátok meg, hogy most akkor izotrop vagy anizotrop jelenség-e a fény? Eldöntendő kérdés! Is-is válasz nem lehet! A példát általánosíthatjátok a tömegre, a hosszúságra, bármely tényezőre, ami SpecRel-ben módosul.
Descartes nem tudta Isten létezését bizonyítani, de attól még létezik Isten! A SpecRel is lehet igaz. Senki sem foglalkozik már az alapjával. Egy szaktekintély régen azt mondta nekem, hogy előbb-utóbb kipusztulnak, akik nem hisznek benne.

Üdvözlet:

HiL
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2022.12.29. 21:03

Sziasztok!

Már nem hiszem, hogy a fény „c”-től különböző sebességével haladó gólyócskák versenyével, összetorlódásával meg tudnám alkotni a modellt. Annyit azért megtartottam az eredeti elképzelésből, hogy az RRLyrae fénygörbéje egy fantomkép, aminek a létrejötte a fény természetével magyarázható. A fény „c”-től különböző sebességének frekvencia-eltolódásban kell megjelennie. Egyes fénysugarak ki is kerülhetnek a látható fény tartományából, de ez nem lehet az igazi oka a csillag magnitúdó-változásának. A hangtanban a lebegés jelenségét, a fénynél pedig a diszperziót (csoportsebességet) kell megértenem, és végiggondolnom. Ha jutok valamire, jelentkezem.
Üdvözlet:

HiL
HiL
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2021.11.19. 12:01

Re: RR Lyrae

Hozzászólás Szerző: HiL » 2023.01.27. 13:01

Sziasztok!

Nincs sok értelme jelentkeznem. Nem is fogok, amíg a fénytanon át nem rágtam magam. Nagyon jól elvagyok egyedül, de hatékonyabb lennék, ha segítene valaki. Ha van ilyen, kérem, jelentkezzen magánlevelezésben. Nem kell fizikusnak lennie. Elég a józan ész. Az eddig felhalmozott tudás egy laikus számára is hozzáférhető. A leírtak felfogásán túl, főleg a miértekre keresem a választ. Lépten-nyomon miértek merülnek fel.

Üdvözlet,

HiL
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”