Oldal: 1 / 9

A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.07.22. 12:15
Szerző: gaster95
Amcsüdv!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy a következő Holdfogyatkozás mikor lesz látható Magyarországon?

Üdv, Ferenc

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.07.22. 12:19
Szerző: mpt
2011. június 15. Forrás: http://kiskun.mcse.hu/erdekessegek/20010901.html, illetve: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEp ... Jun15T.pdf
Bár úgy nézem, az elejéről lemaradunk.

--mpt

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.07.22. 12:25
Szerző: gaster95
Köszönöm, addig megpróbálok beszerezni egy nagyobb távcsövet, hogy azt már azzal nézzem...
Lehet lemaradunk az elejéről de legalább a tanév utolsó napjára esik így akár ha kollégista leszek akkor is meg tudom figyelni :D

Üdv, Ferenc

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 10:38
Szerző: Arpstronomer
Különleges időt élünk, kedves Amcs barátaim, ugye belegondoltatok? :)
Épp aznap került egy vonalba a Nap, a Föld és a Hold, amikor a Nap a déli féltekén delel, ezzel épp átellenesen pedig a Hold helyezkedik el. Pontosan egy fél holdhónap múlva pedig az átellenes oldalra költözik, de mivel a Nap addig látszólagosan elmozdul, csak részleges fogyatkozást fogunk látni január 4-én. Épp 1 nappal azután, hogy csillagunk földközelben lesz.
(remélem semmit nem írtam rosszul)

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 13:15
Szerző: pasnaat
Sziasztok!
Igen szerintem jól írtál kb. mindent, de egyszerűbben is meg lehetett volna fogalmazni, úgy, hogy ez a holdfogyatkozás pont a téli napforduló idején következett be, (mondjuk most 22-én lesz a napforduló, de egy nap már nem oszt-nem szoroz) tehát a lehető legmagasabban látszódott a Hold az égen úgy, hogy még lehetséges maradjon a holdfogyatkozás. (Mert ennél még 5 fokkal lehet magasabban, de akkor nincs rajta az ekliptikán és így nem lehet holdfogyatkozás sem.) De amiért elsősorban írok az az, hogy látta valaki a ma reggeli holdfogyatkozást? Ahol én lakom, ott hegyek mögött ment le a Hold, így valószínűleg akkor se láttam volna semmit a fogyatkozásból, ha derült idő lett volna, de még magukat a hegyeket sem láttam olyan köd volt. Remélem, hogy a június 15-eit látni fogjuk, mert az centrális is lesz, meg már nagyon rég volt Magyarországról látható teljes holdfogyatkozás (2008 február 21-én).
Üdv.: Sanyi

Ui.: Ja még annyit, hogy nem a Nap lesz földközelben, hanem a Föld lesz napközelben (perihéliumban). De persze ez nem nagy hiba, csak gondolom ezt azért mondjuk így, mert a Föld kering a Nap körül és nem fordítva. A földközel-földtávol (perigeum-apogeum) fogalmakat a Holdra szoktuk használni, mert az viszont a Föld körül kering.

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 13:57
Szerző: orhazoli
Szia Sanyi!

Nehogy félreérts, az évkönyv szerint ma, 21-én 23:38-kor van a téli napforduló.
Marik Miklós után szabadon: mindig van egy kis lötyögés, hogy mikor van ez vagy az a nevezetes csillagászati időpont.
Egyébként számomra midig az a nehezen elviselhető tény, hogy a Föld napközeli pontjának napján kel fel csillagunk a legkésőbbi időpontban.
Sokan ezt nem értik, pedig oly egyértelmű.
A másik szokásos tévhit, hogy miért van nálunk ilyen hideg, hiszen most vagyunk a legközelebb a Naphoz!

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 16:28
Szerző: Pape
A havi ajánlat az mcse.hu-n azt írja, hogy a tegnapi holdfogyinál a Hold déli pereme 3'-re volt az árnyék közepétől, míg a korong északi pereme 8'-re volt az árnyék szélétől, tehát sötétebb lehetett emiatt a Hold déli része.
Planetárium programban utánanézve azt láttam, hogy a Hold az ekliptikától délre volt a fogyatkozáskor. Ezt összevetve a fentebb leírtakkal azt kapjuk, hogy a földárnyék középpontja az ekliptikától délre volt.
Az lenne a kérdésem hogy miért is van ez így? Számomra az lenne a logikus, hogy az árnyék középpontja pontosan az ekliptikán van.

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 16:36
Szerző: csakb
Pape írta:Számomra az lenne a logikus, hogy az árnyék középpontja pontosan az ekliptikán van.


Pontosan az ekliptikán van, ha a megfelelő helyről nézed. De mivel a Föld kiterjedt objektum, ezért ha elmész északra, vagy délre, akkor a parallaxis miatt látszólag kicsit az ekliptika alatt, vagy felett látod.

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 17:29
Szerző: astrohist
[quote="Pape"]
Planetárium programban utánanézve azt láttam, hogy a Hold az ekliptikától délre volt a fogyatkozáskor. Ezt összevetve a fentebb leírtakkal azt kapjuk, hogy a földárnyék középpontja az ekliptikától délre volt.
Az lenne a kérdésem hogy miért is van ez így?quote]

Rajta is van, ha a Föld központjából néznéd az árnyék centruma mindig az ekliptikán ülne. De nivel mi: 1. az Egyenlítő "fölött" északabbra vagyubnk, és 2. a Hold napi parallaxisa keléskor és nyugváskor éri el a legnagyobb értékét, ennek megfelelően eltolódik. Próbáld ki a planetárium programban a földrajzi szélességet zérus fokra állítani, látni fogod, hogy az árnyék-központ szépen rácsúszik az Ekliptikára!
Üdv: BQ.

Re: A legközelebbi Holdfogyatkozás

Elküldve: 2010.12.21. 17:34
Szerző: pasnaat
Sziasztok!
Én az MCSE jelenségnaptárából néztem ki a téli napforduló időpontját, és ott 22-e van megadva éjjel 1 órára. Az alapján írtam, amit írtam. Valószínűleg onnan ered ez az 1 órás eltérés, hogy a mi időzónának (Közép-Európai Idő=KözEI) 1 órával többet mutat mindig a Greenwichinél, és gondolom az évkönyv, meg aszerint adta meg a téli napforduló időpontját. Ez a "lötyögés" meg, ha jól gondolom, azért van, mert az év nem pont 365 napos, és attól függően, hogy a szökőévekhez képet hanyadik évben vagyunk, csúszkál egy kicsit a napfordulók időpontja. Ha nincs igazam, javítsatok ki, de igazából a fő kérdésem az az volt, hogy látta valaki a ma reggeli holdfogyatkozást itthonról Magyarországról?
Üdv.: Sanyi