Mikrometeorozás

Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.09.13. 14:00

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha például télen amikor nagy hó van (mert szerintem ilyenkor a legsterilebb ezt csinálni), és szedek néhány kiló havat, kiolvasztom, akkor utána mikroszkóp nélkül meg tudom állapítani hogy mi meteor, és mi nem?

Egy régi könyvben olvastam, hogy erősebb mágnessel (pl.: neodínium, ami van is) meg lehet állapítani, hogy mi meteor, és mi nem. Mennyire igaz ez?

Karácsonykor hatásos lenne néhány ismerősömnek mellékesen egy-egy kiskanálnyi meteort adni, vagy bevinni az iskolába, habár ahhoz elég sokat kellene lapátolni... :D

Előre is köszönöm, várom a válaszokat!

U.I.: Nem tudom, hogy kinek az ötlete volt ez a "hely", és hogyan valósulhatott meg, de szerintem fantasztikus. Akár ki csinálta is, gratulálok! Közösségi oldal, és fórum is egyben, ráadásul MCSE "kézben"! Elismerésem!
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2009.09.14. 10:44

Én már hallottam erről, de még nem próbáltam ki, azon egyszerű oknál fogva, hogy azóta nem volt hó. Hát... azért vannak kételyeim a dologgal kapcsolatban.
- Először is, csak a vasmeteorit-darabkákat tudod velük odavonzani.
- Másodszor pedig szerény véleményem szerint azok a vasmeteorit-darabkák, amik szerintem nem érik el az 1mm-t, (merthogy ilyenekre számíts) könnyen teljesen elrozsdásodhatnak, mire odaérsz. Azt meg nem vonzza a mágnes.
- Aztán egy kiskanálnyival aligha tudsz összeszedni, hacsak nem évek során (bár ez is csak szerintem)
- És végül a mágnesedre akadhat jó öreg földi fémforgács, ami mondjuk a szomszéd barkácsolása és a szél következtében került oda.
De minden reménytelenség ellenére, én bizony ki fogom próbálni, csak essen már a hó. S mivel még mikroszkópom is van, meg is nézem azzal is. Persze nem vagyok kompetens ahhoz, hogy megállapítsam, hogy melyik meteorit, melyik nem, de biztos érdekes lesz. Nem adok neki nagy hitelt, de maximum akár egy kisebb, tudományos hangvételű szösszenetet is produkálhatok majd a honlapomra.
KVI
Hozzászólások: 194
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:45

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: KVI » 2009.09.14. 22:13

Mielőtt belefognátok a mikrometeoritok gyűjtögetésébe, gondolkozzatok el azon, hogy mi az oka, hogy ez az egyszerűnek tűnő észlelőtevékenység nem szerepel az Amatőrcsillagászok Kézikönyvében? Meg azon, hogy miért nem hallani másokról, akik mikrometeoritokat gyűjtenének?

A mikrometeoritozás a 70-es évek végén, 80-as évek elején nagyon népszerű volt, mindenki lavórban gyűjtöette az esővizet, olvasztotta fel a havat, és próbálta mikroszkóp alatt kiszedegetni belőle a szemcséket mágnessel. Valamikor a 80-as évek közepén (pontosan már nem emlékszem mikor) annyira komollyá vált a dolog, hogy a részecskéket laborvizsgálatnak vetették alá, amiből kiderült, hogy gyakorlatilag a 100%-uk mesterséges eredetű, ipari tevékenység nyomán a légkörbe kerülő szemcsékről van szó. Ráadásul az is gyanús volt, hogy a mikrometeoritok száma a nagy ipari központok (Ózd, Miskolc) környékén sokszorosa az attól távolabb fekvő területekénél.

Ezután ez a tevékenység, mint értelmetlen időtöltés, teljesen abbamaradt, és utólag mindenki csak mosolyog ezen az ifjúkori botláson.

Ha rám halgattok, akkor valami értelmesebb észlelőmunka után néztek (mint például a változózás :-)

Üdv

Kvi
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2009.09.15. 12:04

Igazad van, KVI.
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.09.15. 14:38

Köszönöm a válaszokat! ;)

Azt hittem, hogy ez tényleg működik, mert sokan mesélték. Ha tudom, hogy ilyen a valóságban nincs is, akkor nem is hozok létre ilyen témát...

Továbbra sem tudok betelni ezzel az oldallal. A többi csillagászati fórum, és közösségi oldalak is nagyon jók, de fantasztikus, hogy ezen minden egyszerre megtalálható nagyon színvonalasan. A fórumban is annyi témalehetőség van, hogy minden szépen a maga helyére kerülhet...

Az egyetlen nyavalyám az, hogy lassú a posta, és sem a Meteort (ami miatt már elvonási tünetek alakultak ki), sem a zöld lézeremet nem hozza, ami kellene az előadásra... :x
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.10.22. 10:30

Valamikor réges régen vettem a fáradtságot és a régi Meteor számokból kigyűjtögettem az ott megjelent mikrometeorit észleléseket. Kis statisztikázás után rögvest feltűnt, hogy a legtöbb mikrometeoritot Miskolcon, Ajkán, Várpalotán, Dunaújvárosban, Ózdon és hasonló -- a '80-as években még jelentős -- iparral bíró városok környékén gyűjtöütték be... Így sok értelmét ennek az észlelésnek szvsz nem látom (bár ugye az ipari termelés visszaesett, és a megmaradt is valamennyire korszerűsödött azóta), nagyon macerás lenne ugyanis elválasztani a mikrometeoritokat az ipari ocsútól.

Ui.: Most látom csak, hogy KVI ezt már megírta. Bocs az ismétlésért mindenkitől.
Amcsillüdv: Nyözö
géza
Hozzászólások: 1645
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Mikrometeorozás

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.02.20. 20:53

Ritkaszép hó esett, megint lapátolhattam a ház elötti utcát. Közben jutott eszembe ez a régi, letudott téma. Körülnézve mi van, ezt is találtam https://index.hu/tudomany/2017/05/13/mi ... _stardust/ hogyan lesz amatőr valakiből. Érdekes. Szép egyediek, mint a hópelyhek. http://www.rieth.hu/Vilagom/47__Kometeorit.htm
Válasz küldése

Vissza: “Szabadszemes meteorészlelés”