Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Az MCSE mint egyesület általános vitafóruma, elsősorban tagok hozzászólásait várjuk!
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 930
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2016.02.19. 12:39

A kiállítást az ATV is bemutatta.
Most megnézhetitek fotelból otthonról.
D.Laci

http://www.atv.hu/videok/video-20160219 ... 2016-02-18
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
plamatis
Hozzászólások: 259
Csatlakozott: 2009.09.15. 23:58

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: plamatis » 2016.02.21. 09:46

Attila írta:
szamosv írta:Igen, ez bennem is mély lelki válságot okozott. ...


Jól érzem a cinikus válaszodból, hogy szerinted igenis helye van a NASA tevékenységét bemutató kiállításon Darth Vader-nek?


MDA

A négy és fél éves Star Wars szakértő Tomi unokám véleménye: "...Papa, Darth Vader nem űrhajós!" :lol:
Avatar
szamosv
Hozzászólások: 203
Csatlakozott: 2011.12.01. 17:50

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: szamosv » 2016.02.21. 11:09

Attila írta:
szamosv írta:Igen, ez bennem is mély lelki válságot okozott. ...


Jól érzem a cinikus válaszodból, hogy szerinted igenis helye van a NASA tevékenységét bemutató kiállításon Darth Vader-nek?


MDA


Kedves Attila!

Csak most vettem észre a kérdésed, mert elmerültem a gravitációs hullámok keltette vitatkozás cunamiban. Ha Kelet-európai aggyal gondolkodom, akkor a válaszom egyértelmű nem.

Viszont ne felejtsük el, hogy a kiállítást amerikaiak csinálták amerikaiaknak. Ezért kerülhetett be a Verne féle Utazás a Holdba kabin, és Darth Vader. Engedd meg, hogy elmeséljek egy gyerekkori történetemet. Gyerekként faltam Verne Gyula könyveit, így a holdutazásról szólót is elolvastam. Ezután kezdtem meg rakéta kísérleteimet, ami egy fából kifaragott rakétatest volt a hajtómű meg szódáspatron. A család hétvégi telkét neveztem ki kísérleti telepnek. Miután a szódáspatron állomány gyorsan megcsappant, így a családi közvélemény, Anyám személyében, gyorsan leállította "űrkutatási" kísérleteimet.

A NASA sajtónyilvánosság előtt működik. Bár sokan szeretnek eltitkolt NASA anyagokra hivatkozni, de ez más tészta. A költségvetése mindenképpen nyilvános. Egyszer már pórul jártak, mivel az Apolló 11 utazása nézettségi rekordokat döntött, de az Apolló 13-ra már a kutya se volt kíváncsi, a balesetig. A holdutazásokat is le kellett állítaniuk, mert az átlag amerikai már zúgolódott az elköltött pénzek miatt. A Star Wars nagy sikerére tekintettel tették be szerintem Darth Vadert a kiállításba, hogy az űrkutatást és ennek költségeit jobban el tudják adni az átlag amerikainak. Így számomra érthető megjelenése, bár sem Verne Gyulának, sem Darth Vadernek, sem más népszerű sci-fi hősnek nincsen keresni valója egy ilyen kiállításon. Ez olyan, mintha az ókori görögökről szóló kiállításon Xéna is jelen lenne.

Zs.
Avatar
Tom
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011.07.26. 10:39

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Tom » 2016.02.23. 11:24

Hétvégén voltunk a kiállításon és nekem összességében tetszett.

(Darth Vader nem volt hangsúlyos, szinte elsiklottam mellette, Verne pedig nem zavaró. A könyvein nőttem fel, és sok mindenben jó megérzései voltak, jól utánanézett dolgoknak. Valamivel be kellett vezetni az egészet.)


Pár kritikai észrevételem van, mert borsos volt a belépő:

Meglepett, hogy rengeteg videós anyag volt összeszedve. A kiállítás nagy részét adja, hogy az ember ácsorog és nézi a tv-t. A felvételek jelentős része a 60-as 70-es évekből származik. Ezek a filmek vannak kitéve bazi nagy felbontású és képátlójú tvkre. Ennek következtében sokszor csak piszkos fehér és világosszürke foltokat lehet látni, ami bármi lehet. Valami rosszabb megjelenítőn :) vagy legalább kisebb képen jobban mutatott volna.
Ráadásul szerintem a videó nem kiállítás, azt otthon a fotelból.

A magyar rész kicsit el volt dugva, jó lett volna jobban kihangsúlyozni, bár lehet a koncepcióba nem nyúlhattak bele.

Ha gyerekkel megy az ember, akkor köszönhetően a sok videónak (feliratosak) és a tábláknak számítani kell rá, hogy előbb utóbb elkezdenek unatkozni és nincs idő a rendes körülnézésre. Videók elött való ácsorgásra.

Szóval lehetett volna több modell, több kézzelfogható dolog. Be lehettt volna mutatni sok találmányt ami az űrhajózásból átkerült a polgári életbe ez is dagasztotta volna a NASA érdemeit.

Ja és érdekes lett volna az emberi repülés és a műholdas vonal nem külön való kibontása, hanem inkább időrendben.

Véleményem szerint ez a kiállítás inkább magányos bóklászásra, mint családi programnak jó.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3590
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Attila » 2016.02.27. 15:58

Elgondolkodtató:
http://index.hu/tudomany/2016/02/27/a_szovjetek_nyertek_az_urversenyt/

A NASA kiállítás margójára...

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Sidius
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.02.28. 17:46

A magam részéről feltétlen híve és rajongója vagyok az Apollo expedícióknak, szerintem minden képet megnéztem már ami elérhető róluk és még egy holdkomp makettet is építettem egy éve a borult téli estéken. :) Az űrhajósok történelmi időskálán is kiemelkedő bátorság tanúbizonyságát tették, ezreknek pedig a családi élete is ráment a vállalkozásra. Én nem látok lényeges különbséget Gagarin és Armstrong űttörő útjai között, mert indulás előtt egyik se tudta pontosan, hogy mire vállalkozik, ugyanúgy az ismeretlenbe mentek. Ennek ellenére mindig a szovjetek teljesítményét tartom összességében nagyobbnak, -de legalábbis egyenértékűnek- azért is, mert ha a források hitelesek, akkor a nemrégiben előkerült dokumentumok alapján az USA űrversenyre szánt költségvetésének kevesebb, mint 20 százalékát költhették el a saját űrprogramjukra a szovjetek.

J. M. Jarre:

https://www.youtube.com/watch?v=OP-NflapTU4
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2009
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2016.03.08. 17:22

Tegnap megnéztem a kiállítást.
Szegényes és ötlettelen. Alig van eredeti tárgy, modellek és makettek vannak, többnyire csapnivaló minőségben, rendkívül elnagyoltan. Az iskolai modellező szakkör különbül építette volna meg őket. De még ezekből is kevés van.
Ahogy többen is írták, a kisméretű és kisbetűs ismertető tablicák zöme olyan sötétben van elhelyezve, hogy gyakran mobillal kellett megvilágítani, hogy el lehessen olvasni. A rajtuk lévő szöveg sivár, sokszor tárgyi tévedésekkel, fordítási hibákkal. Látta vajon ezt szakember???
A tematika zagyva. von Braun-nal kezdünk, aztán Oberth, majd visszalépünk Ciolkovszkíjra. Az Apollo-program viszonylag nagyobb teret kapott, de az is káoszos. A többit le se írom.
Ki van téve pl. egy marsjáró (az Opportunity), de bárminemű ismertető nélkül, még a neve sincs odatéve, csak úgy ott áll a fal mellett. No comment.
De úgy általában is igaz, hogy kevés információt osztanak meg a nagyérdeművel. Ott van pl. az űrsikló pilótaállása és a raktér kezelőállása, 1:1 méretben. Egy büdös szó sincs odaírva, hogy mi micsoda! De legalább látszik, mennyire gagyi az egész, gombok-kapcsolók hiányoznak, átlátsz a panelok között, stb. Minden, amihez hozzá lehet nyúlni (összesen néhány dolog, szinte nulla interakció) nagyon lepusztult állapotban van. Vándorkiállítás, meg sok gyerek, de az a minimum, hogy karbantartom, ha már megengedem, hogy megérinthessék.
A legtöbb a videókat sugárzó tévékből van. Mit mondjak, a filmek többségét már én is láttam a Youtube-on. Itt legalább van magyar felirat rajtuk, az előbb említett szövegi "minőségben".
Nem feledkezhetek meg az LG szuper nagyméretű tévéiről is, amikből jó pár ki van állítva, mint REKLÁM!!! Az LG volt a szponzor?
Egyetlen dolog tetszett, a Mir űrállomás életnagyságú modellje, amibe be lehetett menni. Volt benne pár odavaló tárgy, minimális ismertető feliratokkal, mint a többi tárgynál. Viszont az egész picit félre van billentve, ezért ahogy belépsz, úgy érzed, mintha mozogna alattad, pedig áll. Na ez az élmény adott valamit.
Összességében erősen felháborodtam a színvonaltalanságon, hogy egy ennyire jól és izgalmasan bemutatható témát hogy lehet ennyire elcseszni? Hallgatva az egyébként nagy számú közönség (délután 4-6-ig, sok gyerek...) reakcióit, sokakban több kérdés fogalmazódott meg, mint amennyi választ kaptak. Alig értettek meg valamit az egészből.
Egy abszolút laikussal voltam ott, neki is az volt a véleménye, hogy nem 2600Ft-ot, de egy ezrest sem ér meg.
Nagyon pénzlehúzós szaga van a kiállításnak. Hatalmas beharangozó, nagy reklám, médiamegjelenés, és maga a kiállítás igen gyenge.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3590
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Attila » 2016.03.09. 22:06

Vizi Péter írta:Tegnap megnéztem a kiállítást. ...


Péter!

Szívemből szóltál, csak én korábban igyekeztem mindezt kissé visszafogottabban leírni alább...
De dettó így láttam én is.


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1376
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2016.03.09. 23:20

Vizi Péter írta:Tegnap megnéztem a kiállítást.
Szegényes és ötlettelen. Alig van eredeti tárgy, modellek és makettek vannak, többnyire csapnivaló minőségben, rendkívül elnagyoltan. Az iskolai modellező szakkör különbül építette volna meg őket. De még ezekből is kevés van.


Gondoltam most hétvégén végre ellátogatok én is a kiállításra míg lehet, de most eléggé nagyon elbizonytalanodtam.....
Pisti a csillagos (Földvári István Zoltán)
20x60 Tento, 60/750 Circle-T refr, 60/910mm Vixen refr (régi), 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
Avatar
cbo
Hozzászólások: 879
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Gateway to Space - NASA Kiállítás Bp.-en

Hozzászólás Szerző: cbo » 2016.03.10. 00:26

Sztem menjél nyugodtam. Legalább valósi holdi meteoriot van:)
És nem kicsi!

Üdv:Zsolt
Weblap: http://crbobs.hu/
Válasz küldése

Vissza: “Hírek, aktuális események, egyesületi élet”