Binokulárok

Egyéb, a fenti kategóriákban nem elhelyezhető csillagászati eszközök.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 1771
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2018.09.14. 11:47

A csálén álló objektívtartó részt ki lehet csavarni a házból - általában. Ezt próbáld meg, ha sikerül, utána az eredeti helyzetének megfelelően visszacsavarható.
star rover
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2016.07.07. 08:52

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: star rover » 2018.09.15. 16:39

Vizi Péter írta:
2018.09.14. 11:47
A csálén álló objektívtartó részt ki lehet csavarni a házból - általában. Ezt próbáld meg, ha sikerül, utána az eredeti helyzetének megfelelően visszacsavarható.
Köszönöm a választ!
80/400, 70/700, 114/900
8x56, 10x40
five
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2018.10.02. 21:02

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: five » 2018.10.04. 00:41

Sziasztok!

Teljesen újoncként szeretnék tanácsot kérni. Nagyon foglalkoztat az amatőr csillagászat, és azt gondoltam, hogy elsőként nem komolyabb teleszkóppal, hanem binoval tesztelném, hogy milyen is valójában észlelni.
Olyan megoldást keresek, ami kezdőként is elég élményt adna a folytatáshoz, és nem csak elvenné a kedvem a gyenge minőségével.

Abban kérném a tanácsotokat, hogy ehhez elég-e egy bino, és ha igen, akkor milyen vagy kb. mennyiért lehet beszerezni egyet?

Eddig a netes vélemények alapján a 10x50es olympus dps I-et neztem ki. (dragabb alternatíva a 10x50es opticron adventurer II lenne, ha tenyleg megeri a felarat.) Amennyiben leteznek ennyiert (kb. 30k) szuper hasznalt csovek azt is szivesen megfontolom.

Köszönöm a segítséget!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1619
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.10.04. 10:49

Kedves five!

Az észleléshez nem kell semmi, csak ész! Ha viszont konkrétabban tesszük fel a kérdést, akkor e helyett a töltelékszó helyett, - amely a régi amatőr és nem amatőr, pontatlanul, pongyola módon fogalmazó csillagászok körében igencsak elterjedt és megrögzött módon minden helyett gyakran használt kifejezés - fogalmazz pontosabban, mindig lényegre törő módon! Megfigyelni szeretnéd az eget? Vizsgálódni szeretnél az égen? Amennyiben erre gondoltál, ahhoz valóban szükséges lehet néhány eszköz a saját szemeden kívül! Ne felejtsed el, hogy a saját szemed a legfontosabb "műszer"!
Szabad szemmel, tiszta, sötét égen annyi minden szemlélhető, megcsodálható, felfedezhető hogy itt le sem lehet írni. Kezdve a csillagok csoportosulásától a ködökig, a csillagképektől, aszterizmusoktól a Holdig, kettőscsillagokig, a bolygóállásokig rengeteg minden megfigyelhető eszköz nélkül, csak a saját szemeddel! Még a fényesebb változó csillagok pillanatnyi fényessége is megbecsülhető.
Nem csak az esti, sötét eget lehet vizsgálni! Nappal is léteznek égi jelenségek, olyanok, mint a szivárvány, a melléknap és társai, illetve a Napfogytkozás. Ez utóbbihoz már kell egy fénycsökkentő, erre a célra készített védőszemüveg. Ez a legolcsobb "műszer" amit a mellényzsebből elő lehet húzni, ha mondjuk a Napon feltűnne egy un. szabadszemes szép nagy folt!
Az ég megismeréséhez elengedhetetlen egy égtérkép! Egyet sem reklámozok, de amatőr kollegáktól tudsz érdeklődni, hogy ők mit használnak. Ebből egy csillagtérképre szükséged lesz. No és ha már szabad szemmel tudsz tájékozódni a csillagos égen, akkor érdemes lesz egy binokulárt is beszerezni.

Akkor nyújt majd szép élményt a vele történő megfigyelés, ha a látcső képe szép éles faltól-falig, nagy a látómezeje, nem kettőz, nem túl súlyos, és nincs túl nagy nagyítása!

Megtartani és hosszan vizsgálódni egy nehéz darabbal nem célszerű. Ha a látómezeje kicsi, a képe életlen, akkor alkalmatlan az ég megfigyelésére! Ha túl nagy a nagyítása, akkor a látott égterület kisebb, és a távcső jobban remeg kézben tartva! Én személy szerint először elkéregetnék a szakkörben a többiektől egy-egy binokulárt, és belenéznék, mielőtt sajátot vásárolnék. Nekem már van egy Zeiss, ami nem egy olcsó darab, de a leírt tulajdonságokkal rendelkezik. Csodálatos képe van, és egy örök darab, úgy tartják! Kívánok szerencsés választást! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
.géza
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2018.07.10. 15:15

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: .géza » 2018.10.04. 19:26

Binós megfigyelő életem végső tapasztalata volt a monokulár praktikussága csill. és természet megfigyelésre. Negyven eFt alatt igen egyszerű felépitésű binokat kinálnak. Műanyag szerkezet javarészt, ezek öregedő méretváltozásai hozzák a finom kettőzést is, amitől aztán fájt a fejem hosszabb nézelődéskor. A monokulár nem kettőz hamar, a szóló cső fele annyiba kerül. Hordozhatóbb. Csavarmenettel ellátottak, illesztés a mozgató szerkezetek felé (finom követés pld. csill. ). Az ár a minőséget is jelzi, optika - mechanika. A monokulár vegyük úgy félár, egy harmincezres jelentheti a hatvanezres árú távcső minőségét. Megfigyelésre teljesen megfelelő lehet. Százezer alatt nem látok jobb binokulárt. A jó binokulár mindig bekerült havi fizetésbe. A binokulár utánzatokat ma már jóval olcsóbban kapni. Egy műszer pedig kell legyen egy jobb házntartásban. Imrének igaza van https://www.skyandtelescope.com/observi ... naked-eye/ de véleményem szerint egy szinházi látcsővel ennél kétszer többet látsz majd.
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2018.10.04. 21:29

Több ezer olyan objektum létezik ami egy 10x50-es binokuláral is lekövethető. Személy szerint forog a gyomrom a mai plasztik binokliktól, hiába modern a bevonat, mégis csak furcsa hogy műanyag gyűrűk tartják benn az üveg tagokat. Szerintem kezdésnek tökéletes egy szovjet Tento is. Ha abban sem találod majd lenyűgözőnek az égi objektumokat lehet a drágább jószágok se segítenek majd. Nem szégyellem, nekem van egy szovjet 20x60-as monokulárom is, irtó masszív darab, és kitűnő állapotban van, és ami a legfontosabb, rengeteg élményt szerezett eddig, gyakorlatilag majdnem 2 éven át "szét" észleltem magam vele, kellett is mellé egy párhuzamosított normális keresőtávcső állvánnyal; kettőscsillagok, nyílthalmazok, aszterizmusok. Egyik legutóbbi élményem vele az M34 halmaz, pont tökéletes hozzá a 20xos nagyítás.
Viszont egy jó térkép kikerülhetetlen valóban, és ez ne egy app legyen, hanem egy kiváló könyv, pl a Vizi Péter féle remekmű:
https://tavcso.hu/termekcsoport/kiadv_kisatlasz
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2018.10.04. 21:41

Nem mondom hogy az appok ne lennének hasznosak! De, csak én ezeket leginkább akkor használnám kinn terepen ha egy bolygó pozícióját akarom tudni, vagy kisbolygókét, üstökösökét. Ezekhez jók a frissülő appok, de mély-ég objektumokhoz énszerintem feleslegesek.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 1771
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2018.10.04. 21:54

Five!
Nagyon bölcs gondolat egy bino beszerzése! Így kell kezdeni - meg persze nyilván a csillagképek szabadszemes felismerésével, az égbolton való tájékozódás elsajátításával, amihez egy egyszerű csillagtérkép vagy egy planiszféra a legjobb, nem egy app!
Hogy melyik bino jön be Neked, azt csak Te tudod eldönteni úgy, hogy bemész a bótba és kipróbálod. 8x42 - 10x50 közötti méretben (erősen az utóbbiban) kellene gondolkodnod. A kisebb átmérő csekély fénymennyiséget ad, a nagyobb nagyítás meg erősen remegő képet.
30ezer alatt sok típus abszolút megfelelő - persze kinek mik az elvárásai, de én itt arra hivatkozom, hogy ha az ember észlelni akar, akkor nem a leképezési hibákra, hanem az objektumra koncentrál :-) És ez nem vicc.
Avatar
Mozdonyos
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2015.08.23. 21:31

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Mozdonyos » 2018.10.04. 23:59

Vizi Péter írta:
2018.10.04. 21:54
Five!
Nagyon bölcs gondolat egy bino beszerzése!
Hogy melyik bino jön be Neked, azt csak Te tudod eldönteni úgy, hogy bemész a bótba és kipróbálod. 8x42 - 10x50 közötti méretben
Az sem baj,ha mindegyik méretből van az embernek :) .
Skywatcher BD 80ED+AZ4, Carl Zeiss Jena 7×50MC,
Fujinon FMTR-SX 10×50,Delta Optical Chase 12×50ED,
Minox BL 8×56,Delta Optical Titanium 10×56.
five
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2018.10.02. 21:02

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: five » 2018.10.10. 23:02

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki válaszolt.
Azt hiszem, hogy a fokozatosság híve vagyok. A szabad szemes nézelődésen ("észlelés" kifejezést talán meggondolatlanul használtam) már túl vagyok, sőt igyekeztem mindezt térképek használatával tenni. Így azt gondoltam, hogy itt lenne az ideje binokulárral is kipróbálni magamat.
Itt kerültem dilemmába, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi az a szint ami nem veszi el a kedvemet, jól használható binoki, de ennek ellenére nem kerül egy havi fizetésbe :) . A fokozatosságot itt is szeretném követni, mert (javítsatok ki, ha tévedek) azt hiszem, hogy 30 ezres távcső képe nem lesz egy 300 ezres távcsőtől 10szer rosszabb.
A gondomat még fokozza az is, hogy nem igazán használtam távcsövet, és bár tök szívesen kipróbálom a bótba, nem igazán tudom, hogyan tudom a különbséget észrevenni. Ezért gondoltam, hogy megkérdezlek titeket, hogy vajon mi az a határ, amitől szerintetek érdemes távcsövet venni, vagy milyen fajtát? Használtat, újat? Létezik-e különbség? Nem tervezem, hogy ez lesz az utolsó távcső amit vásárolni fogok, de jelenleg 30 ezer körül nézelődök.

Nagyon szépen köszönöm még egyszer az eddigi ajánlásokat, és külön köszönöm a részletes tanácsokat!
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb eszközök”