A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Magáncsillagvizsgálók építésével kapcsolatos tudnivalók, trükkök, tanácsok
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2010.05.28. 12:09

Sziasztok!

Azért nyitottam ezt a fórumtopicot, mert:
- A Csepeli Csillagvizsgálós csoportba nyilván csak azok lépnek be, akik támogatják az ügyünket. Itt meghallgathatjuk az esetleges ellenvéleményeket is.
- A csoport üzenőfalán és topicjaiban egyszerre csak 10 hozzászólás szerepel, a többi elveszik. Itt viszont nem, és képeket is be lehet szúrni.

A csoport hírei közé írtam, ide is beillesztem:

Megnéztük a Csepeli Csillagvizsgálót. Nos csak azt sajnálom, hogy nem készítettünk fényképeket. Azok önmagukért beszéltek volna.
Hát... jelentős takarításra, és festésre van szükség.
A kupola évek óta beázik, ugyanis nincs rendesen bezárva. Arról nem jutottunk dülőre, hogy azért nincs bezárva, mert nincs bezárva, vagy mert nem lehet bezárni. A kupolát forgató alkalmatosságok minden képzeletet felülmúlóan koszosak, és bár nem próbáltam ki, mérget mernék rá venni, hogy nem működik, de ez is orvosolható. A kupolára rá van festve az égbolt belülről, koordinátarendszerrel együtt, és olyan festékkel van felfestve, ami UV-fényben világít.
A főműszerben jelenleg egy 50 centis tükör van, (ami nem az, aminek az előzetes hírek szerint betegesen rövid a fókusza, hanem egy normális tükör). A tubus tele van pókokkal, és a segédtükör egy kis asztalkán hevert. A mechanikát nem próbáltam ki, nyilván valóan karbantartásra van szüksége, óragép nincs. Az okulárkihuzat teljesen rendben van. Ezen felül nem kevés tisztítószert kíván ez a hatalmas derék jószág.
Mivel használhatóvá szeretnénk tenni ezt a bemutató csillagvizsgálónak egyébként tökéletes kupolát és távcsövét, szükségünk lenne önkéntesekre, akik segítenek szöszteleníteni, portalaítani, festeni, javítgatni... vagy ki mihez ért.
A későbbiekben leírom, hogy miért is jó nekünk mindez.
Kirami


A kezdeti cél

A Csepeli Csillagvizsgáló célja nem az, hogy konkuráljon a Polarissal. Egy bemutató csillagvizsgálót akarunk ott létrehozni, ami a Budapest déli részén, a Csepel-szigeten, és a környéken levő agglomerációban élőknek nyújt könnyen megközelíthető csillagászkodási lehetőséget. Elsősorban az érdeklődők igényeit tudjuk kielégíteni, ugyanis az észlelésre egy nagy, 5m átmérőjű kupola áll rendelkezésünkre. Tervbe van véve még egy szakkör is, de még az sem tisztázott, hogy egy konkrét korcsoportnak legyen-e meghírdetve, vagy jöhet mindenki vegyesen. Egy hónapot kaptunk arra (ami június végéig szól), hogy kiötöljük, mit is akarunk ott tulajdonképpen. Eszünkbe jutott az is, hogy az MCSE-tagság itt is ingyenes belépést biztosít majd, de minden csak egy átgondolandó ötlet, az egész aprócska gyerekcipőben jár még.

Kirami


- Azzal kéne kezdeni, hogy bezárjuk a félig nyitott kupolát. Ez a legfontosabb.
- Ki kell takarítani. Nagyon!
- Kell valaki, aki ért annyira a távcsövekhez, hogy megnézi a távcsövet, a mechanikát, stb. A segédtükröt vissza kell csavarozni, a jusztírozásról már nem is beszélve. Én is berheltem már távcsövet, de ez marha nagy.
- Ki kell festeni. Mivel nincs sok falfelület, egy vödör diszperzit, vagy egyéb elég. Megoldjuk nagyon-nagyon ócsóból.
- Szükség lesz egy-két alkalmatosságra, eszközök híján vagyunk ugyanis.
- Ötleteket is szívesen fogadunk.
- Mivel elég sok támogatónk van, fontos lenne a munkamegosztás. Ezeket is meg lehet beszélni, meg szervezni.
- Új logót tervezünk, és nevet a csillagdának. Lehet tippeket adni.
astrohist
Hozzászólások: 3225
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.05.28. 13:12

Halló Csepeli Csill! Nem kellene az alapító és műszer tervező nevéről, Lajtai Istvánról elnevezni? BQ
KVI
Hozzászólások: 194
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:45

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: KVI » 2010.05.28. 13:29

Nekem lenne pár észrevételem.

- Éjszaka voltatok-e már a környéken felmérni, hogy mekkora a kivilágítás? A látogatók nem feltétlen csak a távcsőbe akarnak majd belenézni, hanem igénylik a szabadszemes útmutatást is. Csillagok híján ez könnyen meghiúsulhat. Az épület eléggé frekventált helyen van.
- A épület tulajdonosa tudatában van annak, hogy a csillagvizsgáló éjszaka üzemel? A honlapján ez áll: "Nyitva tartás: Minden nap 8-20 óráig, illetve rendezvényektől függően." Ez nagyjából azt jelenti, hogy a portás 9-kor lekapcsolja az áramot és hazamegy. A csilalgvizsgáló pedig tipikusan 9 után működik, akár egész éjjel.
- Nem hiszem, hogy csak annyi lenne a tatarozás, hogy felkenek egy vödör diszperzitet a falra, különösen, ha évek óta beázik. Félő, hogy komolyabb anyagi hátteret kell ehhez összeszedni, nem beszélve magának a távcsőnek a felújításáról. Pályázatokat néztetek már erre?
- A távcső eredeti tükre hírhedted nem alkotott képet. Ez már másik tükör? Szerintem először az optika bevizsgálásával kellene kezdeni, mert ha az nem jó, akkor az egészet lehet a kukába dobni.

Hirtelen ennyi negatív hozzáállás tellett tőlem.

Kvi
astrohist
Hozzászólások: 3225
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.05.28. 14:31

KVI-nek igaza van abban, hofgy a tükröt meg kell vizsgálni! Berente Béla biztosan elvállalja barátságból, ő ehhez nagyon ért. De ha kell, én is irok neki, csak legyen valaki, aki leviszi hozzá.
Meg kell ezeket beszélni. Üdvözöl: L.
plamatis
Hozzászólások: 259
Csatlakozott: 2009.09.15. 23:58

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: plamatis » 2010.05.28. 19:27

Csatlakozom az előttem szólókhoz! Igen!!!! Én is erre gondoltam: Lajtai Istvánról! Logoja van a csillagdának.

Az égbolt állapota Csepelen (is) csapnivaló!
Nem az eredeti tükör van benne, hanem egy kissebb átmérőjü! Nagy Tibi tudja, hogy milyen.

Nekem az a véleményem, és negyven évvel ezelőtt is az volt (csak akkor a tervezőre és a megálmodóra való tekintettel nem mertem hangoztatni!), hogy ekkora távcső oda teljesen felesleges!
Annak idején a pesterzsébeti Csili 23,5 cm átmérőjű reflektorát próbáltam megszerezni bemutató távcsőnek.
Az optikailag kitünő volt!
Holnap a meteoros rendezvényen megjelenek egy csomó régi anyaggal és mesélni valóval. Remélem, hogy Zsiros Mariann ajánlotta találkozó létre jön.
Mariann
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2009.12.27. 10:05

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: Mariann » 2010.05.28. 21:25

Holnap én fél 4 körül megyek, Baracki Zoli 4-re tud odaérni, Amanda már előbb ott lesz.
Mariann
plamatis
Hozzászólások: 259
Csatlakozott: 2009.09.15. 23:58

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: plamatis » 2010.05.29. 09:19

Én négy órakkor, már itthon akartam lenni Vecsésen! :( Nem baj, várok!
Avatar
grm
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.09.21. 07:04

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: grm » 2010.05.29. 20:37

Kedves Lelkesedő Amatőrök!

Az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien összejöttünk a Csepeli Csillagvizsgáló és nem kevésbé a csepeli klubélet feltámasztására valamit jelent. Javaslom, hogy a jövő hétre szervezzünk egy találkozót, ahol a további teendőket meg tudnánk beszélni. Várom a javaslatokat, hogy ki mikor érne rá.

Üdv.:

Grm
Franky
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2010.05.30. 01:08

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: Franky » 2010.05.30. 12:40

Volt itt megjegyzés az égbolttal kapcsolatban.
Háááát... Én itt lakom Csepel kertvárosában.

A tegnapi, meg az azelőtti éjszakán ugyan majdnem telihold volt, de amikor nincs fent a Hold, akkor is maximum kb. 5 a hmg.

Ennek ellenére a kicsi Zeiss-emmel tudok fotózni viszonylag szépen, meg észlelni is kettősöket pl.
Vizuálisan a Zeissben 9.3 a hmg, szabadszemmel max 5.

Hozzáteszem, ez kertváros. A Munkásotthon (olyan kommunista neve van :() körüli égbolt viszont jóval fényszennyezettebb. Félek, hogy meghiúsítja az egészet, de akkor is, hajrá!
Namost... Ez vagy valami, vagy megy valahová... Nem?
astrohist
Hozzászólások: 3225
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: A Csepeli Csillagvizsgáló rendbetétele

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.05.30. 16:47

Harminc-valahány éve az ég még ott elég tűrhető volt, a lámpák fénye a kupola alatt maradt. Ma már biztosan nagyobb a fényszennyezés. De ha elsősorban ismeretterjesztés a cél, még elmegy: Hold, bolygók, néhány fényes kettős, M31 vagy M11, khi-h Persei ma is csak látszik - talán.
Viszont mielőtt nagyobb helyreállításhoz fogtok, nagyon gondosan meg kell állapítani a tükör leképezését! Rossz tükörrel nem érdemes kínlódni.
A szerelés akkor még jó állapotban volt, a finommozgás csakugyan finoman mozgott! Hanem az akkori tükör egyszerűen használhatatlan volt. A látogatóknak azt mondták, hogy "éppen felújítás alatt van", és az (emlékezetem szerint) 8 cm-es követővel mutattáák a Holdat, bolygókat. Üdv: BQ.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagdaépítés”