Láttam videókat magyarázatokkal, hogy a sokféle hullámzás, amiket a képen látni honnan ered?Attila írta: ↑2020.03.31. 13:36...Gondolkodom a határréteg lefúváson is, főleg mivel a lencse fűtése mindig is néhány C°-kal melegebben tartja az üveget a külső levegőnél, ami itt is termel felszálló légáramlatokat, az egészen biztos...
...az én okuláromban is piszok hullámzás szokott néha látszani, jet-stream nélkül is...
MDA
Sajnos mostanra már levették ezeket a Sky&Telescope oldaláról.

Az egyiken a jet-stream és a határréteg mellett jól látszott az is, hogy a segédtükör (nem ész nélkül, de) fűtve van. Szóval egy akkora "takonykavalkád", amit ott láttam brutálisan hazavágja a leképezést. Ráadásul - ahogy írtad is - kétszer megy át a fény rajta. Elképesztő, hogy az egyébként precíziós optikák leképezését mennyire a diffrakcióhatároltság alá tudják vinni ezek a dolgok! Mintha egy Ferrariban csak egyetlen sebességfokozat lenne...
Szerintem ha a fűtést kikapcsolod, a harmatsapkát leveszed és - ha csak átmenetileg is - felapplikálsz egy aprócska ventilátort a kukker elejére, katonásan fog jönni a Sirius B!

Egy próbát megér...

Üdv, András