Oldal: 1 / 131

Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 17:56
Szerző: janwar
Mivel nem találtam a Távcsőépítésen belül ilyen nevű topicot, gondoltam nyitok egyet. Szeretném a készülőfélben lévő 200/830 asztrográfom jelenlegi állapotát megmutatni, bár még vannak apró tennivalók rajta, már nem vagyok messze a befejezésétől.
Névtelen1.jpg

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 18:39
Szerző: attila dezső
Már értem, miért voltál csalódot, hogy nem lett kész a tükör! :D

No akkor bemutanám a másik végletet! :) Ja az okulár-tartó már be van rendesen állítva a távcsövön, azaz nem egy darab papírral van kiékelve! :D Most már jobb az idő, úgyhogy valamikor lefestem a csövet! Ami a lényeg, és tudom hihetelenül hangzik, a leképezése valójában sokkal jobb, mint ahogy jelenleg kinéz! Ja és a cső súlya 6,5 kg. (150/965)


IMG_4085x.jpg

IMG_4088m.jpg

IMG_4085x.jpg

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 18:52
Szerző: Sidius
Üdv!
Imádom, mikor ilyesmit látok! E helyen gratulálok minden jelenlévő (és nem jelenlévő) építőnek! A házilag építettnél sosem lehet kedvesebb egy távcső sem!

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 18:52
Szerző: janwar
attila dezső írta:Ja és a cső súlya 6,5 kg.

Nagyon bízom benne, hogy ez nem fogja az 5kg-ot túlságosan meghaladni, igyekeztem minden elemét úgy optimalizálni, hogy megfelelően merev és rezgésmentes legyen, de ugyanakkor könnyű.
Köszönöm János, én is a saját tervezést szeretem!

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 19:23
Szerző: tobe
Elég univerzális embernek kell lenni azért, van itt asztalos munkától, a gépész, meg a tükörcsiszoló szakember, stb. tudomány. Szép lesz a szerkezet, így kell ezt csinálni. Nagyon jó ilyeneket nézni, mert ettől van kedvünk nekünk is belefogni a sok buktató ellenére is.

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 19:45
Szerző: janwar
tobe írta:Elég univerzális embernek kell lenni azért, van itt asztalos munkától, a gépész, meg a tükörcsiszoló szakember, stb. tudomány.

Nem mindent csináltam én, bár műszerész létemre nem okozna gondot, de a tükörtartókat és a még nem látható zárógyűrűket igen, és minden szerelést magam végeztem. A tükröt meg úgymond "kiadtam" bérmunkába, pedig állítólag ahhoz is értek egy kicsit. :)

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 19:50
Szerző: mizar
janwar írta:Mivel nem találtam a Távcsőépítésen belül ilyen nevű topicot, gondoltam nyitok egyet. Szeretném a készülőfélben lévő 200/830 asztrográfom jelenlegi állapotát megmutatni, bár még vannak apró tennivalók rajta, már nem vagyok messze a befejezésétől.


Ez eddig nagyon profi! Ha készen lesz a főtükröd is akkor szerintem ez egy minőségi "csere" volt.
Kíváncsi vagyok, ha végigfotózod ugyanazokat az objektumokat, mi lesz a változás?

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 19:57
Szerző: janwar
mizar írta:Kíváncsi vagyok, ha végigfotózod ugyanazokat az objektumokat, mi lesz a változás?

Látod erre én is! :) Tartok tőle, hogy látványos különbség nem lesz a végeredményben. Ami miatt mégis belefogtam, az a kicsit jobb fényerő, olyan tükör amit én is jónak gondolok, picit nagyobb látószög, a súly és hossz miatti könnyebb vezethetőség, valamint a gyárinál (SW) precízebb kivitel miatt szebb diffrakciós képet várok.

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.04.16. 20:00
Szerző: mizar
janwar írta:Látod erre én is! :) Ami miatt mégis belefogtam, az a kicsit jobb fényerő, olyan tükör amit én is jónak gondolok, picit nagyobb látószög, a súly és hossz miatti könnyebb vezethetőség, valamint a gyárinál precízebb kivitel miatt szebb diffrakciós képet várok.


János! Mindezt összeadva épp elég egy látványos javuláshoz! :D

Re: Távcsőépítés

Elküldve: 2011.05.06. 18:41
Szerző: Cseh Viktor
Üdv!

A 80/900-as refraktorom és a 10×50-es binokulárom mellé ma én is építettem egy távcsövet; házilag, otthon olcsó alapanyagokból :)
Nos először is leírnám a távcső tulajdonságait bár még az ég alatt tesztelve nem volt.
Elkészülési idő: 2 nap
Objektív átmérő: 90 mm
Objektív fókusza: 300 mm
Fényerő: 3,4 !
Nagyítás: 12X
Látómező: 7 fok
Már vagy 8 hónapja találtam otthon egy nagyon nagy fényerejű 90mm-es egytagú lencsét, melynek furcsa mód reflekciógátló bevonat volt a felületén. Olyan mintha egy vetítőgépből maradt volna meg de ez most mellékes. Már régóta tervezgettem hogy kezdek vele valamit de sosem mertem belevágni; valahogy ez a nagyon-nagy fényerő hitetlenné tett a végeredménnyel kapcsolatban. Aztán tegnap belevágtam.
Összeszedtem a hozzávalókat: 90mm-es lencse, 25mm-es Plössl okulár, egy régi termosz, pillanatragasztó és sok-sok fekete szigetelőszalag.
Őszintén mondom elcsodálkoztam a látványon! :o Bár a CA eléggé határozottan jelen van mégsem rontja az összképet. Amit hátránynak mondanék az az erős vignettáció a látómező peremén de összegezve megérte. :)
Kaptam egy aránylag nagy fénygyűjtő képességű de mégis nagy látómezejű távcsövet. A mellékelt képek mutatják a végeredményt - bár még egy két módosítást végrehajtok majd rajta:

Kép31 003.jpg


Kép31 004.jpg


Nektek mi a véleményetek erről a "mutánsról" ??? :mrgreen: