Sziasztok!
Nem annyira építés,de szerintem jó helyen lesz itt.
Van nekem még korábbról egy 60/700-as,Bresser Lunar refraktorom. Nem használtam,mert - hogy szalonképes maradjak - az optikája sok kívánnivalót hagyott maga után.
A Hold még csak csak elment vele kis nagyításon(de tovább nem), viszont a csillagokról nagyon torz képet adott.
Olyan,hogy diffrakciós mintázat nem létezett benne,de ami érdekesebb az az intra - és extrafókusz képei.
Én ilyet azóta sem láttam sehol és nem is tudom hova tenni.
Valami hasonló,mint a hevenyészett rajzomon,csak nem ilyen élesen,kontúrosan (a másik irány ugyanez,csak a negatívja):
IMG_20230309_225845_1.jpg
Igazából nincs semmi jelentősége,de ha valaki tudja mit takar ez a mintázat, kíváncsian várom.
Na,de a lényeg:
Ott hevert teljesen feleslegesen és kihasználatlanul.
Három lehetőség volt:
1-nem csinálok vele semmit és minden marad a régiben
2-elajándékozom ingyen/jelképes összegért alkatrésznek
3-kezdek vele valamit,hogy használható legyen
Én a 3. opció mellett döntöttem,mert úgy általában utálom,ha valami nem működik és nem lehet használni arra amire való.
Szétnéztem az AliExpress -en,hogy mennyiért adnak egy ilyen optikát és találtam is kőkemény 5600 ft-ért, szállítással együtt.
Na mondom,ennyit még megér,talán jó lesz és ennyit hülyeségre is költöttem már.
Nemrég meg is érkezett, tegnapelőtt beszereltem és ma este egy gyors próbának alávetettem.
Hát mit mondjak...nagyon meglepődtem! Az optika kimondottan jó.
Szép,torzítás mentes csillagokat produkál egy 25mm-es, nevenincs Plössl okulárral a teljes látómezőben,színezés nincs.
Ez még annyira nem is nagy szám egy 60mm,f/11,6 optikától, de az igazi meglepik csak ezután jöttek!
11mm(63x) már tisztán látszik fényes csillagon a diffrakciós kép.
7mm(100x) ekkor irányítottam a már magasan járó Castor felé.
Gyönyörűen bontotta;2 szabályos Airy korong, diffrakciós gyűrűvel.
6mm(116x) ua.mint az előbb
5mm(140x!) már nem annyira éles,kontúros a kép,de még mindig tisztán látható a kettős,a mintázattal együtt.
Mindeközben színezést egyik nagyításon sem tapasztaltam.
Ránéztem a még alacsonyan,kb 20-25° -on levő Holdra is.
140x nagyításon is csak enyhe sárgás színezés a peremén,a kép nem esett szét,bár a légkör és az extrém nagyítás miatt homályos és hullámzó volt.
100x-on viszont már teljesen rendben volt a kép. Lefogadom,hogy ha akkor nézem amikor magasan jár, hibátlan,színezéstől mentes Holdat látok.
Az elfókuszált képek is közel vannak egymáshoz. Mindkét irányban tisztán kivehető a mintázat,csak extrában élesebb,míg intrában egy picit homályosabb,de nem mosódnak össze a gyűrűk. Egy kevés alul vagy felül korrekció (mindig elfelejtem

) van benne.
Ez a minimál befektetés abszolút megérte nekem. Ebből látszik,hogy még az Ali-n is lehet találni használható (jó) optikát.Teljesen felülmúlta a várakozásaimat és nagyon örülök,hogy sikerült új életet lehelni a távcsőbe.
Most már bármikor bevethető.

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.