Távcsőépítés

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Bandika
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2012.12.23. 15:05

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Bandika » 2013.03.13. 19:29

Köszönöm a hasznos válaszokat!
Sajnos nem egy dobozban a régi holmik között találtam a lencsét... :( Szeretek barkácsolni,szerelgetni mindenféle kütyüt és ezért merült fel ez az ötletem,de a távcsőépítés gondolatát nem vetem el.Majd ha több tapasztalatot ,infót gyűjtök akkor nekiugrok a műszer építésnek... ;) Egyenlőre tényleg még ismerkednem kell a saját távcsövem lehetőségeivel és el kell ismernem,hogy tényleg még nem sokat láttam és türelmesebbnek kell lennem és megvárni a jobb időt,jobb időjárási körülményeket.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1697
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.03.13. 20:51

Bandika írta:Sajnos nem egy dobozban a régi holmik között találtam a lencsét...
Egyenlőre tényleg még ismerkednem kell a saját távcsövem lehetőségeivel .

Egy hét múlva kisüt a Nap! Van-e fénycsökkentő fóliád a távcső elé? Ha nincs, akkor be kellene szerezni, illetve néhány szűrőt, amivel Holdat és Vénuszt tudnál megfigyelni. Ha kedved van, akkor akár egy-egy rajzot is készíthetsz a még jól láható Orion ködről, vagy a Jupiterről, a Hold egy-egy krátréről! Megjelent a Hold atlasz, és én inkább arra, illetve fóliára és szűrőre költeném a pénzt, ha van egy kis tartalék, mert a távcsöveddel kiválóan lehet ezeket megfigyelni. Építeni meg valóban ráérsz még, viszont gyakoroljad a megfigyelést éjjel és nappal is! A Vénusz kiválóan megfigyelhető lesz nemsokára, ha kicsit eltávolodik a Naptól, és ott a Merkúr is, a kissé elhanyagolt bolygónk. Már akár üstököst is láthatsz a nyugati ég alján alkonyatkor! Tiszta eget kívánok! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Bandika
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2012.12.23. 15:05

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Bandika » 2013.03.17. 09:57

Igyekszek beszerezni minél több "hozzávalót".Egyenlőre a Nap megfigyelésére (lehet durván hangzik) a hegesztőpajzs sötét üvegét ragasztom ideiglenesen a kukker lencséje elé.Szereztem egy kis CCD-s fényképezőgépet is,amivel egyenlőre a természetben próbálok 1-2 elfogadható képet csinálni.A mechanika is már átesett pár testreszabáson...A "gányolást" el akarom kerülni,ha valahova elviszem magammal a kukkert ne nézze senki ferde szemmel a műszert.Tudom,hogy egy költséges hobbiba vágtam bele,de amint látom azért sokan barkácsolnak,próbálják a kiadásokat csökkenteni és házi praktikákat bevetni.Aztán majd a többi kialakul...Sajna a környéken nem nagyon akad távcsöves bolt és az árak "nálunk"kicsit magasabbak,de lesem az aprót is hátha a közelben találok valamit....
dzsobacsi
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2009.09.18. 09:57

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: dzsobacsi » 2013.03.17. 10:51

Bandika írta:Egyenlőre a Nap megfigyelésére (lehet durván hangzik) a hegesztőpajzs sötét üvegét ragasztom ideiglenesen a kukker lencséje elé.

Elnézést, hogy belekotyogok, majd nálam okosabbak pontosan útbaigazítanak, DE

NE HASZNÁLJ HEGESZTŐÜVEGET, pláne NE "ideiglenes ragasztással" a Nap távcsővel való észlelésére!!

FELEJTSD EL! A SZEMED VILÁGA MINDENNÉL TÖBBET ÉR!!!!

A napfólia olcsó és biztonságos (HA biztonságosan rögzíted a távcsövön). Ha van keresőtávcsöved, arra se felejtsd el feltenni a fóliát...
astrohist
Hozzászólások: 3221
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.03.17. 12:02

Kedves "Dzsobácsi"! No azért ne túlozzd el! Nyugodtan használható a jó hegesztő üveg. Semmivel sem rosszabb, mint a folia szűrő, sőt ha jó minőségű, még jobb leképezést ad. Viszont tény, hogy ha vásárolni kell, a folia olcsóbb. De! A reménytelenül elkerülhetetlen kisebb-nagyobb hullámossága miatt a képminőséget erősebben rontja. Viszont az üvegre rögzített elnyelő fólia-szűrő jó drága. A hegesztő üveg legnagyobb hátránya, hogy átmérője korlátozott (kb. 45-50 mm maximálisan), a foliából akár 10-15 cm-es is levágható. Ennyi a különbség,
Egyébként a hegesztő üvegek elleni reklámot az 1999-as teljes fogyatkozás idején a nagy folia-gyártó cégek (hadd ne nevezzem meg) terjesztették el, üzleti érdekből. Érdekük volt, hogy az ő készítmlényeiket vegyék.
Én vagy 35-40 évig alkalmaztam, és a jobb szemem ma is ép! (Mellékesen: az 60-es években az Optikai Kutatóban több, különféle szűrő elnyelését mérték ki a kérésemre, és nagyon jó elnyelési eredményt kaptak.)
(Csak halkan kérdezem: hányféle különböző fénygyengítő módszert próbáltál ki?)
Szóval ne riogasunk alaptalanul: Üdv, BQ.
Mircea
Hozzászólások: 602
Csatlakozott: 2012.01.29. 15:58

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Mircea » 2013.03.17. 13:29

Bandika
En nem tudok senkinek ajanlatokat adni csak azt hogy en mit csnalnek.
Nagyon keves penzt hasznaltam a optikakra amelyek tulajdonomban vanak,leg tob le selejtezet elemek ,vagy bolha piacon szereztem oket.
Ezert en fogom mondani hogy mire keszulok most.
Van egy baratom,Szilviu-nak hivjak.Neki volt egy 70x800 mm-es akromat ,a Surplus Shed-tol szerezte be.Nem nagyon tetszet neki es az helyet hogy el dobja,nekem ajandekozta.

En most ezen dolgozok:vasaroltam egy PVC csovet amelyk nagyon siman befogadja a lencse foglalatot.
A lenscset mar optimizalta a Silviu baratom,modositota a lencsek tavolsagat es egy blendevel 60mm-re le szukitete az atmerot.A kep mar nagyon jo minosegu, kicsi nagyitasoknal.
Van mar reg ota egy par hazban keszult/modositot 2 huvelykes okurarok:
-egy Konig fele 32 mm-esx 72 fok
-egy Zeiss-Busch hadi binokli okular (volt-most at van telepitve uj 2'' foglalatban),30mm x72 fok
-egy ,,no name'' fajta ,ket binokli lencsebol es ket sik-domboru lencsekbol barkacsoltam,(lehet hogy Kaspereit tipus?), 35 mm x70 fok
-egy IOR ,,Supercin'' panoramikus filmvetito,50 mmx 45 fok,ez Nagler minosegu (kb 1000Ft-ba kerult bolhapiacon)
Csak anyi madadt hatra,az esztergalyos keszitsen egy menetes fokuszert es lesz egy gyonyoru nagy lato mezeju RFT lensces tavscovem (is).

Helyeted ,en a fokuszert es keresot at telepitenem a nagyob tavcsore es a 70x500 mm-est fel hasznalnam egy nagy latomezo RFT tavcso epitesere.
Hogy ha nincs penzed 2 huvelykes okularokra,epitenek egy 30-40 mm-es Ramsden okulart.Ki hozna a 17x-13x nagyitast es a ket fok lato mezot=RFT,sok es nagyon sok csilagokat fog mutatni*****************!!!

De milyen jo lene egy ilyen tavcso a mostani PanSTARRS ustoko eszlelesere!

Udv,Mircea
dzsobacsi
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2009.09.18. 09:57

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: dzsobacsi » 2013.03.17. 16:37

Kedves Lajos bácsi!

:oops: Csak halkan válaszolnék: négyfélét. (Fólia, Herschel-prizma, ND szűrők fényképezéshez, hegesztőüvegek...)
Nem tudjuk Bandika mennyire felkészült e tárgyban, nem tudjuk milyen minőségű a hegesztőüveg, nem tudjuk mennyire biztonságos az "ideiglenes ragasztás", stb. Erre szólt a figyelmeztetés. De igaza van, nem fogok riogatni. Csak kéretlen jótanácsot adtam, mert láttam súlyos szemproblémát binoklis "napnézegetés" folyományaként... Bocsánat!

U.i. Lajos bácsi tapasztalata és gyakorlata gondolom nem összemérhető Bandikáéval. Én azt tanultam: Better safe than sorry...
astrohist
Hozzászólások: 3221
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.03.17. 22:13

Kedves "Dzsobácsi"! No, ez valóban így igaz:
nem tudjuk mennyire biztonságos az "ideiglenes ragasztás", stb. Erre szólt a figyelmeztetés.
Én sem valami lehurrogásnak szántam, az óvatosság tényleg nem árt. Viszont a különféle "riasztó híreket" nagyon óvatosan kell kezelni, mert az vagy eltúlzott, vagy egyszerű reklám. Azt, hogy a hegesztő üveg nem jó, kimondottan a Baader cég terjesztette, persze azért, hogy a napfogyatkozás-nézőjüket teríthessék. (Meggondolható: ezeket éppen arra gyártják, hogy az ívhegesztést végző szemét a hőtől és az uv-sugárzástól is véfjék.) Egyébként a legnagyobb baj, hogy csak kis méretüek vannak, és ma már vásárolva drágábbak a fóliánál. A fóliát nagyon nem szeretem (de használom, mert Herschel-prizmára nem futja, pedig az lenne nekem az ideális).
Valaha sokféle észlelési módot kipróbáltam, mikor pl. a Távcső Világa észlelő-fejezetét írtam. Innen van némi ismeretem.
Hanem amatőröknek legbiztosabb a kivetítés (ha csak az okulár tul nem melegszik). Egyszóval elnézést: Lajos.
Bandika
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2012.12.23. 15:05

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Bandika » 2013.03.19. 14:14

Mindenki tanácsát próbálom megfogadni,ha a körülmények engedik.A hegesztőüvegemről annyit,hogy nem sűrűn használom,mert a sötét égbolt után jobban érdeklődöm,mint a Nap megfigyelése iránt.Az üveg szerintem nem gagyi,mert még a "szociban" gyártották és szerintem ezek a dolgok minőségiebbek(szerintem).Hegesztésre nagyobb fényáteresztésűt használok,mert ez túl sötét..Az üveg mérete 8cmx10cm és a harmatsapka átmérője 10cm.Ragasztani 4cm széles vászonos ragasztószallagal szoktam....Köszönöm a jótanácsokat!
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: mpt » 2013.03.19. 15:24

Ha sokat mondok, egy 5cm-es nyilasu (Nap-megfigyelesre teljesen megfelelo) szuro kb 1000 forintba kerul. Ebbe mar beleszamoltam a foliat, a kartonpapirt, a ragasztot, a celluxot, sot talan meg egy olcso ollo is belefer.

Ekkora tetelrol beszelunk a hegesztouveggel szemben, innentol fogva szerintem dontse el mindenki, mit hasznal.

Nem ertem ezt a Baader-ellenes hozzaallast, a Baadertol fuggetlenul is gyartanak/gyartottak foliaszuroket is, uvegre gozolt femszuroket is - nyilvan nem ok nelkul nem hegesztouvegeket kezdtek el forgalmazni nagyobb meretben.
Ami a hegesztouvegeket illeti: peldaul a feluletek parhuzamossaga es pontosan sik volta sem mindegy, ha nagyobb nagyitast szeretnel hasznalni.

--mpt
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”