Távcsőépítés

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
gvm57
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2012.11.19. 09:58

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: gvm57 » 2012.12.11. 11:08

Szia Gábor!

Bocsi, hogy beleszólok, amit most leírtál az jónak tűnik, de egy dologra készülj fel.
Ha a betétgyűrűvel megnövelt átmérővel eléred a 86mm-t, akkor hivatalosan a 86 a 86-ba nem megy bele!
Lehet, hogy az alucsíkból picit csiszolni kell (vagy finoman körbereszelni), hogy passzentosan, de ne túl szorosan csússzon be a helyére. (különben az életben nem szeded ki,esetleg rögtön vékonyabb anyagot keresel)

Üdv.
Gábor
felsőszéktó
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2010.01.23. 21:01

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: felsőszéktó » 2012.12.11. 12:03

zvaragabor írta:Tehát akkor egy refraktor tubusról van szó, belső átmérője 86mm, a kihuzat csőhöz illeszkedő peremének külső átmérője 85 mm. A tubusban jelenleg egy gyári, de egyszerű, műanyag kivitelő kihuzat van. Ezt akarom majd lecserélni. Az új kihuzatban már vannak furatok a 3 rögzítő csavarhoz. Szerintem az lesz, hogy a 0,5mm vastag alulemezt a csavarok helyénél kifúrom, és gyakorlatilag hozzá lesz csavarozva ez is a kihuzathoz. Így külön nem kell rögzíteni.

A hézagolás helyett meg is lehetne kicsit krimpelni a tubusod peremét. Olyan helyeken, ahol hidraulika tömlőket szerelnek szokott lenni egy hidraulikus működtetésű gép, amellyel összébb lehet nyomni a bele helyezett fém csatlakozókat. Ehhez csak esztergáltatni kellene egy olyan kis tárcsát, amelynek a külső átmérője mondjuk egy tizeddel nagyobb (85,1), mint a fókuszírozód csatlakozó átmérője. Ezt berakva a tubusba megkrimpeltetnéd rá a tubust, majd miután a tárcsát kiütöd kész is a csatlakozó átmérő.
Ha kiütéssel nem jönne ki, akkor ki lehet esztergálni belőle...
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.12.11. 12:27

Ha fényképet készítenél a kritikus dolgokról - elég 640x480-as méretben is feltenni - akkor teljesen egyértelmű megoldást lehetne tanácsolni. A kihuzatok külső hengere, amelyben a fogasléccel ellátott belső henger csúszkál, az általában a fogasléccel átellenes oldalon hézagoló lapcskákon csúszik, ez támasztja meg a fogasléccel átellenes oldalon a belső hengert. Természetes, hogy a külső átmérője nagyobb, hiszen a csúszólapok vastagsága tölti ki a hézagot. A külső henger belső felületére szokták ragasztani egy kétoldalas öntapadós fóliával ezeket a csíkokat. Anyaga olyan, mint a teflon, vagy film, esetleg valamilyan bársonyos szövet, ami nem tapad a belső henger felületéhez! Általában két hosszú 1 cm széles csík a teljes henger magasságban végigérő csúszófelület, amely a fogasléccel ellentétes oldalra, van felragasztva. A fogasléc, és a két csúszó csík egymással 120 fokos szöget alkot! Ezek a csíkok a külső hengerre vannak ragasztva!!! Ez adja a vezetését a belső hengernek. Egyszerű műanyag szerkezeteknél általában a külső műanyag henger kis deformációja adja a szorító erőt! A profi kihuzatban a fogaslécet hajtó kerék tengelyének helyzetével lehet állítani a feszítést. Ez egyben a kotyogásmentes hajtást is megoldja. Ferde fogazású lécek esetén általában minden külön állítható! Mielött nagyobb átalakításba kezdesz, ellenőrizzed, hogy benne van-e a két csúszólap, vagy azért kotyog, mert hiányoznak! Ha ez utóbbi eset áll fenn, akkor pótolni kell, ha nincs, akkor gyártani kétoldalas fóliából és mondjuk film foliából, vagy teflonlemezből, esetleg sűrű szövésű vászonból, bársonyszüvet darabból. A lényeg, hogy zsírtalanított felületre kell felragasztani, különben leválik! Ha benne van, de vékony, esteleg a külső henger már kitágult, akkor újat kell készíteni, a megfelelő vastagságban! Várom a fényképeket! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
zozee
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2011.12.11. 21:24

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: zozee » 2012.12.11. 13:13

Imre írta:... A kihuzatok külső hengere, amelyben a fogasléccel ellátott belső henger csúszkál, az általában a fogasléccel átellenes oldalon hézagoló lapcskákon csúszik, ez támasztja meg a fogasléccel átellenes oldalon a belső hengert. ...


Neki nem a fókuszírozóval van baja, hanem a fókuszírozó tubusba való beépítésével. A hajlított alumínium lemezes megoldás működhet, de óvatosan a szorítás során fellépő deformációval, nehogy megszoruljon a fókuszírozó.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zozee 2012.12.11. 17:04-kor.
gvm57
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2012.11.19. 09:58

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: gvm57 » 2012.12.11. 13:20

Jó az a lemezcsíkos megoldás!
Sőt, ha megfelelően hozzá tudod szorítani a rögzítő csavarokkal a talpat a tubus falához, akkor még kartonpapír is megteszi! (pl. spirálfüzet fedlapjából vágott csík, vagy valami ilyesmi)
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.12.11. 16:50

Zoltán! Nem értem, hogy miért idézted a teljes hozzászólásomat! Jó, én félreértettem, és ennyi, de felesleges duplázni azt, ami ráadásul nem is a kérdező problémája! Légy oly kedves, és csak azt a részt idézzed, ami feltétlenól szükséges az egyértelműséghez. Elég lett volna annyi, hogy a ráépítésről van szó, és nem a kihuzattal van gondja! Előre is hálásan köszönöm, ha nem idézi senki azt, ami nem feltétlen fontos! Most így nyugodtan kitörölhetném, hogy ne álljon ott duplán, de nem teszem, mert nem szokásom az utólagos törlés! Amit meg írtam, az ettől függetlenül lehet még esetleg mások hasznára! Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
zozee
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2011.12.11. 21:24

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: zozee » 2012.12.11. 17:53

Imre írta:Zoltán! Nem értem, hogy miért idézted a teljes hozzászólásomat!


off
Oké, javítottam, de már ezen is spórolunk? Isten látja lelkemet, gondolkoztam azon, hogy csak egy részét idézem, de nem görcsöltem rajta, munkaidőben volt egy gyors hozzászólásnyi időm.
Más helyen, mástól is előfordult már, ezért nem is foglalkoztam vele.
A hozzászólásom nem volt támadó jellegű, így semmi értelme az indulatos válasznak.
Néhány topicban kezd eluralkodni a túlérzékenység.

on
Közben eszembe jutott, hogy vettem anno egy kihuzatot, ami nagyobb tubusba volt beépítve, mégpedig úgy, hogy műgyantából volt kiöntve a hézagnyi terület.
Például a tubusnak megfelelő méretű - vas, vagy műanyag (amilyen anyaghoz nem köt hozzá a műgyanta) csőből levágva egy 2-3 cm-es darabot lehetne használni öntőformának. Ezt egyik oldalán lefedve, pontosan a közepébe helyezve a kihuzatot, majd az egészet felöntve műgyantával (esetleg más, térfogat csökkenés nélkül és keményre száradó ragasztó) szerintem megoldható a dolog. Ezek az anyagok száradás után csiszolhatóak, így korrigálható a kívánt méretre. Ezután a tubushoz rögzítés csavarokkal már megoldható.
Remélem érthető voltam.
Csatolok egy képet arról a kihuzatról, még a szétvágás előtt készült. Látszik az alján a műgyantából készített rész és az eredeti átmérő.

Kép

És már akkor az alacsonyítás utáni állapotról is raktam egy képet.

Kihuzat11-100_1350.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
zvaragabor
Hozzászólások: 151
Csatlakozott: 2010.10.05. 20:12

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: zvaragabor » 2012.12.13. 20:27

Csaba Gábor köszi a tippet, figyelni fogok erre.

felsőszéktó írta:A hézagolás helyett meg is lehetne kicsit krimpelni a tubusod peremét.

Ez is megoldás, de nem tudok a környéken ilyet, meg egy kicsit macerásabb is, mint az alulemez. :)

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.12.21. 17:30

Távcsőépítők figyelmébe ajánlom az alábbi két rajzon látható tervezési segédletet. A képeken két egyszerű felépítésű, és megfelelő hajtás esetén akár fényképezésre is alkalmas hordozható, stabil, könnyű szerkezet készíthető. A vázlatos rajzokon jól látható a lényeg, hogy a távcső súlypontja a forgástengelyre esik, és ez mindkét tengelyre igaz kell legyen! Ha ez nem teljesül, a távcső nem stabil, és elforgatva elveszti egyensúlyát. 30 fokos gördülő ívet tervezve 2 órányi exponálás végezhető az óránként 15 fok szögsebességgel hajtott változattal, természetesen a hibátlan pólusra állítás után, és a megfelelő pontos követés érdekében vezetett módon! A rudas megtámasztásos vázlat 200 fokos ívben kivitelezett változata már sokkal egyszerübb, és talán még egy vastagabb falapból is kivitelezhető. A görgővel alátámasztott és hajtott felület legyen pontos körív, a pontos beállítás az alaplap sarkainál alakítható ki a legegyszerübb módon. Sok sikert az esetleges építőknek! Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
zozee
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2011.12.11. 21:24

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: zozee » 2013.02.23. 18:02

Üdv!

Mivel már régóta zavart a newton távcsövekkel járó kényelmetlenség, a kihuzat helyzetének változása, elhatároztam, hogy valamilyen úton módon megoldom a tubus forgatásának lehetőségét.
Nagymértékű átalakításba nem akartam belefogni, ezért sok lehetőséget elvetettem.
A napokban viszont kisebb asztalosmunka során vásároltam néhány bútorgörgőt (http://www.mote.hu/hu/termekek/25-os-saci-butorgorgo).
Rögtön bevillant a lehetőség, hogy kipróbáljam ilyenekkel megtámasztani a tubust. Nem járt nagy módosítással, mivel a tubusgyűrű is házilag, fából készült, kialakításából adódóan a rögzítése is adta magát.
A tubusgyűrűbe való süllyesztésétől féltem, nehogy túlságosan elvékonyodjon az anyag, de szerencsére kellően merev maradt a gyűrű.
Ami még aggasztott az az, hogy a cső függőleges helyzetben majd megcsúszik a görgők között, de ezt sem tapasztaltam, a gyűrű szorítását végző csavarokkal pedig finomhangolható a rögzítés.
Meglazítva csúsztatható a gyűrűben a megfelelő egyensúlyozáshoz, ugyanakkor stabilra szorítva is meglepően könnyen forgatható a kihuzat a kényelmes pozícióba. A PVC csőből készült tubust nem deformálja.
A stabilitáson nem változtatott, sajnos ilyen szempontból a mechanikám a vékony keresztmetszet.
Már csak a tubusgyűrű újrafestése van hátra, azzal megvárom a jó időt.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”