A segédtükör méretének csökkentése

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: janwar » 2011.04.28. 20:53

attila dezső írta:Ilyesmire gondolsz?

Én úgy értelmeztem, hogy a főtükör és a segédtükör között lenne egy negatív nyújtótag, míg a linken található a kihuzat alján alkalmaz pozitív nyújtást. A végeredmény tekintetében hasonló a két megoldás.
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Sidius
Hozzászólások: 2117
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.04.28. 21:42

Üdv Longi!
Ez a megoldás, ahogy az látható is, nem újdonság. A Barlow-lencséket azonban egy meghatározott mértékű nyújtásra optimalizálják, ettől eltérő mértékű nyújtást kikényszerítve nem biztos, hogy tartani tudják a minőségi kívánalmakat.
Amit Varga János az effektív fókusztávolságról és az ehhez képest fizikailag csekély mértékben megnövekedő optikai úthosszról írt azt is jelenti, hogy ekkor a Barlow-ot esetleg többszörösen "túlhajtva" kell használni ahhoz képest amire az készült. Ez nagyon nagy effektív fókuszt is eredményezhet, miközben a kép minősége szinte biztosan romlani fog. (Persze ez nem azt jelenti, hogy megfelelő feltételekkel nem lehet jó egy ilyen rendszer.)
A kitakarás csökkentése gondolom bolygó vagy kettőscsillag megfigyelések miatt merült föl, mert ott a legkritikusabb.
Egy alacsony fókuszírozó, és segédtükör-áthelyezés (esetleg cserélhető) segítségével még F/4 körül is 20 százalék körülire lehet szorítani a kitakarást, ami ha jó az optika, már nem éri el azt a határt, ami a finom kontrasztok elkülönítését nagymértékben hátráltatná. A kitakarás hatásait sokszor és sokan nagyon eltúlozzák.
Némi számolás, egy !!!nagyon!!! jó segédtükör, egy kis fúrás-faragás, nos, -én ezt választanám.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Longi
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2011.04.18. 10:20

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: Longi » 2011.06.05. 10:30

Lerajzoltam hogy csináltam.Igaz hogy csak próba erejéig, de működött.
Kép 013.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
SzarkaLevente
Hozzászólások: 999
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2011.06.05. 11:16

Longi írta:Lerajzoltam hogy csináltam.Igaz hogy csak próba erejéig, de működött.
Kép 013.jpg

Valószínűleg a tapasztalatlanságom az oka, de ennek a rendszernek mi az előnye? Azt értem, hogy a segédtükör kisebb, de ennek előnye nem igazán jelentkezik, mivel a barlow lencse fogja az "igazi" kitakarást jelenteni a nagyobb méret miatt. Költséget sem spórolsz, hiszen kell egy plusz lencse, ami ráadásul a kollimálást is megnehezíti.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
poti
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.20. 21:12

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: poti » 2011.06.06. 18:06

Szia.
Meg lehet csinálni csak a gyakorlatban értelmetlen mert ezzel csak az összegyűjtött fény mennyiségét növeled néhány százalékkal vagy még annyival sem viszont jelentősen rontod a képed kontraszját ami azt jelenti hogy rosszabb lesz a leképzésed mint az ugyan ilyen optikájú normál Newtonnak.Arról nem is beszélve hogy kihullik a hajad mire bekolimálod ezt a rendszert.
De érdekesség képpen annakidején én kitaláltam egy olyan tükrös rendszert amiből gyakorlatilag teljesen kihagytam a segédtükröt és a tartólábakat itt megnézhető a hasznos érdekes rovatban.http://posantiborastro.uw.hu/ Azóta sem építettem meg sem én sem más valószinű a nagyobb méretű sík tükör miatt vagy kitudja.

Pósán Tibor
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: András » 2011.06.06. 19:56

poti írta:Szia.
De érdekesség képpen annakidején én kitaláltam egy olyan tükrös rendszert amiből gyakorlatilag teljesen kihagytam a segédtükröt és a tartólábakat itt megnézhető a hasznos érdekes rovatban.http://posantiborastro.uw.hu/ Azóta sem építettem meg sem én sem más valószinű a nagyobb méretű sík tükör miatt vagy kitudja. Pósán Tibor


Hát ez nagyon jó: )) Akkor elárulom, hogy ezt a rendszert teljesen függetlenül én is "feltaláltam": ) és egyszer még írtam is emailt az Unioptik Bt-nek, hogy miből jönne ki egy ilyen megfúrt kb 17 centis síktükör (volt egy ekkora parabolatükröm) illetve a Gyulai Palival is vitáztunk róla.

Sajnos én sem építettem meg soha. Pedig még a jusztírozása is sokkal egyszerűbb és pontosabb lett volna, mint a newtonnak, csak a parabolatükröt kellett volna pontosan a "kihuzatra nézően" belőni - ez nem nagy művészet egy lézerrel - a síktükör olyan egetverő jusztír-pontosságga nem is fontos. Csakhát ugye egy ekkora jó síktükör...

Milyen kár, hogy annyi forradalmi ötletről derül ki, hogy már megcsinálták... a másik nagy világmegváltó rendszeremet is megtaláltam valami régi yahoo-levlistán "módosított Herschel" néven... de ilyeneken agyalogni akkoris jó és előremutató. A barlow-s rendszer, amivel a kérdező indított... nos hát nem jó : ) de az újítani akarás mindenképp nagyon hasznos!
plamatis
Hozzászólások: 259
Csatlakozott: 2009.09.15. 23:58

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: plamatis » 2011.06.07. 08:45

poti írta:Milyen kár, hogy annyi forradalmi ötletről derül ki, hogy már megcsinálták... a másik nagy világmegváltó rendszeremet is megtaláltam valami régi yahoo-levlistán "módosított Herschel" néven... de ilyeneken agyalogni akkoris jó és előremutató.


Nincs új a Nap alatt! Oldal a Kulin-Zerinváry "Távcső Világa" 1958-as kiadásából( jobb felső, a Martin-féle szerelés...a síktükör furata is kitakarásként működik!):
Távcső_Világa_1958_365o.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: András » 2011.06.07. 15:38

plamatis írta:Nincs új a Nap alatt! Oldal a Kulin-Zerinváry "Távcső Világa" 1958-as kiadásából( jobb felső, a Martin-féle szerelés...a síktükör furata is kitakarásként működik!):


Szóval Martin megelőzött mindannyiunkat...
Na mindegy,fő, hogy mi is olyan okosak vagyunk, mint ő : -)

Illetve annyit módosítanék, hogy az én "ötletemben" nem is 45fokkal volt megdöntve a síktükör, hanem kevesebbet, hogy épp a parabola "fölött nézzen el." Így egy kicsit könnyebb hozzáférni az okulárkihuzathoz, az okulár is közelebb lehet a síktükrön lévő lyukhoz, ezáltal a lyuk mérete is minimalizálható.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1755
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.06.11. 01:10

Kísérletezett valaki szétszedett HD lemezekkel, mint középen kifúrt tükörrel? Állítólag olyan pontos a felülete, mint egy igazi síktükörnek, és ez hihető is, hiszen 7000 fordulattal pörög, és felette néhány mikron távolságban légpárnán úszik a fej, ráadásul mindkét oldalán, tehát eleve nagyon pontos a vastagsága is. Az anyaga nagyon rugalmas, viszonylag kemény alu ötvözet, és a bevonat rajta ha karcmentes, azaz nem mechanikai hibás volt a HD, akkor elképzelhető, hogy alkalmas egy optikai kísérletre. Én már készítettem egy lemezből, trükkös módszerrel gyorsvágó koronggal leszabott zenittükröt, és nem tapasztaltam, hogy teljesen használhatatlan lenne! 3 darab kb. 3 cm kisátlójú tükör készült egy lemezből, ami sikerült is, de egy másikból már sajnos nem, amely karcos volt, már a szétszedés után kiderült, hogy leejtették, és el is vetemedett a lemez. Feltehetően attól karcolta össze maga a fej a lemez szélét kőrkörösen! Egy kiszerelt lemez ellenőrizhető úgy, ha egy kismérető lencsés távcső elé teszik 45 fokban, elég messze tőle, és a tükörből nagy nagyítással megnéznek egy fényesebb csillagot. Ha a képe pontszerű és a fókusz elötti és utáni nézete is körkörös, akkor alkalmas lehet egy kis Newton kipróbálására. Sajnos a mérete kicsi, de tapasztalat szerzésre megfelelő. Szép kísérlet, és pillanatok alatt szétszerelhető egy elavult HD, amely néha 3-4 lemezt is tartalmaz! A régebbiek vastag anyagúak voltak, de az újaknak a felülete a tökéletesebb. Sok sikert a kísérletekhez!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1755
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: A segédtükör méretének csökkentése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.06.11. 02:12

A HD szétszedésekor nagyon kell arra ügyelni, hogy a lemezhez NE érjen hozzá a szerszám, és kézzel se érintsük! Használni kell egy finom anyagú kesztyűt! A kiszerelt lemezeket nem szabad egymásra tenni, mert a lebegő porszemtől karcolódik, vagy a légnedvesség hatására összetapad! Ezt már tapasztaltam, és alig tudtam szétszedni őket. Jó jel volt, mert ez csak pontos sík felületek között jelentkezik. A vágást én kézből végeztem, mégpedig úgy, hogy egyenes vonallal korábban bevágott korongra kétoldalas öntapadós fóliával felragasztottam, azaz szinte rászippantotta magát a lemez, ez lett a hátoldala, és rajta is maradt. A jó felületére is ragasztottam egyoldalas fóliát, amit a vágás és sorjátlanítás után lehúztam. A kétoldalas fólia a lemezre nagyon tapad, a bevágott falapról könnyen levált. Ez a felület egy méretes vékony habosított műanyagborítást kapott, amit végül a tartószerkezetbe ragasztottam. A súlya minimális, a habosított csomagőló műanyag nem vetemíti el, de megtartja szilárdan ezt a kis lemezdarabot. Kesztyűben is csak az élét fogjuk meg, kivéve a vágáskor, amikor a felső egyoldalas leragasztás és az ujjunk közé gumilapot tegyünk. A vágást nagyon finoman, lassan, türelmesen és főleg óvatosan végezzük, apránként, és kicsit oldalazva is, nehogy beszoruljon a vágólap, mert ha ez bekövetkezik, akkor el lehet dobni az egészet, ha ugyan el nem dobja maga a gyorsvágó! Nagyon veszélyes, tehát aki nem gyakorlott, az hozzá se kezdjen! Olyan nézetben tartsuk a fejünket, hogy az esetlegesen elkapott és kirepített korong nehogy súlyos balesetet okozzon! Sajnos nekem csak kézi daraboláshoz van szerszám, de rögzített géppel, az enyhén gumilappal leszorított korong esetében már sokkal biztonságosabb lehet a vágás. A lézeres módszer is szóba jöhet, habár azt nem ismerem, hogy határozottan kijelenhessem, hogy lehetséges vetemedés nélkül tükrös igen sík lemezt darabolni. A lényeg, hogy lassan, és minden mozdulatra ügyelve szabad csak végezni, minden figyelmet elvonó tényezőt ki kell iktatni, mobilt is kikapcsolni! A HD lemez hideg kell maradjon, olyan lassan kell vágni, hogy ne keletkezzen benne jelentős hő! A korong kiszakítja a millió apró részecskét, ami belekerül a levegőbe, tehát légző maszkot is kell használni!!!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”