Hogyan készül házilag egy főtükör?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1739
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.07.24. 23:35

Kedves Attila! Mi a véleményed a monitor üvegből készíthető tükörrel kapcsolatban, külön figyelemmel arra a tényre, hogy nincs buborék bennük, feszültségmentesek, szerintem elég vastagok, és a formájuk szinte előregyártott, ugyanis egyik felük sík, a másik homorú, azaz van ilyen is, meg olyan, amely viszonylag nagy görbületű és egyenletesen vastag, tehát minimális csiszolással szinte a görbületnek megfelelő tükörré csiszolható? Egy régi síkképernyősnek mondott TV képernyőből akár 400-as, vagy 500-as tükör is készíthető lenne? Egy nagyobb 18 - 20"-os monitor frontüvegéből már megfelelő nagy tükör csiszolható, akár 250-es is! Látsz ebben fantáziát? Éppen most van kifutóban a régi monitorok és TV készülékek hada, és még elcsíphetők ilyenek, amelyek kiválóan alkalmasak lehetnek erre a célra még, ha nem törték barbár módon apróra! Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe » 2012.07.24. 23:43

Ezek milyen vastag üvegek ? Nekem is van pár de még nem próbáltam fúrni egyelőre nincs nagyon időm most ilyen barkácsolásra.

Közben a 20 centis tükrömmel most este ránéztem a Holdra és látszott hogy 40 szeres nagyításnál is már homályos életlen a kép a gömb felület miatt még egyelőre, ahogy néztem vagy 6 mm is van a különböző zónáinak fókusztávolságában eltérés elméletileg, vajon mennyire kell leszűkíteni az eltérést hogy éles legyen ennyinél a nagyítás ha 1mm területre szorítanám be már lehet elviselhető lenne .
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1739
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.07.25. 00:21

tobe írta:Ezek milyen vastag üvegek ? Nekem is van pár de még nem próbáltam fúrni egyelőre nincs nagyon időm most ilyen barkácsolásra.

Ami nekem van. annak a peremén 24 mm a közepén 16 mm a vastagsága, de függ a képcső átlóméretétől és a profiltól is. Az említett egy elöl sík, belül homorú képcső frontüvege, de van olyan is, amely domború előnézetben és homorú belülről, főleg a régebbi megoldások. A TV képcsövek is ilyenek, kissé domborúak, de nagy a görbületi sugaruk, és igen vastagok, buborékmentesek, teljesen átlátszóak és nincs feszültség bennük. Ha egy színes ernyőn lézerrel ferdén bevilágítasz, akkor a sugár töréséből és a látott úthosszból következtethetsz a vastagságára. A lézer ferde sugara a külső és a belső felóletről is visszaverődik, és ha a ferdeségét ismered, akkor számíthatod a belső és külső felületről visszavert sugár távolságából az üveg vastagságát. Ha van vastag üveged, akkor azon egy mérést végzel, és arányossággal számíthatod a képcső üvegének vastagságát! Remélem, hogy érthetően sikerült leírni. Egyszerü a módszer, és nem kell belebújni a képcsőbe a vastagság méréséhez! A ballonja viszont más üvegminőség, utólag olvasztják össze a frontüveggel, és teszik rá az acélpántot, amely a belső vákuum miatt fellépő az óriási nyomást ellensúlyozza!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Schneyolo
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:12

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Schneyolo » 2012.07.25. 13:07

Imre írta:Kedves Attila! Mi a véleményed a monitor üvegből készíthető tükörrel kapcsolatban.


Nem készítettem tükröt még monitor üvegből, így érdemben nem tudok nyilatkozni.

Persze lehet jó a vastagsága, a hőtágulása, feszültségmentes stb. De szerintem amíg valaki ki nem próbálja, hogy milyen tükröt lehet belőle csiszolni, addig nem kapunk választ.

Jómagam salgótarjáni taposókorongtól a Zerodurig bezárólag szinte mindenre csiszoltam tükröt(kivéve a monitor képcső). Az biztos, hogy egy alap feszültségmentesség szükséges. Ha kicsi a hőtágulás az csak segít és könnyebbé teszi a végső parabolizálást. Ha kemény az üveg, nehezebben csiszolható, viszont könnyebben gyorsabban polírozódik. A buborékmentesség meg olyan alap dolog, mint a slírmentesség és a feszültségmentesség. Túl vékony üvegre soha nem készítettem tükröt, ebben nem tudok érdemben nyilatkozni. Nálam az 1/8-asa átmérő vastagság volt a minimum.
Persze ha az ember saját magának készít egyet, akkor az idő nem tényező.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1739
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.07.25. 18:04

tobe írta:Közben a 20 centis tükrömmel most este ránéztem a Holdra és látszott hogy 40 szeres nagyításnál is már homályos életlen a kép a gömb felület miatt még egyelőre, ahogy néztem vagy 6 mm is van a különböző zónáinak fókusztávolságában eltérés elméletileg, vajon mennyire kell leszűkíteni az eltérést hogy éles legyen ennyinél a nagyítás ha 1mm területre szorítanám be már lehet elviselhető lenne .


Javaslom, hogy először a tökéletes gömböt célozzad meg! Ellenőrizhető egyszerűen műcsillaggal, vagy rácsteszttel. Ha ez már rendben van, azaz nem látható hiba szemmel sehol a felületen, akkor tudtommal el lehet kezdeni a parabólizálást, persze folyamatos teszteléssel, hiszen a tükröd fényereje igencsak nagy! Szerintem tudod a menetrendet, hiszen régi motoros vagy, de nem árt ismételten átolvasni az előző sok hasznos hozzászólást, amit tapasztalt, gyakorlattal rendelkező társaink ide már beírtak! A fontos, hogy semmi kapkodás, és elsőnek tökéletes gömb, utána szépen megfontoltan a parabólizálás következhet, folyamatos teszteléssel egészen addig, ameddig az egész felület szép forgásparabóloiddá nem alakul!

Ajánlom a maszkolásos fókusztesztet, ha már úgy találod, hogy érdemes elvégezni. Ha viszont van próbaszerkezeted, akkor tedd bele, és csillagra nézzed meg. Készíthetsz egy 5 és egy 10 cm körkivágású takarópapírt fekete kartonból, amit jól tudsz használni, hogy ha szűkített felülettel vizsgálod csillagra a tükrödet. A tükör elött mozgatva a kis nyílást változik a csillag defokuszált képe, horpadozik, ha a kitakarás alá hibás felület kerül! Ahol hibátlan, ott nem látsz torzulást! Természetesen már parabóloid ilyenkor a tükör, és nem gömb! F/3-as gömbtükör még óriási hibával rendelkezik a parabóloidhoz képest!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe » 2012.07.26. 00:44

Köszönöm a jó tanácsokat. Éppen kíváncsi voltam arra, azért is kérdezgettem, meg számolgattam is valamit, illetve mélyebben meg akarom érteni, hogy mennyi hiba mit jelent a leképezésben.

Mind a felületi ideálistól való eltérések mértéke, mind pedig az emiatt nem egy képsíkban való leképezési eltérések nagysága érdekel.

Pl. ilyenekre vagyok kíváncsi, hogy pl. 40-szeres nagyítást használva mennyi az a nyílásviszony, aminél még a kép az ember számára persze ugyanolyan élesnek látszik, mintha tökéletes parabola alakra lenne csiszolva. Adott fókusznál persze illetve ami számít.

Tehát egy általános képlet pl. erre.

Ha ennél a 20 centisnél 600mm fókusszal pl. ha csak mélyegezni akarok, nem kihasználva a maximális elméletileg nagyítást, akkor mennyire kell az elméleti tökéletességhez közelire polírozni. Ilyen gondolatok foglalkoztatnak, azon kívül, hogy a további munkálatokhoz a feltételeket lassanként meg akarom teremteni, ahogy néha kis időm engedi.

Ez nem is segítség kérés, hanem csak hangosan elmélkedem. A képletet is magam megalkotom, ha sikerül.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1739
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.07.26. 10:22

Kulin György írta a könyvében, hogy F/10 vagy kisebb fényerő esetben már nincs szükség prabólizálásra! Esetedben ez a 200-as F/3 tükör esetében 60 mm-es átmérőre történő szűkitést, letakarást jelent, hiszen a fókusztávolságod 600 mm. Ehhez nem kell képlet sem. A pontos számítást akkor kapod, ha a kör és parabóla közti eltérést arányítod azon fény hullámhosszának negyed részéhez, amivel a tükröt használni kívánod. Magyarul a látható tartomány legrövidebb, azaz ibolyakék fény hullámhosszának negyed része lehet az eltérés, akkor már elfogadható a gömbtükör, esetedben a 60 mm-re szűkített F/3-as 200-as tükör. Ezért nem kapsz éles képet, és óriási fókuszeltolódást mérsz a tükör széle és közepe között, mint írtad, 6 mm-t.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe » 2012.07.26. 12:58

Megnéztem a FigureXP programmal, hogy mit kellene elérni, hogy jó legyen nagyjából, a fókusz távolságot ha a maszkolásos módszerrel megmérem, ott az ideális értéktől való eltérésnem olyan 0.2mm -nél nem szabad többnek lenni, amint ez az alábbi ábrán is látható, ezt meg lehet csinálni ezzel a technikával mérés szempontból legalábbis nem kivitelezhetetlen:

200_600_OK_Surface.gif


Ekkor már majdnem a Lambda/4 nél vagyunk, de viszont ha nem akarok 200xos nagyításban nézelődni, abban az esetben valószínűleg, ha 40x nagyítást használok, elgondolásom szerint ez a hiba lehet 0.5-0.6 mm akkor már nem veszünk észre különbséget, már akinek nem sasszeme van mivel akinek nagyobb felbontású a szeme annak ez is zavaró lehet, akinek 0.5 ívmp a felbontása ...
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Sidius
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2012.07.26. 20:46

tobe írta:Megnéztem a FigureXP programmal, hogy mit kellene elérni, hogy jó legyen nagyjából, a fókusz távolságot ha a maszkolásos módszerrel


Szia Tobe!
Szerintem ne nagyon merülj bele ebbe az elméleti fejtegetésbe, a programoknak is csak akkor van értelmük, ha már a gyakorlatban is hasznosítani tudod ezeket. (Mondjuk jómagam fenntartásokkal vagyok irántuk.) Fogj hozzá, ne add fel, és minél egyszerűbb, évszázadok alatt bevált dolgokban gondolkodj. Ne nézd, hogy mit kell minimálisan elérni, célozd meg a tökéletest, abból még lehet egy kicsit engedni. :)
Én kissé laposítanám a görbületet a helyedben, de Te tudod. Elég nagy feladat egy 200/1000 is, egy 250/1000-el meg még most se végeztem, bár igaz, hogy hosszú ideje nem is tudtam vele foglalkozni.

Imre írta:Kulin György írta a könyvében, hogy F/10 vagy kisebb fényerő esetben már nincs szükség prabólizálásra! Esetedben ez a 200-as F/3 tükör esetében 60 mm-es átmérőre történő szűkitést, letakarást jelent, hiszen a fókusztávolságod 600 mm.


A föntebbi feltétel kisebb nyílással esetleg éppen használható tükröt eredményez.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
mizar
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: mizar » 2012.07.28. 10:47

Sziasztok!

Több helyen olvastam, hogy a TV képcső üvegeket a belső felén lévő foszforszerű anyag miatt nem szeretik használni. Mennyire veszélyes ez? Hogyan célszerű eltávolítani, mert nekem is van pár darab bontott, kisebb munkákra jó lenne.

(Tobe! miféle profilkép ez?) :)
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”