Főtükör hűtése

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 534
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.10.26. 08:44

Ha már így felpezsdült ez a téma, lenne egy kérdésem.
Nálam a helyzet a következő: a Newtonomban 25 centi átmérőjű, 35 mm-es vastagságú főtükör van. Leheletnyit alulkorrigált, így lehetett a legtöbbet kihozni a hűlő tükörből. Régebben sokat küzdöttem a párával, maximum 2-3 órát tudtam észlelni egy átlagos őszi éjszakán, utána be kellett vetnem a hajszárítót. Mivel azonban újratermelődött a pára, 2-3 percenként fújkálni kellett; inkább összecsomagoltam és hazamentem. Most egy fekete pamuttal bélelt, 60 centi hosszú harmatsapka szívja magába a nedvességet, így már soha nem párásodik a segédtükröm. (A főtükörrel korábban sem volt probléma, nem párásodott.) Szóval most jól működik a rendszer, de kétségtelen, hogy működhetne jobban is, jó lenne lesöpörni a határréteget.

Tehát a kérdés: ha én bárhol külső, azaz párás levegőt juttatok ventilátorral a tubusba, nem fog-e újra párásodni a segédem? Eddig "felülről" a harmatsapka, "alulról" a tubus védte. Vagy képződik annyi légáramlat, hogy az megakadályozza a párásodást? A nyitott Dobsonoknál (amilyet Attila is tervezett) fűtéssel is "kötelező" védekezni a segéd párásodása ellen?

Az egy kérdésből több lett, bocs. :oops:

Előre is köszi a válaszokat!

Üdv, András
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2019.10.27. 06:27

Nekem két venti van felszerelve. Az egyik a tükör fölé oldalt, ez lefújja a határréteget. Ezzel még annyit csináltam hogy a ventire csináltam lemezből egy levehető kupakot és szembe a lyukakra pedig egy eltolható műanyag lapot. Így tárolás közben nem megy bele annyi por. A hátsó venti pedig nem lábakra van felszerelve hanem egy teli lemezre, ezen szintén van levehető kupak. Így ha a határréteg lesöprését szeretném akkor az oldalsó kupak le, műanyag lap szabályozhatóan eltól, és lesöpri a tükröt, ha pedig a főtükör hűtése vagy a segéd párátlanítása a cél akkor az oldalsó lyukakat lezárom és a zártan beépített hátsó venti miatt a távcső hideg "hajszárítóként" üzemel, és leszárítja a segédet. Nekem ez a megoldás bevált, majd rakok fel képeket( most nem vagyok otthon)
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3392
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Attila » 2019.10.27. 08:18

Lovász András írta:
2019.10.26. 08:44
...
Tehát a kérdés: ha én bárhol külső, azaz párás levegőt juttatok ventilátorral a tubusba, nem fog-e újra párásodni a segédem? Eddig "felülről" a harmatsapka, "alulról" a tubus védte. Vagy képződik annyi légáramlat, hogy az megakadályozza a párásodást? A nyitott Dobsonoknál (amilyet Attila is tervezett) fűtéssel is "kötelező" védekezni a segéd párásodása ellen?
Az ES Dobson-nál a segédtükör nincs "gyárilag" védve párásodás ellen, mert az magasabban van, mint a gyakorlatilag talajszinten lévő főtütükör, és a természetes levegőáramlás is éri. De szélcsendes párásabb időben ez természetesen kevés, oda érdemes egy nagyon kis teljesítményű (és szabályozott!!!) fűtést beszerelni az üveg és a tartója közé (ott van kb. 3-4--nyi rés), amit egy-két órával az észlelés megkezdése előtt be kell kapcsolni.

Egyébként a segédtükröt mechanikusan akartam megtámasztani, de a bresser-es kapcsolatom ragaszkodott a ragasztáshoz, így igyekeztem minél lazábban megfogni a ragasztóval. Ezért nem közvetlenül a tartólapra rányomva ragasztottam fel, hanem középen egy nagy és a szélén körbe négy kisebb szilikon-pöttyel, az említett légrés megtartásával rögzítettem. Szerintem ez még nem húzza el az üveget (120mm-es a kistengelye, és kb. 12-15mm vastag...).

A főtükör esetében az intenzív ötventilátoros áramlás nem engedi a párát lecsapódni még a legdurvább pára esetén sem - bár ilyen teszteket nem volt módom elvégezni, de nagyon megdöbbennék, ha mégis bepárásodna. (Szeles, vagy akár csak szellős időben soha sincs páralecsapódás a természetben sem...) A tükörrel együtt kb. 35-40 kilós rácsos tubus tömegét pedig a megfigyelések alatt is működtetett kis ventik képtelenek berázni.


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 534
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.10.29. 08:28

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Elnézést kérek, hogy csak most reagálok, de többszöri próbálkozásom ellenére sem sikerült belépnem a fórumra.

Zsolti82! Tehát ha jól értem, az észlelés kezdetén az oldalirányú "söprést", később pedig a párásodás kivédése érdekében az elszívást alkalmazod, tehát vagy az egyiket, vagy a másikat. Alkalmanként kb. mennyi időt szoktál észlelésre szánni? Ez a rendszer kivédi a párásodást akár egy őszi, hajnalba nyúló észlelés során is?

Attila, köszönöm, ez így teljesen világos. Sajnos nekem még nincs akkora tapasztalatom, hogy el tudjam választani a tubuson belüli turbulenciák képrontó hatását a légkörétől. Amikor megvettem ezt a távcsövet és az első észlelés után bevittem a lakásba, "több lépcsőben" akartam akklimatizálni a főtükröt, de a 30 fokos hőmérsékletkülönbség miatt nem tudtam kivédeni így sem a párásodást. Azóta fűtetlen, ezüst színű trapézlemezzel fedett (ami kevésbé nyeli a Nap melegét) melléképületben tárolom a cuccot. Be is vált, mert nyáron is viszonylag hűvös. Az éjszakai észlelés előtt másfél-két órával kiteszem a tubust hűlni. Szerencsémre az észlelőhelyem 4 percre van autóval; így ha a távcsövet utoljára pakolom be a hátsó ülésre, akkor az a 4 perc nem szokott belerondítani a hűtés folyamatába, főleg, hogy lehúzott ablakokkal autózom ilyenkor. Általában azonnal bevethető így az optika.

Eszembe jut az az este, amikor a kölcsönkapott binobenézővel néztem a Jupitert. Kb. 45 percig szinte meg se rezzent, csak időnként hullámzott picit és lassan, de ez egyáltalán nem mosta el az elképesztő részletgazdagságot. Akkor sem volt ventilátor a tubusban, csak passzívan hűltek az üvegek. Ráadásul nem is a szokásos észlelőhelyemről, hanem az udvarunkból nézelődtem, amely Sásd északi szélén van, vagyis ha a zenittől délre lévő objektumokat keresem fel, akkor mindenképpen számolnom kell a háztetők, beton- és aszfaltfelületek hősugárzásával. Olyan nyugodt seeinget sem előtte, sem azóta nem tapasztaltam. Szóval ez az emlék int óvatosságra a tubus furkálását illetően. Egyelőre. :mrgreen:

Üdv, András
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2019.10.29. 14:21

Lovász András írta:
2019.10.29. 08:28
Zsolti82! Tehát ha jól értem, az észlelés kezdetén az oldalirányú "söprést", később pedig a párásodás kivédése érdekében az elszívást alkalmazod, tehát vagy az egyiket, vagy a másikat. Alkalmanként kb. mennyi időt szoktál észlelésre szánni? Ez a rendszer kivédi a párásodást akár egy őszi, hajnalba nyúló észlelés során is?Az oldalsó ventillátorral inkább csak időt tudok nyerni akkor ha nincs sok időm, nem kell kivárni hogy a főtükör felvegye a környezet hőmérsékletét. Az erős túlzás hogy helyettesíti a tükör akklimatizálódását, de jelentősen nyugodtabb lesz a kép ha bekapcsolom. Nekem a kertben van a távcső, de még így is idő kell neki amíg naplemente után a tükör hőmérséklete lecsökken a környezet hőmérsékletére. Na ezt az időt lehet talán megspórolni vele.
A hátsó ventillátor nem szív hanem fúj a tubus nyitott vége felé, ez elég légmozgást generál ahhoz a tubusban hogy a pára ne csapódjon le a segédre. A szokásos őszi párás időben szárazon tartja a tükröket, csak akkor kezd el párásodni a segéd amikor már körülöttem is köd van és nem lenne sok értelme kinn maradni mert már túl homályos lenne a kép a köd miatt. Lehetne még tovább nyújtani a kinn tölthető időt harmatsapkával, de a köd miatt már minden részlet elveszne minden objektumon.

Hogy mennyit észlelek mostanában? Kevesebbet mint szeretnék. A teljes házfelújítás amit én csinálok, az asszony és a 2,5 hónapos fiam gondoskodik róla hogy mostanában ne kelljen sokat görnyedjek a távcső mellett. De attól még hogy mostanában nincs sok szabadidőm nem fogjátok a bazárban látni a távcsövemet... :)
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 534
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.10.30. 08:06

Köszönöm a részletes választ!
Ezek szerint valóban jól működik.

Üdv, András
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”