periodikus hiba

Kereskedelmi és saját építésű távcsőmechanikák
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

periodikus hiba

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2013.10.26. 23:33

Sziasztok! Hogyan lehet kimérni egy mechanika periodikus hibáját? Hogy pontosabb legyen a kérdésem, egy régebbi, kb 5-6 éves EQ6 syntrek mechanikáról van szó. Annyit már korábban megtudtam, hogy keresni kell egy viszonylag fényes csillagot az egyenlítőn, és hosszú videót kell készíteni róla, majd egy programmal kiértékelni. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a gyakorlatban hogyan néz ki a dolog? Pl. kamerának csak EOS 1100D van. Ezzel hogyan érdemes hozzáfogni, milyen felbontásban, ill. milyen program szükséges, a kiértékeléshez?
gyurkatamas
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2013.02.21. 20:10

Re: periodikus hiba

Hozzászólás Szerző: gyurkatamas » 2013.12.22. 23:38

Szia!

Elmondom én hogyan mértem ki az enyémet. Ebben nagy segítségemre volt Tuza Ferenc oldala.
Innen indultam ki. A méréshez guidemastert használtam az adatok rögzítéséhez majd erről a linkől letöltött programmal végeztettem el az analízist.
Az adatrögzítés nálam így néz ki: Távcsövet ráállítom egy fényes csillagra lehető legpontosabb pólusraállás melett, óragép bekapcsolva webkamera az okullár helyén befókuszálva barlow lencsével, setup menüben a távcső, webkamera paraméterei pontosan beállítva. Guidemasterben rányomok a guide gombra-> lock on actual position ezután, mikor előjön a guide ablak egyből ki is veszem a pipát az activate guiding elől hogy ne avatkozzon bele a mechanika mozgásába, de látom a csillag képét valamint a write to file-t bepipálva lehetőség van a csillagelmozdulását számszerűsítve lementeni. Mivel az eq5-m ben 10 perc alatt van meg egy csigakerék fordulat igy legalább 10 percet járatom minél tovább annál több periódus rajzolódik majd ki a görbén.
Az elmentett file-t kell majd a Peas progival megnyitni. Alapban nem támogatja a guidemaster fileformátumát de be lehet hozzá állítani.
Peas progit elindítod, input data-ra kattint majd a by template-et választod. Itt a new ra kattintva be lehet lőni guidemaster kompatibisre. Adsz egy nevet pl guiemaster neki majd a template content be a szögletes zárójelek közti dolgot: [, n x y n n n n n] másold be; a zárójelet ne, de a vessző valamint a space-ek is fontosak!
Ezután save, majd cancel és már ki is tudod választani majd accept, hogy ezt használja a program.
A feljövő ablakban aztán be kell állítani a távcső fókuszát, a kamera érzékelő méretét, valamint a rögzített csillag deklinációját- (ezt stellariumból nézem ki hogy rögzítéskor mennyi volt neki), illetve hogy a mechanika csigakereke menyi idő alatt tesz meg egy fordulatot. Continue gomb megkeresed a guidemaster által létrehozott file-t.
Ezután a program rajzol szép grafikont amit elmenthetsz jpeg-be. Illetve max átlag hibákat kigyűjti egy kis táblázatba.
Remélem menni fog, ha valami nem tiszta kérdezz nyugodtan segítek.

üdv
Tamás
Avatar
cbo
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: periodikus hiba

Hozzászólás Szerző: cbo » 2019.02.10. 20:24

Sziasztok!

Itt egy link a kereskedelmi forgalomban kapható mechanikák csúcsterheléséről és periodikus hibájáról:

https://lambermont.dyndns.org/astro/pe.html

Üdv:
Zsolt
Válasz küldése

Vissza: “Mechanikák”