Üdv!woody írta: ↑2026.01.05. 10:04Szia!
Ezek szerint a WiFi eszköz használatával még az app-al sem annyira egyszerű a kalibrálás, mert lehet, hogy nem látható, csillagot ad.
Kezdem úgy érezni, hogy mivel kevés égterületet látok és a plusz sem, nem is lesz annyira pontos a goto beállítás. Gyakorlatilag így lehet, hogy elég lenne nekem egy kétmotoros követés, mert ha a goto 2 csillagos nem működik, és a pólusra így is, és goto-val is csak nagyjából tudok ráállni a goto felesleges.
Persze írod, hogy az app-al lehet mókolni, de egymástól nagyon távoli csillagokat nem tudok megadni, mert szűk az égi rálátás.
Sajnos nincs tapasztalatom a goto-val ezért kérdezek ennyit.
Fényképezésnél javasolod az IR blokkszűrőt. Ezt ugye mélyég fotózásnál kiveszik, illetve átalakítják a gépet, viszont Holdra és bolygókra kell bele, tehát nem kell azokhoz átalakítani, kivenni belőle. Ugye jól tudom?
Köszi a segítséget
Üdv Attila
Én azt feltételeztem hogy dedikált asztrókamerát használsz (pld: ZWO ASI család). Azokon szűrőmenet van, egyszerűen beletekerhető az IR blokk (1,25"). Bármit is fotózol célszerű a használata! A kamera CCD -je olyan tartományt is lát amit a szemünk nem. Sokkal jobb lesz tőle a színhelyesség és a tompaságot/ragyázást is csökkenti. A tükör reflexes gépekhez nem értek, csak annyit tudok hogy átalakításuk bonyolultabb, adott esetben eléggé költséges is lehet. A GO TO +WIFI adpter és SynScan app azért még mindig sokkal jobb egy 2 motor vezérlésnél, kényelmesebb, még szűk égboltnál is. Javaslom továbbra is a "Legfényesebb csillag" opciót. A GO TO-ban okosabb a szoftver(pld: felépíti az égbolt modelljét, hiba számítások, követés korrigálás)!
DSLR témában majd más segít itt a fórumon.
Drukkolok hogy sikerüljön!
Üdv!