EQ Mechanikák

Kereskedelmi és saját építésű távcsőmechanikák
htamas.hun
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2017.03.30. 11:16

Re: EQ Mechanikák

Hozzászólás Szerző: htamas.hun » 2018.09.07. 14:43

laszlo.gyihor írta:
2018.09.07. 09:18
Új távcsőépítő és hozzászólóként fordulok az öreg rókákhoz. :)
Épülőfélben van egy ~150/930-as Newton távcsövem. A terv az hogy vizuális megfigyelésre kívánom használni, egy Dobson stílusú mechanikával (rétegelt lemez állvány, teflon csapágyazás) viszont ha már úgyis fűrészt kell ragadni, a kényelem okán parallaktikus patkó mechanikát csinálnék (ld.: https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-8 ... 267433ab-c )
Ollókaros , finommenetes orsóval a rektatengelyen így a finommozgatás is relative egyszerűen megoldható lenne.
Hazai amatőrök között van-e tapasztalat a patkómechanikát illetően?
Szia!

a Dobsonok nagy előnye, hogy a kihuzat kényelmes helyzetben marad függetlenül attól, hogy az égbolt melyik részére irányítod a tubust. Az említett patkómechanikák esetében ez nem mondható el. Ha a horizonthoz közel vizsgálódsz, akkor a két véghelyzetben vagy a tubus fölé, vagy alá kell hajolnod, és az utóbbi elég furcsa pozitúrákat eredményez, amit nem sokáig lesz kedved kitartani. Persze erre is van megoldás, mégpedig az, ha a tubust úgy készíted el, hogy a kihuzat (a segédtükörrel együtt) elforgatható legyen az optikai tengely körül, de ezt nem egyszerű kivitelezni.
Ha csak a finommozgatás a legfőbb probléma, akkor a képen láthatod az én megoldásomat. Nagyon jól használható, vertikális irányban már talán túlzás is, hogy mennyire finoman lehet vele pásztázni. Nem utolsó szempont, hogy a tubust is stabilizálja, mivel 2 ponton van megtámasztva. Ezt a kialakítást úgy is meg lehet oldani, hogy követésre is alkalmas legyen, ekkor a horizontális mozgatás kényszerpályán mozgatja a vertikális irányt. Ennek hátránya, hogy csak a déli égbolton használható a kialakítása miatt. Erről itt láthatod az általam elkészített példányt: https://www.youtube.com/watch?v=USUdy6EuFS8

Összegezve a leírtakat, én a Dobson-mechanikát ajánlom vizuális megfigyelésre, mégpedig pontosan a kényelmes betekintés miatt. Nem utolsó sorban a mérete is kisebb lenne, mint a patkómechanikának. Készítettem már pár zsámolyt, CNC-géppel dolgozom, ha érdekel le is tudom gyártani Neked.

Tamás
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
laszlo.gyihor
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.03.20. 22:29

Re: EQ Mechanikák

Hozzászólás Szerző: laszlo.gyihor » 2018.09.07. 16:09

Kedves Tamás!

Az általad említett kényszerpályás megoldás rettenetesen ötletesnek tartom, egy naptávcső bemutatása kapcsán láttam valamelyik "Mutasd meg a távcsöved" videóban a youtube-on, sajnos ott van az a hátrány, hogy a déli égboltra működik.
Jelen állásban csak a tubus van kész, még a tükrön kell még simogatni, hogy valóban parabola legyen, ne csak borotválkozótükör, de a fránya cégem kiküldött Ázsiába 1,5 hétre és üres időben marad az álmodozás, mit alkotok ha hazaérek :)
Még csak az ötletelési fázisban vagyok, de még semmi sincs kőbe vésve. Igazából amiatt tetszett meg a patkómechanika, mert RA tengely 3 ponton támaszkodik fel, ami elég stabillá teszi az elrendezést, másrészről, meg a nagyobb méret kompenzálná a megmunkálási pontosságból adódó kóválygást. Valóban, a horizont körül tényleg nyakatekert pozíciókat lehet felvenni, ezt inkább úgy oldanám meg, hogy az egész tubust forgatnám el a mechanikán belül. A tubust egyébként is kivehetőre készülök megoldani, hogy be lehessen vinni zárt helyre. Utazómegfigyelés nincs tervbe véve, az állványt nem kellene kocsiba be- és kipakolni. A CNC-s munka kecsegtető, de akkor hol marad az alkotás öröme? Bár egy esztergályost kénytelen leszek így is megkörnyékezni a fókuszírozó ügyében.

Üdv.: Laci
Avatar
.géza
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2018.07.10. 15:15

Re: EQ Mechanikák

Hozzászólás Szerző: .géza » 2018.09.07. 18:31

Szép munka lenne kiscső alá, nem mindennapi. Itt kéne böngészned : https://www.google.hu/search?hl=hu&biw= ... 4VG6JMeA_s https://www.google.hu/search?hl=hu&biw= ... GeZ4okA7u8
Válasz küldése

Vissza: “Mechanikák”