Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Lencsés- és tükrös távcsövek
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.04.03. 20:07

Köszönöm, Imre, így már érteni vélem. Az én platformom úgy működik, hogy a két körív, amelyek a görgőkön futnak, egy képzeletbeli kúp palástját határozzák meg, és ennek a kúpnak a tengelye mutat a Pólusra. Létezik olyan platform is, amely hengert határoz meg, azt kissé bonyolultabb kivitelezni és az se tud többet. Te jobban átlátod ezt a dolgot szerintem, ennek fényében biztosan meg tudod ítélni, hogy kell-e fotózáshoz a képrotátor. Egyelőre csak videóban gondolkodom és fényesebb objektumokban. Talán vásárolok majd egy okulárra rögzíthető telefontartót... Szóval mi a véleményed, szükség van erre az eszközre? Mármint a képrotátorra. Szerintem talán nincs, mert együtt fordul a tubus az égbolttal, de nem vagyok teljesen biztos benne...

Üdv, András
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lovász András 2019.04.24. 14:00-kor.
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1748
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: Imre » 2019.04.03. 20:42

Jól írtad, mert ha a forgástengely párhuzamos a Föld tengelyével, nincs szükség a "Field Rotator" - ra, azaz a képforgatóra, vagy fókuszmező forgatóra. Persze a pontos beállításra mindig szükség lesz, éspedig nem elsősorban a mágneses északi pólusra, hanem a csillagászatira. A Polaris - Kochab íven, (beállítva már egyenesen) a Sarkcsillagtól kb. egy fél Hold-átmérőnyi (~39") szögtávolban van. Ma este 20 óra tájban a Sarkcsillagot megcélozva 40 ívmásodperc forgatás az óra járásával ellentétesen, már akár fél órás exponálásra is pontos lehet a szerkezet. Bejelölheted a mágneses irányt, hogy hova mutat, és utána már azt a jelet is használhatod, főleg nappali kitelepüléskor, amit majd kicsit kell csak pontosítani, ha egyáltalán szükséges. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.04.04. 08:26

Most már értem. :)
Az a helyzet, hogy a platformot vizuális észleléshez találták ki, arra teljesen megfelelő az iránytű és a libella pontossága. Úgy gondolom, a fotózás egy jóval nagyobb pólusraállási pontosságot igényel. Igazán az iránytű is akkor működik helyesen, ha a platform maga is vízszintben van. Ezért kitelepüléskor először mindig felemelem az egyik felét, hogy a buborék középre kerüljön és ebben a helyzetben igazítom az iránytűhöz (a platform é. sz. 47 fokra van legyártva, az enyém ettől eltér). Ezután már nincs más dolgom, csak letenni a talajra a megemelt lábakat. A szintezéssel általában már nem kell bajlódnom, hiszen többnyire ugyanoda települök ki.
Ez a módszer elegendő szokott lenni ahhoz, hogy negyed óra alatt néhány ívpercen belül maradjon az objektum elmozdulása. Ezen a beállításon még a következőképpen tudok pontosítani:

- kiválasztok egy, az égi egyenlítőhöz és a meridiánhoz minél közelebbi csillagot és ráállok a távcsővel. Ha a csillag dél felé sodródik a LM-ben, akkor a Pólushoz képest keleti irányba néz a platform. Ha északra sodródik, akkor nyugati irányba.

- Majd megcélzok keleten, az égi egyenlítőhöz közel, a horizonttól minimum 20 fok magasan lévő csillagot. Ha a csillag dél felé sodródik, akkor a Pólus alá néz a platform, és ha észak felé, akkor a Pólus fölé.

Az előbbi szokott inkább korrekcióra szorulni.

Ja és eszembe jutott még valami: amióta Dobson-szerelésben használom a távcsövet, azóta nem kellett kollimálnom a főtükröt sem (mindig ellenőrzöm)! Mivel mindössze egy 1/4 köríven mozog, nem állítódik el. Igyekszem az autóba is abban a pozícióban betenni a tubust, amelyet észleléskor felvesz. Korábban, az EQ5 használatakor volt, hogy 3-szor is jusztíroztam egyetlen estén! Ezért ha nem akartam a fél észlelési időt csavarok tekergetésével tölteni, akkor az égboltnak viszonylag kis területén mozoghattam.

Üdv, András
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lovász András 2019.04.05. 11:26-kor.
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
htamas.hun
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2017.03.30. 11:16

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: htamas.hun » 2019.04.04. 11:43

Sziasztok!

Ha már a bemutatott eszközökhöz volt némi közöm, én is megosztanék pár tapasztalatot. A legelső zsámolyom motoros vezérlésű volt, ami követni nem tudott, de a vezérlését úgy terveztem meg, hogy lehetett egészen lassan forgatni, korrigálni. Ebben még úgynevezett "Lazy Susan" csapágyat használtam ( https://www.rockler.com/media/catalog/p ... 1-1000.jpg ), ami úgy érkezett meg hozzám, hogy kb. 10 fokot tudtam elfordítani, szóval elég rendesen ki kellett egyengetnem, hogy egyáltalán elforduljon, majd még többet, hogy a motor ne szenvedjen. Azt hiszem egy másik témában annak idején bemutattam.

A következő lépés az volt, hogy elhagytam a motoros vezérlést, és kézi finommozgatással rendelkező zsámolyt építettem. Jól lehetett használni, de két hibája mégis volt. Az egyik, hogy függőleges irányban annyira finom volt az állíthatóság, hogy ha viszonylag többet kellett vándorolni vertikálisan, akkor az sok időbe telt. A másik hiba a horizontális mozgatást érintette. A kényelem miatt elég hosszú (kb. 60 cm), 10 mm-es rozsdamentes acél forgatórúd került beépítésre, ami ekkora hosszon már rendelkezett torzióval, vagyis hiába forgattam be az objektumot középre, ha elengedtem, akkor a torzió miatt valamennyit visszaforgott, vagyis mindig túl kellett forgatni. Ebben a zsámolyban már bakelit hanglemez, teflon korongok, és vazelin alkották a horizontális csapágyat.

Aztán jött a finommozgatós, követős zsámoly. Ezt biztosan bemutattam itt is: https://www.youtube.com/watch?v=USUdy6EuFS8 Trükkös megoldás, aminek az az előnye, hogy ha ráálltunk a célpontra, akkor csak a horizontális tengelyt kellett forgatni a követéshez, a vertikálisat kényszerezetten vitte magával. Hátránya, hogy csak a déli égbolton lehetett használni, illetve a korábban leírt torziók miatt túlforgatás kellett itt is.

Aztán elkezdtem tervezni az eq-platformot. ( https://macsnet.hu/equatorialis-platform-horvath-tamas/ ) Ehhez már nem kellett sem finommozgatás, sem követés, csak egy alap zsámoly. Szerintem ez a vizuális észlelés netovábbja. Néhányan próbálkoznak fotózni vele, de mint András is írta, ez alapvetően vizuális célra való, akárcsak a Dobson-zsámoly. Én nem sokat szoktam foglalkozni a pólusra állással. Az iránytűt beállítom, valamint beszintezem, aztán bekapcsolom, felvetetem vele az alaphelyzetet, és elindítom a követést. Nem szoktam pontosítani rajt, hiszen már egy közelítő pólusraállás is jelentősen meg tudja növelni a LM-ben tartás idejét. Ez elég ahhoz, hogy olyan részleteket is meglássunk, amiket platform, követés nélkül nem lehetne, tehát ezzel a távcsövünket is jobban kihasználhatjuk.

Most én is az András által leírt munkalapos verzióval kísérletezem. Bátran ajánlom mindenkinek! Külföldi fórumokon is lehet vele találkozni. Viasz helyett szappan is használható, de a viasznak mégis megvan az az előnye, hogy nem veszi fel a vizet, így állandó marad a súrlódás, míg a szappan esetében egy kis párásodásnál már jelentősen változnak a körülmények.

A kollimálás nálam gyakrabban szükséges, ennek az egyik oka az, hogy a megszokott észlelőhelyemhez elég zötyögős út vezet, a másik pedig az, hogy a tükör nálam nincs rögzítve a tartóban, pontosabban szinte szabadon mozog. A karmok csak annyira vannak meghúzva, hogy ne tudjon kiesni a tükör. Fontos azt is hozzátennem, hogy a rögzítőcsavarokat is kivettem. Az 1200 mm-es fókuszhoz már hosszú tubus kell, és bár nem vagyok alacsony, de így is csak az egyik jusztírcsavart értem el úgy, hogy közben a szemem a kihuzaton volt. Így hát motorizáltam a jusztírozást is. Most nagyon egyszerű dolgom van, mindössze egy rotációs enkódert kell kezelnem a jusztírozáshoz. Pontosabb, és gyorsabb is, mint kézzel, hiszen azonnal látom az eredményt.

Nálam van tükörfűtés, és eddig nem volt vele problémám. Pár napja újraterveztem, fejlesztettem rajt. Automatikus lesz a fűtés teljesítménye, vagyis elég lesz csak bekapcsolni, a többit intézi. Ezt úgy érem el, hogy méri a tükör, és a környezet hőmérsékletét is, majd összehasonlítja, és ez alapján szabályozza úgy a fűtést, hogy a tükör hőmérséklete mindig pár fokkal a környezeti hőmérséklet felett legyen. Ez elég ahhoz, hogy ne párásodjon, de még nem elég ahhoz, hogy a tükörben deformáció keletkezzen. Még kell pár hét, mire megérkeznek az alkatrészek. A tapasztalataimat majd megosztom.

"Röviden" ennyi lenne részemről.
Üdv.:
Tamás
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 663
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.04.10. 10:31

Korábban írtam, hogy 6 db teflonon fordul körbe a zsámoly a nagyobb stabilitás érdekében. A minap kivettem minden másodikat, azaz csak hármat hagytam meg. A finommozgatás képessége és a stabilitás megmaradt a munkalap merevsége miatt, viszont könnyebb elfordítani a zsámolyt:-)

Üdv, András
254/1200 Dobson,
eq-platform
madg
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2010.06.11. 22:03

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: madg » 2019.04.22. 11:39

Lovász András írta:
2019.04.10. 10:31
Korábban írtam, hogy 6 db teflonon fordul körbe a zsámoly a nagyobb stabilitás érdekében. A minap kivettem minden másodikat, azaz csak hármat hagytam meg. A finommozgatás képessége és a stabilitás megmaradt a munkalap merevsége miatt, viszont könnyebb elfordítani a zsámolyt:-)

Üdv, András
Sziasztok

Az én meglátásom szerint Mr. Dobson a minimalista megoldásokra törekedett, a kevesebb néha több :) Én most építem első Dobson állványomat a klasszikus tervek alapján, ha kész lesz beszámolok a tapasztalatokról.
Tamás: Ez a motoros jusztír már majdnem adaptív optika! :), tényleg igényes munka! Viszont felmerült bennem, hogy ezek a "kütyük" (hűtés, fűtés, követés, állítás) mekkora akksit kérnek egy átlagos észlelés alatt? Illetve van lehetőség áram nélkül is használni a távcsövet? A tükörfűtést hogy oldottad meg? Tényleg érdekel, hogy hogyan lehet olyan egyenletesen fűteni a tükröt, hogy ne torzuljon a hullámfront. ( Nemrégiben csiszoltam tükröt, és ott a kb 16 fokos vízben lemosott tükör a 12-13 fokos külső hőmérséklethez képest igen szép torzulásokat mutatott, amíg nem "hűlt" ki).
Ezen a képrotátoron is elgondolkodtam. Az Alt-Az állvány ugye nem fotózásra lett kitalálva... De ha már... Bár nem mélyedtem bele az asztrofotózásba, meglátásom szerint ez ma úgy működik, hogy 10^x-en rövid expós képet szoftverekkel egymásra illesztünk. Itt már az elmozdulás (főleg mivel egyenletes, egy irányú) mennyiben számít?

Üdv,
G.
Avatar
htamas.hun
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2017.03.30. 11:16

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: htamas.hun » 2019.04.22. 19:19

madg írta:
2019.04.22. 11:39

Tamás: Ez a motoros jusztír már majdnem adaptív optika! :), tényleg igényes munka! Viszont felmerült bennem, hogy ezek a "kütyük" (hűtés, fűtés, követés, állítás) mekkora akksit kérnek egy átlagos észlelés alatt? Illetve van lehetőség áram nélkül is használni a távcsövet? A tükörfűtést hogy oldottad meg? Tényleg érdekel, hogy hogyan lehet olyan egyenletesen fűteni a tükröt, hogy ne torzuljon a hullámfront. ( Nemrégiben csiszoltam tükröt, és ott a kb 16 fokos vízben lemosott tükör a 12-13 fokos külső hőmérséklethez képest igen szép torzulásokat mutatott, amíg nem "hűlt" ki).
Ezen a képrotátoron is elgondolkodtam. Az Alt-Az állvány ugye nem fotózásra lett kitalálva... De ha már... Bár nem mélyedtem bele az asztrofotózásba, meglátásom szerint ez ma úgy működik, hogy 10^x-en rövid expós képet szoftverekkel egymásra illesztünk. Itt már az elmozdulás (főleg mivel egyenletes, egy irányú) mennyiben számít?
A kütyük mindegyike egyenként kb. 0,5A-t fogyaszt, ha maximális teljesítményen van hajtva, kivéve a motoros jusztírozó, ami valamivel több, mint 1A-t is felvesz, de ezt észlelés elején használom csak, amennyiben kell egyáltalán.
A főtükörnek csak hűtése van, fűtése nincs. A hűtésről összesen 5 db ventilátor gondoskodik, de ezeket is csak addig szoktam használni, amíg le nem hűl a tükör, így ezek sem mennek egész észlelés alatt.
A segédtükör fűtését csak akkor kapcsolom be, ha indokolt, és csak a legdurvább párásodásnál, vagy már inkább fagynál szoktam maximális teljesítményen járatni. A napokban készült el ennek egy újabb verziója, ami automatikusan szabályozza a fűtőteljesítményt, mégpedig úgy, hogy méri a tükör- és a környezet hőmérsékletét is, majd összehasonlítja, és ez alapján úgy állítja be a teljesítményt, hogy a tükör hőmérséklete a környezeti hőmérséklet felett legyen 2-3 fokkal. Ez elég a párásodás elkerüléséhez, de még nem torzítja a segédtükröt.
A kereső- és okulárfűtésnél bátrabban adagolom a teljesítményt.
Mindezekhez eddig egy 4,5 Ah-s akkumulátort használtam, az elég volt 3 észlelésre, vagy többre, mert sosem vártam meg, míg teljesen lemerül.
A követésnek, platformnak külön akkumulátora van, amely kb. 13-15 órán át képes biztosítani a követést.
Természetesen használható mindenféle elektronika nélkül is a távcső.
Fotós dolgokhoz nem tudok hozzászólni.

Üdv.:
Tamás
madg
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2010.06.11. 22:03

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: madg » 2019.04.22. 21:06

Ez a tükörfűtés érdekel, de itt offtopik, nyitottam egy új támát: viewtopic.php?f=30&t=2528
Megtisztelsz, ha leírod tapasztalataid.

Üdv,
G.
Avatar
pisza
Hozzászólások: 225
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: pisza » 2019.04.23. 08:06

Üdv, a nagyobb méretű főtükrök termikus viselkedésével kapcsolatban kísérleteztem egy csöppet.
3 db főtükrön végeztem méréseket.
Egy- 170/1100 1.5 cm vastagságú
- 260/1700 2.2 cm vastagságú
- 350 / 1800 5 cm vastagságú,
Mérésre az eszközök:
Tizedes pontosságú hagyományos termisztoros digitális hőmérő, kontrollálva: érintésnélküli infrás hőmérővel. Műcsillag 120 méterre, Téli éjszaka, folyamatosan csökkenő hőmérséklet.
Mindhárom tükrön végeztem 30 percenként hőmérséklet méréseket, a tükör közepén, és a peremén.
Eredmények:
- a kisebbik tükrön nem sok mérést végeztem, mert már 30 perc után teljesen azonos volt a hőméréséklet a levegővel, a tükör peremén, és a közepén is
- a 26 cm tükrön ez csak 1.5 óra után következett be, de vegyük az figyelembe, hogy ez egy aránylag vékony tüköranyag
- a 35 cm tükör már érdekesebbet mutatott. A több mint 8 kg-os üveganyag nappal felmelegedett 11 Celsius fokra, éjfélre 12 fokot kellett volna hűlnie. Ez a nagydarab üveg már akkora termikus energiát tárolt, hogy hűtés nélkül
nem tud termálódni. A mellékelt grafikon mutatja pirossal a levegő hőmérsékletét, kékkel a tükörét. Sajnos nagyon is látható, hogy a termikus egyensúlyt kora hajnalba érte el.
Felvetődik a kérdés, hogy akkor mi van? Hát az , hogy az egyik probléma a tükröző felületen keletkező torzult határréteg, ami a nagyobb nagyítást igénylő észlelést lehetetlenné teszi. Ezt aránylag könnyű eltüntetni, simán ventillátorokkal le lehet söpörni a turbulens áramlatokat. Sok amatőr használja ezt a megoldást, sikeresen.
A nagyobbik probléma: a főtükör pereme ( vagyis ahol nagyobb felületen érintkezik levegővel) mindíg hidegebb volt 1-2 Celsius fokkal. Ez azt eredményezte, hogy (csillagtesztelve) gyakorlatilag a tükörbe polírozott pontosságot egész éjjel nem érte el.
Ez a tükör egy 95% pontosságu, ami azért már L/8 körüli. A csillagteszt viszont még diffrakcióhatároltságot sem mutatott!!!
Ez a teszt télen készült, de nyáron sem boldogabb a helyzet, sok nap van amikor 30 fokról 6-8 Celsius - ra csökken a hőmérséklet.

Kedves amatőrtársaim, el lehet gondolkodni, akik 30 cm vagy nagyobb tűkörátmérőjü távcsövet használ, hogy valóban azt tudja a távcsöve amit kellene tudni? Valóban az a látott kép, mint az elvárható a nagyobb apertúrátől?
Kép

A problémára következő megoldást alkalmaztam:
adott 6 db 40X40 mm-es Peltier elem, rajta azonos méretű ventillátor.
Egy áramkör méri a tükör hőmérsékletét ( a peremen ), egy másik szenzorral meg méri a levegő hőmérsékletét.
Ha a levegő hője 0.1 Celsiussal melegebbet mutat mint a tüköré, egy relén keresztül megtápolja a Peltiereket,és a ventillátorokat. Így néz ki:
KépAz első 15-20 percben még be-be kapcsolgatott az elektronika, de az éjszaka hátralévő részében egyszer sem. A csillagteszt bizonyította, hogy jól működik a rendszer.
El lehet gondolni, ha egy 35 cm-es tükörnél ez a probléma már jelentősen jelentkezik, akkor mi lehet egy 40-50 cm-essel? Nem véletlenül próbálják a nagyobb méretnél már a rácsos, vagy méhsejtszerkezetű üvegeket alkalmazni.
Több kevesebb sikerrel.

A segédtükör fűtésére nekem még nem volt gondolatom, de még nem is volt probléma a párásodásával.

Ha valakit érdekel az áramkör szívesen segítek a megépítésében, kalibrálásában.

Üdv:
Tisza Csaba
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
pisza
Hozzászólások: 225
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Dobson-távcsövek műszaki megoldásai

Hozzászólás Szerző: pisza » 2019.04.23. 08:07

Kép
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Válasz küldése

Vissza: “Távcsövek”