Az bizony könnyen lehetLovász András írta: ↑2024.04.04. 07:56Ha azt mondom: "mezőhatároló", akkor lehet, hogy az olvasók felének(?) a villanypásztor jut eszébe.(?)

Az bizony könnyen lehetLovász András írta: ↑2024.04.04. 07:56Ha azt mondom: "mezőhatároló", akkor lehet, hogy az olvasók felének(?) a villanypásztor jut eszébe.(?)
Nem értem a zavar okát.
Értem,de nem utal a szerepére.Lovász András írta: ↑2024.04.07. 06:09Nem értem a zavar okát.![]()
Szerintem tiszta. Fókuszblende= fókuszban lévő blende.
Pontosan a távcső és az okulár fókuszában van, azaz MINDENNEK a fókuszában (ezért egyszerre éles a távcső által alkotott képpel). Tehát még részletezni sem kell.
....
Bele sem merek gondolni, mi lenne a reakciótok, ha csigalépcsőn kellene felmennetek a katasztrófavédelem irodájába.Anti_45 írta: ↑2024.04.07. 12:43Értem,de nem utal a szerepére.Lovász András írta: ↑2024.04.07. 06:09Nem értem a zavar okát.![]()
Szerintem tiszta. Fókuszblende= fókuszban lévő blende.
Pontosan a távcső és az okulár fókuszában van, azaz MINDENNEK a fókuszában (ezért egyszerre éles a távcső által alkotott képpel). Tehát még részletezni sem kell.
....
Oké,hogy szépen élesen látszik(már ahol) de miért látszik?
Mert az határolja a látómezőt.
Amúgy nekem jó a field stop is,csak béke legyen.![]()
Ui: ha folytatjuk költözzünk,mert megint le leszünk b....va.![]()
Azt hiszem, itt a fórumon már olvastam tal refraktorral kapcsolatban rossz tapasztalatot. Talán Mozdonyosnak volt ennek a nagyobb testvére. De sw- ből se mind jó. Ha ki tudod próbálni, akkor a jobbikat vedd.Barlow76 írta: ↑2024.07.31. 20:56Szep estet kivanok. Lehet,hogy mar valahol megvan a valasz a kerdesemre de lusta vagyok keresgelnia ket tavcsorol kulon kulon elolvastam a tavcsoteszteket . Lehet,hogy itt a forumon valaki akinek van tapasztalata tobbet tudna leirni. A ket tavcso Tal100/1000r es sw evostar 102 mi lenne a jobb vetel a tal tavcson kilett cserelve a fokuszirozo jobbra mind a gyari ami volt. A tal szepen megvan vigyazva semmi karc. Az uj sw102 evostar dragabb kb 60eu mind a tal. Okullarok zenitukor nem szamottevo mivel van egy halom. Elore koszenom a valaszt.