Oldal: 1 / 29

Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 16:36
Szerző: Bandika
Jó napot mindenkinek!Első vásárlás előtt állok.Próbáltam információkat gyűjteni a távcsövekről és találtam is olyan távcsöveket amelyek megfelelnének nekem(gondolom én),de mivel még nem is láttam a valóságban egyiket sem,így nem tudom mire is képesek.Szóval segítséget kérek a döntésben:találtam használtan is,de talán jobb volna egy új,mivel ha nem lesz rá elég időm akkor a fiamnak talán még jó lesz.Az alábbiak közül szeretnék választani a segítségetekkel:Celestron PowerSeeker 80 EQ(39 900 Ft szlovákiában)---Teleskop 114/1000 EQ1(39 600 Ft szlovákiában)--- :!: Végső megoldás Sky-watcher 114/500 Reflektor(31 600 Ft akcióban leárazva-lengyelországból rendelném).Leginkább a Celestron PowerSeeker 80 EQ -val szimpatizálok,mivel az infók alapján mint amatőr ezt nem kell jusztíroznom .Remélem nem írtam semmi butaságot :? .Az információkat előre is köszönöm! :)

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 16:58
Szerző: Bogáncs
Kedves Bandi!

Mivel, nap, mint nap felteszik ezt a kárdést a Csillagvárosban,
és ÉRDEMBEN az okoskák nem adnak megfelelő választ :!:
ezért úgy döntöttem, hogy önkényesen én is nyitok egy topicot! :!:
Mivel, itt a csillagvárosban mindenki, minden kérdésnek új
topicot nyit, ezért én is nyitok egy új topicot, azzal a meggyőződéssel,
hogy az újdonsült regisztrálák ide teszik fel a kérdésüket! :!: :!:

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:14
Szerző: Bogáncs
Ezzel a témával kapcsoaban már számtalan topikot nitottak :!:

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:20
Szerző: Bandika
Köszönöm az információkat,de mint kezdő nem egyszerű a választás mivel tényleg sokan feltették már ezt a kérdést,de konkrét választ még nem találtam.A távcsöveknél is számtalanhoz oda van írva,hogy kezdőnek ajánlott távcső.Nekem vannak konkrét távcsövek kinézve mint említettem a kérdésben és ezek közül szeretnék választani.Nem akartam belekavarni más felhasználó topikjába ezért nyitottam ezt.Ha esetleg lenne tényleg konkrétan ennek a "kérdésnek" saját topicja,hát feltenném oda is a kérdésem.

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:24
Szerző: Vizi Péter
Kedves Bandi, egy érdemi válasz:

A 114/1000 a leggyengébb, mindenképpen felejtős. Optikailag annyira gyatra.
A 114/500 nagyobb (100x feletti) nagyításokon már erősen kétséges, jó képet ad-e. Viszont kis nagyításokhoz klassz lehet, rövid csöve miatt elég stabil is az állványon (tehát csak kicsit remeg, ha hozzáérsz pl. élességállításkor) a többihez képest, de ne feledd, bolygászni-Holdazni kívánni fogod a nagyobb nagyításokat.
Marad a PowerSeeker 80EQ, ha csak ezek közül akarsz választani. Első távcsőnek jó választás, pláne ennyiért. Egy-két kiegészítőt majd venni kell hozzá: napszűrő-fólia, hogy a Napot is tudd tanulmányozni (érdekes ám, nagyon megéri az a pár ezer forint...), meg egy rövidebb fókuszú okulár a nagy nagyításokhoz. 130-150x fölé ne menj, halvány lesz a látott kép. Egy 7 mm-es SkyWatcher Planetary jó választás.

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:30
Szerző: Bandika
Köszönöm a hasznos választ,mivel már hónapok óta bele vagyok hülyülve a böngészésbe-keresésbe,hogy jól válsszak,de ne tudtam.

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:36
Szerző: Vizi Péter
A legokosabb feltétlenül az volna, ha a kinézett távcsövet (a PowerSeeker 80 EQ-t) életben (akár a boltban, nappal) meg tudnád nézni, hogy mégis mekkora, hogy kell használni, stb. Sok töprengéstől és esetleg bosszúságtól megóvnád magad és az eladó bizonyára sok jótanácsot is adhatna. Persze itt is kérdezz nyugodtan.

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:50
Szerző: Bandika
A helyzet az,hogy internetről rendelném meg.A legközelebbi üzletben egy Skywatcher 70/700 -ba tudnék belekukkolni...A mérettel nem volna gond mégha nagy is,mert meg volna a helye(Nem akarnám hordozni magammal sehova) gyönyörű kilátással az égre,minimális zavaró tényezőkkel(gondolok itt a felhős égre).Tudom,hogy a valóságban látni a méretét nagyítását az más,de a Youtube és más helyeken is találtam róla képeket,videókat."Átrágtam" már hogy mit is vegyek,de ezek feleltek meg számomra(anyagiak)megfelelőnek.Párszor már voltam csillagvizsgálóban,de sajna csak a közeli templomtornyot nézhettük meg az "óriási" távcsővel...és én ennél többre vágyok!

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 17:56
Szerző: Vizi Péter
Na, a 70/700 is jó cső, én azért kipróbálnám a helyedben, ha közel van. Lehet, hogy elsőre elég volna, az is gyönyörű Holdat, Jupitert sávokkal, Szaturnuszt gyűrűvel, stb. mutat és olcsóbb a 80-asnál. Aztán ha már biztonsággal ismered az eget, tudsz rajta tájékozódni, megtanultál a távcsővel "látni" (ez a legeslegfontosabb!!!), akkor jöhetne egy nagyobb műszer, úgy 150 mm-től felfelé :D
Távcsőben látás: észre fogod venni - ha elég kitartó vagy - hogy mondjuk a Jupiteren, ami most nagyon jól látszik, mennyivel több mindent látsz a 10., 20., sokadik alkalommal, mint elsőre. Először csak a két fősáv, meg a négy Galilei-hold, aztán újabb sávok, a pólusok sötétebb árnyalata, és így tovább...

Re: Első távcső vásárlása

Elküldve: 2012.12.23. 18:50
Szerző: Csillagos Pisti
Sziasztok.

Azért eléggé brutális, hogy egy 80mm-es akromátot képesek eladni egy EQ1-es mechanikával, legalábbis egy 900-as fókuszút. :o

http://astronomia.teleskopy.net/index.php?idg=detal&make=celestron&seria=01&model=6

merthogy azért nem olyan rossz távcső az...de így? :(