Hozzászólás
Szerző: Imre » 2019.04.29. 19:01
Olvasom, és nem hiszek a szememnek! Fél nap alatt ennyi teljesen felesleges témaidegen hozzászólás még nem volt! A tapasztalatlan kezdők kategorikus téves kijelentései annyira felbosszantották a régi tapasztal öreg rókákat, hogy kiugrottak a bőrükből! Ami azt illeti egy-két új belépő jobb lenne, ha kezdetben visszafogottabban, szerényebben, inkább kérdezne itt a fórumon, megválasztva a témának megfelelő helyet. Az régieknek meg csak súgva mondom, hogy irányítsák a megfelelő helyre az újakat, és ha már egyikük megtette, avagy válaszolt, akkor a többiek már hagyják figyelmen kívül a rossz helyre írott bejegyzést, avagy a nem megfelelő stílust stb. bejegyzéseket és akkor talán visszatér itt a normális működés, és talán a már elpártolt tagok egy része.
Lehet-e egyirányú utcába behajtani? Lehet! Csak nem szabad! Lehet-e a fali csatlakozó vezetékét megfogni? Hogyne lehetne! Csak kapcsold le a biztosítót mielőtt szereled!
Lehet-e ablakon keresztül távcsővel látni az eget! Lehet! Hát átlátszó, nem? Az, hogy kinek mi az igénye, az más kérdés. Én is szoktam üvegen át kinézni, és ha valami érdekes fényképezni való téma mutatkozik, akkor kimegyek legalább az erkélyre, ha nem akarok szellemképes, torz, becsillanó képet készíteni. Minden réteghatárról (levegő-üveg, üveg-levegő) a fény 4%-a visszaverődik, és egy csillag helyett akár egy tucat is rákerülhet a fényképre! Szép sok csillag lesz látható, csak éppen egy az igazi, de melyik? A Hold széle is szellemképes lesz! Ha kicsit belegondolok, akkor nem véletlen, hogy az okulárban minden lencsefelület tükrözésmentes bevonattal van ellátva! Persze mit tudom én, hogy az a többrétegű diffrakció határolt sík ablaküveg minden felületén van-e ilyen bevonat! Ha véletlenül lenne, akkor is jelentős fényveszteséget okozna feleslegesen! No de ezt nem itt kellene nekem sem tárgyalni az "APO refraktorok" témahelyen. Elnézést, de hát itt lett téma. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!