Oldal: 1 / 26

Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 15:57
Szerző: Bence
Sziasztok!
A kérdésem az lenne,hogy lehet e kollimációs okulár nélkül jusztírozni, illetve e házilag ilyet csinálni.

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 16:30
Szerző: csakb
Szia!

Bence írta:A kérdésem az lenne,hogy lehet e kollimációs okulár nélkül jusztírozni, illetve e házilag ilyet csinálni.


Igen, lehet! :)

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 16:36
Szerző: csakb
Komolyra fordítva a szót, pl. az Amatőrcsillagászok kézikönyvében le van írva szépen és egyszerűen. Akkoriban még nem terjedtek el ennyire a lézeres kollimátorok.

De a neten keringő többi leírás alapján is ki lehet sakkozni a lényeges lépéseket, és nem kellenek drága segédeszközök hozzá (de tény, hogy ezek jelentősen megkönnyítik a munkát). A végső tesztet amúgy is érdemes csillagon megcsinálni, az meg szintén ingyen van.

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 16:44
Szerző: csakb
Ugye nem az 50/600-as refraktorod szorul adjusztálásra? Azt kollimálni kicsit nehezebb lesz, ha szétszaladtak a lencséi... :]

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 21:27
Szerző: Bence
Nem, nem azt.Szereztem egy 75/500-as reflektort.Még nem tudom mennyire használható, de egy jusztírozás biztos nem árt már csak az eddigi tárolását nézve is.(pincében kallódott)

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.07. 21:51
Szerző: csakb
Jól tévedek, hogy ez valami gömbtükrös csoda lehet, 0.96"-os kihuzattal?

Ha kihajtottad a pókokat belőle, és a tükrök még visszavernek némi fényt, akkor ez hasznos lehet (Nils Olof Carlin: Hogyan állítsuk be Newton-távcsövünket?):

http://tavcso.hu/jusztir-1.php


Ez pedig a lézerkollimátoros beállítás:

http://tavcso.hu/jusztir-3.php

----------------

Valamint egy recept házi főzésű Cheshire- (vagy célzó-, jusztír-, kollimációs-) okulárhoz, Lovró Feritől:

ferenc lovró írta:
már másnak is ígértem fotós elkészítési útmutatót, de eddig nem volt időm rá, addigis pár szóban:

- előszöris végy egy csövet - 2"-os okulárnál a legegyszerűbb egy 50mm-es rövid lefolyócsövet venni (ez néhány száz ft), 1.25"-nál a 30mm-es lefolyócső a megoldás, de lehet, hogy körbe kell tekerni valami ragasztószalaggal, hogy passzoljon a kihuzatba.
- azt a végét, ahova alapesetben a gumitömítés megy, le kell zárni (lehet szabványos lezárót kapni barkácsboltokban, de ha ez drága, egyszerű kartonpapír is megteszi). ebbe a lezárt végbe PONTOSAN középre egy 1-2 mm-es lyukat kell fúrni/lyukasztani, itt fogsz bekukucskálni.
- a másik, nyitott végéhez minél közelebb kell egy célkeresztet csinálni. ennek legegyszerűbb módja, hogy először papírra kiszerkesztesz egy kört, amit 90 fokonként megjelölsz, majd ezt felméred a csőre. ezután egy felforrósított (pl gázlángba tartani) tűvel átlyukasztod a négy pontot, és ezeken áttolsz pl két szál vékony drótot, majd úgy rögzíted őket, hogy szép feszesek legyenek (de akár tűt is lehet, csak az a hajlítástól lehet, hogy eltörik).

ez a legegyszerűbb változat. kis továbbfejlesztéssel ebből igazi cheshire-t lehet építeni:

- a zár vég közelében vágd ki a csövet úgy, hogy abba egy ellipszis alakú lapkát pontosan be lehessen illeszteni, nagyjából 45 fokos szögben (a kistengelye a cső belső átmérője, a nagytengelye a belső átmérő 1.4-szerese legyen).
- ezt a lapkát is ki kell lyukasztani, kb fél centis lyuk elég a közepébe (de ez attól is függ, mennyire rakod közel a zárt véghez). a lényeg, hogy a vég 1-2 mm-es lyukán átnézve még lásd a kollimációs okulárod szélét. ha nem látod, túl kicsi a lyuk ezen a lapkán.
- ezt a 45 fokban beragasztott lapot be kell vonni valamilyen tükröző anyaggal, pl alufóliával

innentől kezdve van egy saját cheshire-okulárod, amivel mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogy a kollimációs leírásokban olvasható.

sok sikert! :D

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.09. 10:02
Szerző: Bence
csakb írta:Jól tévedek, hogy ez valami gömbtükrös csoda lehet, 0.96"-os kihuzattal?

Ha kihajtottad a pókokat belőle, és a tükrök még visszavernek némi fényt, akkor ez hasznos lehet


Szerencsére szabvány okulárjaim passzolnak bele, és a tükre is egész szép.Úgyhogy ha lesz valami ég akkor ki is próbálom.
Köszi

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.09. 12:24
Szerző: Stefi
Szerintem neked 0,96"-os oksid van, tehát a Newton-é is az.
A lényeg hogy jó bele és kész.

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.10. 21:29
Szerző: Bence
Sziasztok, az a rosz jusztírozás miatt lehet, hogy a csillagok képe elnyúlt illetve a defókuszált képen látszik a segédtükör, és a tartólábak?

Re: Jusztírozás

Elküldve: 2010.12.10. 21:38
Szerző: SzarkaLevente
Bence írta:Sziasztok, az a rosz jusztírozás miatt lehet, hogy a csillagok képe elnyúlt illetve a defókuszált képen látszik a segédtükör, és a tartólábak?

Segédtükör tartólábak és a s. tükör a legjobb jusztir mellett is látszik a defókuszált képen és szép szabályos fánkformát rajzolnak ki (a LM közepén). A LM közepén ha elnyúltak a csillagok akkor az jusztirhiba. Ha a LM széle felé nyúlnak el, az kómahiba.