Régi műszerek
Re: Régi műszerek
Hello. Megérkezett az adapter, szépen belemegy a fókusz cső végébe, és megjött egy ts90,° bak4 üveges prizma is. Jöhet a próba 

Üdv tisztelt kollégák!
Sok ideje nem publikáltam és most úgy gondoltam, hogy a mostani renoválási megbizatás egyes szakaszait megosztom. A renoválás tárgya egy Orgoványi János által tervezett, az akkori urániában épített, MOM 70/500-as lencsével szerelt kis csillagászati műszer. A sorsa ,története eléggé hánytatott -főleg a közelmúlt- de biztosra tudom, hogy voltak szebb napjai. Ennek a műszernek most a rendbetételét vállaltam. Sajnos a korábban kapott festés rettenetesre sikerült, már a "sikerült" szó sem állja meg a helyét. Ezt a festést, -ha már rossz, hát legyen rosszabb- a fémről kőműves kalapáccsal leverték. Gondolhatjátok... Nagyon sok ütés a puha aluminiumban mély nyomot hagyott és más részén is (réz osztottkör). A tubusról inkább nem teszek fel képet mert azzal riogatni lehetne, elképesztő látvány. Mostanra a műszer már teljesen szét van szerelve és már a tubus javítása folyik. Egy képet felteszek a mechanika szebbik oldaláról, hogy így nézett ki !
Sok ideje nem publikáltam és most úgy gondoltam, hogy a mostani renoválási megbizatás egyes szakaszait megosztom. A renoválás tárgya egy Orgoványi János által tervezett, az akkori urániában épített, MOM 70/500-as lencsével szerelt kis csillagászati műszer. A sorsa ,története eléggé hánytatott -főleg a közelmúlt- de biztosra tudom, hogy voltak szebb napjai. Ennek a műszernek most a rendbetételét vállaltam. Sajnos a korábban kapott festés rettenetesre sikerült, már a "sikerült" szó sem állja meg a helyét. Ezt a festést, -ha már rossz, hát legyen rosszabb- a fémről kőműves kalapáccsal leverték. Gondolhatjátok... Nagyon sok ütés a puha aluminiumban mély nyomot hagyott és más részén is (réz osztottkör). A tubusról inkább nem teszek fel képet mert azzal riogatni lehetne, elképesztő látvány. Mostanra a műszer már teljesen szét van szerelve és már a tubus javítása folyik. Egy képet felteszek a mechanika szebbik oldaláról, hogy így nézett ki !
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gyuricza István
-
Lovász András
Szia István!
Precíz kezeid alatt sokminden megszépült már, kíváncsian várom a folytatást!
Precíz kezeid alatt sokminden megszépült már, kíváncsian várom a folytatást!
15x70 Scopium Nature binokulár
120/600 Sw akromát+AZ-4
120/600 Sw akromát+AZ-4
- Vizi Péter
Pedig ezeknek szép fehér mázuk volt. Használtam ilyet pár évig a '70-es évek végén.
Igen,valaha szép fehér festése volt. Majd igyekszem, több képpel maradandóan arhiválni az oldalra. Sajnos nagyon kevés képi dokumentáció található róla, a szédszedése sem volt könnyű. Amúgy -és szerintem,- ez volt az egyetlen olyan magyar termék ebben a kategoriában, ami színvonalas műszerként sokáig megállta volna a helyét, még akár világ viszonylatban is!
Gyuricza István
gyuri17 írta: ↑2026.05.01. 13:07Igen,valaha szép fehér festése volt. Majd igyekszem, több képpel maradandóan arhiválni az oldalra. Sajnos nagyon kevés képi dokumentáció található róla, a szédszedése sem volt könnyű. Amúgy -és szerintem,- ez volt az egyetlen olyan magyar termék ebben a kategoriában, ami színvonalas műszerként sokáig megállta volna a helyét, még akár világ viszonylatban is!
Szia!
Szerintem még ma is megállná a helyét a piacon , kompakt , stabil vizuális mechanika . Nálam is van két példány belőle . Ha nem kapsz agyvérzést ettől , rendbe rakhatnád az egyiket nekem is . ( csak a mechanikát )
Üdv: Zoli
Szia Zoli! Nem igérek semmit, mert soron volna még egy 150/1000-es urániás tükrös newton. Szóval most még egy darabig el leszek ezekkel.
Gyuricza István
Visszatérve a 70/500-as renoválására, ma a festéket sikerült eltávolítanom minden alkatrészről. A mechanika testét ráspoly segítségével simítottam. A tubust finoman leesztergáltam mert nem volt más lehetőség. Sajnos így is maradtak kissebb zúzódások. Az ellesúly tengelye vissza lett hajlítva és a mélyen bemaródott rozsdásodást szintén leforgácsoltam.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gyuricza István