Tanácskérés

Lencsés- és tükrös távcsövek
Avatar
Ankalimon
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: 2019.04.06. 11:51

Re: Tanácskérés

Hozzászólás Szerző: Ankalimon » Ma, 07:06

A korábban leírt makacs, és teljességgel szokatlan működési hibával küzdöttünk az elmúlt hetekben. Kipróbáltunk négy különböző kézivezérlőt, és 3 különböző motorvezérlő elektronikát - a hiba megmaradt.
Múlt héten kaptam kölcsönbe a távcsőbolttól egy másik mechanika fejet - ezzel és az eredeti kézivezérlővel és elektronikával minden működött...
Azt mondják a szakértők, hogy talán a léptetőmotorok közvetlen vezérlése romlott el - de valójában nem igazán érti senki a dolgot. Az angol nyelvű fórumokat is feltúrtam, de ott sem találtam hasonló esetet.
Üdv:
Ankalimon
(Füzessy Tamás)

Az elmélet elméletileg megegyezik a gyakorlattal.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 2604
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Tanácskérés

Hozzászólás Szerző: Attila » Ma, 08:15

Ankalimon írta:
Ma, 07:06
... Azt mondják a szakértők, hogy talán a léptetőmotorok közvetlen vezérlése romlott el - de valójában nem igazán érti senki a dolgot. Az angol nyelvű fórumokat is feltúrtam, de ott sem találtam hasonló esetet.
A fizikában nincs bűbáj...

Talán csak a mechanika fejben a motorok vezetékei vannak fordítva kihozva a csatlakozókhoz (RA és Dec felcserélve, de az is lehet, hogy a léptetőmotorok tekercsei vannak rosszul bekötve - emberek forrasztják be, akik eddig rizst termeltek...). Ellenőrizd a fejben a vezetékek bekötését a színkódok segítségével; de ha biztosra akarsz menni, ki is mérheted. Könnyű dolgod lesz, ha mindkét fej - a jó és a rossz is - még nálad van. (Csak jelöld meg, hogy melyik melyik; nehogy a jót rontsd el... :mrgreen: )

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Válasz küldése

Vissza: “Távcsövek”