IRIS (v5.59) képfeldolgozás

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
janó
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.07.05. 16:29

IRIS (v5.59) képfeldolgozás

Hozzászólás Szerző: janó » 2020.01.05. 19:49

Sziasztok!

Az IRIS képfeldolgozó szoftverrel ismerkedvén sok kérdés merül(t) fel bennem, amiket a jövőben folyamatában és folyamatosan fel fogok tenni az ahhoz jobban értőknek. Itt is az első:
Kompenzáló képek készítésével akartam kezdeni a szoftverrel való ismerkedést és a rendelkezésemre álló eszközzel (EOSD70) elkészítettem "Lazar_J__Bevezetes_az-IRIS_hasznalataba.pdf" szabadon hozzáférhető leírásából a szükséges nyersanyagokat.
A *.CR2 -ből *.pic konverzió után a flat képeket kezdtem feldolgozni amikor azzal szembesültem, hogy a korábban homogén világos képek az ISIR -ben feketeként jelennek meg. Ekkor készítettem egy teljesen átlagos képet átlagos fény mellett. Ismét átkonvertáltam IRIS -ben majd a végeredménytől felszaladt a szemöldököm. Lehet, hogy csak számomra új a jelenség, és a megoldás teljesen egyszerű, de én, magamtól nem tudok túllendülni rajta. A képet fektetett (normál fényképező mód) formában készítettem el, az IRIS -ben azonban "állítva" vagy kvázi portré módban jelent meg, a kép 4 oszlopra lett bontva és az oszlopok teljesen el vannak csúsztatva egymáshoz képest. (PAINT -tel össze illesztettem őket, de még hiányosságot is mutat)
A kérdés(ek) olyannyira egyszerű(ek), hogy szinte adjá(k) magát/magukat: "mi ez, és mit, hol kell beállítanom, hogy ez megszűnjön?"
Képet mellékeltem. (sajnos csak printScreen -ként, mert az oldal sem a RAW, sem pedig a *.pic formátumot nem támogatja. Természetesen szívesen bárkinek a rendelkezésére bocsájtom mindkettőt, ha valaki szeretné "közelebbről" is megvizsgálni őket.

...még csak annyi: az élesebb szeműek kiszúrhatják, hogy az IRIS form tetején a verziószám után egy "E" meghajtón lévő mappába került a konvertált kép. Olvastam, hogy nem szerencsés nagyon "mélyre" tenni az IRIS munka mappáját, mert hibát okozhat. Kipróbáltam gyökérrel is, a hiba ott is jelentkezett, szóval nem a mappaszerkezet okozott ilyet

A segítségeket előre is köszönve, üdvözlök mindenkit.

janó
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”