SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
lackó
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2011.09.12. 08:16

SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: lackó » 2011.10.15. 18:42

Sziasztok.Valaki tudna segíteni,hogy a RegiStax5-nek van-e magyar változata.Nem tudom elindítani a programot.De ha tud valaki segíteni abban,hogy hogyan kell használni a SCOPIUM CCD kamerát a RgiStax5-ös programmal,azt meg köszönném.Üdv.lackó
Sidius
Hozzászólások: 2094
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.10.15. 19:03

Szia!
A Registax magához a kamerához nem kell, azzal csak avi felvételt készítünk. E célra már több program is létezik, a Makszutov honlapján is van progi.
Ezután képkockákat válogatunk belőle, átlagolunk, itt-ott beleszakértünk -erre való a Registax, de mindezt már a szobában is meg lehet csinálni.
Valahol a hálón fönt van a Registax talán 3-as verziójának magyar leírása, azon el lehet indulni, bár a felület igencsak megváltozott azóta.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: janwar » 2011.10.19. 14:05

lackó írta:Sziasztok.Valaki tudna segíteni,hogy a RegiStax5-nek van-e magyar változata.Nem tudom elindítani a programot.De ha tud valaki segíteni abban,hogy hogyan kell használni a SCOPIUM CCD kamerát a RgiStax5-ös programmal,azt meg köszönném.Üdv.lackó

A kamerához az AMCap vagy SharpCap nevű programot kell letölteni amennyiben az AMCap nincs CD-n mellékelve a kamerához, alapból jár hozzá. A Registax a feldolgozáshoz kell, már van 6-os verzió belőle, gyakorlatilag automata módban is jó eredménnyel használható, nem igényel nyelvismeretet csak egy alapszintű jártasságot a számítógép kezelésében.
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
Sidius
Hozzászólások: 2094
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.11.24. 14:00

Budjács Mártonnak a Jupiter topik 62. oldalának végén feltett kérdésére:

A 10 cm-es távcsövem egy valódi "nehéz súlyú" akromáttal van szerelve. Nagyjából áll a papírforma, miszerint kb. fele felbontással tud dolgozni mint a 195-ös Newton. A vele készített kép is kontrasztos, de a nagyjából kicsit több mint egynegyede fénygyűjtés, valamint a kamera számára nagyon is valóságos színhiba miatt kevésbé alkalmas közel hű színekkel, és kis zajjal történő fotózásra, ámbár a zaj több képkocka felvételével csökkenthető. (A lencse egyébként jó légkörnél szinte észrevehetetlen színhibát produkál vizuálisan.) Nem sokat kísérleteztem a lencsével, de lehet vele szép kontrasztos képet csinálni, csak több trükkre van szükség, a színhűség körülbelüli elérése is elég nehéz szülés.
A felvételek minden esetben feldolgozásra kerülnek, ez az utóbbi 996 képkocka átlaga melyhez Registax 6-ot használtam. Ezután van, hogy a színtelítettséget megváltoztatom, de a színegyensúlyt pl. nem érdemes bántani. Ez alól kivételt képez néhány nagyon rossz körülmények között készült kép, mikor harcolni kell még a közepes léptékű részletekért is.
A légköri körülmények nem sokszor engedik a távcsövek teljes kihasználását, ilyenkor bölcsebb visszavenni a nyújtást. A nyújtás mértéke egy Scopiumhoz 10 cm- átmérőnél valahol 2m körüli kell legyen legalább, jó légkörnél pedig ez fokozható. (A minimális nyújtási érték kiszámítható, ismerni kel a kamera pixelméretét.)
Ez a kép hozzávetőleg 6500 mm fókusszal készült, ennek már csak kicsit tudok fölé menni, de nagyon ritkán. Az optikai minőség elsőrendű és e fotótechnika esetén a lencsés műszer színkorrekciója kritikusabb, mint hogy egy tükör éppen d. határolt, vagy esetleg annál kétszer jobb, bár a rosszabb légkörnél is a jobb optika kevésbé rossz lépet ad. Vizuálisan pont fordított a helyzet, egy gyengébb (de azért nem rossz) lencse is nagyon jó tud lenni, a tükröknek -egyéb zavarok miatt- ideális esetben nagyon jónak kell lenniük.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Sidius
Hozzászólások: 2094
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.11.24. 17:52

A Registax a bolygófotós barátja.

A távcső mellett valamilyen CCD kamerával avi formátumban videót rögzítünk, melynek képkockái közül nagyságrendileg legalább 100-ra van szükség egy használható felvételhez. A képminőség a felhasznált képek számával nő, de kétszer jobb minőség eléréséhez nagyságrendileg négyszer több képet kell használni, tehát nem lineáris az összefüggés.
A felvétel időtartamát az illető bolygó forgásából származó elmozdulást figyelembe véve határozzuk meg aszerint, hogy ezen elmozdulás a felbontóképesség határa alatt maradjon, különben a kész felvétel is bemozdult lesz. Ebből kiindulva könnyen belátható, hogy a Mars esetén pl. több idő áll rendelkezésre, mint a gyors forgású Jupiter esetén. Egy alkalommal én 600-1200 közötti számú képet rögzítek, max. 2m 45s alatt.
A minimális használandó nyújtás a pixelméret ismeretében akkora kell legyen, hogy a távcső által leképezett legkisebb képrészlet egy pixelre essen, más szóval minden felbontani kívánt alakzatnak min 2 pixelre kell esnie, különben a felvételen nyoma vész. (Shannon mintavételezési tétele)
A távcsövek közül a rövid gyújtótávolságú példányok fókuszálása nagyon nehéz, mert az élesség tartománya, melyben a chipnek el kell helyezkedni a jó eredményhez, mindössze mikronos nagyságrendű. Akinek ilyen távcsöve van, jól teszi, ha egy fókuszírozót szerel a nyújtó tag és a kamera közé, ekkor ugyanis a nyújtott fókusznak megfelelő nyílásviszonnyal fókuszálhat. Ellenkező esetben mindig az objektív valódi nyílásviszonya a mérvadó.
A felvételt megnyitjuk a Registax egyik verziójában, majd az alul elhelyezkedő csúszkát mozgatva megkeressük a szerintünk legélesebb képkockát. Ezután az Align fülre bökve megvárjuk, míg a gép elvégzi a számításokat. Mikor végez, a Limit fülre kattintás után alul a csúszkánál leolvasható hány olyan képkocka van a felvételben, mely 80 százalékban elfogadható az általunk kiválasztott kockához képest. (A százalék állítható, alapban 80.) Tehát (n=valamennyi) kockánk fog megmaradni, (a csúszka fölött találjuk). Ezen algoritmus a legjobb légkörnél 80%-os leválogatásnál csaknem az egész avi-t megfelelőnek minősíti, azonban 7 körüli nyugodtságnál már csak kb. 70 %, 5 körüli nyugodtságnál pedig kb. 40 százalék marad használható, de két nyugtalanság se egyforma!
Az Otimize, más verziókban az Optimize/Stack fülre kattintva a képkockák átlagolása történik, ez géptől függően tíz percig is tarthat, de természetesen a képkockák számától is függ.
Miután vége a folyamatnak, a Wavelet fülre kattintva megjelenik egy elég homályos felvétel, tőle balra hat csúszkával, melyek tulajdonképpen maszkok, 1:1 1:2 és így rendre 1:6-ig. A legfelső csúszka balra mozgatva a képet élesíti, ez áll legközelebb a valóságos kontrasztok kialakításához, sajnos azonban a zajt is erősíti. A többi csúszka lefelé egyre inkább nem ad zajt, de természetellenes kontrasztot hoz létre.
Érdemes sok kombinációt kipróbálni.
A jobb oldalon lehetőség van a színegyensúlytól a kontrasztig minden más beállításra is.
Ezután a Do All-ra kattintva minden elvégzett művelet az egész képet érinteni fogja, ezután a Save paranccsal mentjük a felvételt.

Ez mind az alapok legalapja alapbeállításokkal. Az egész ismertetése könyvnyi anyag lenne, azt meg nem éri meg írni Magyarországon. Azért remélem elindulni elég lesz, a többi amúgy is összejön a kitartó fotósnak. :)
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.11.25. 07:33

Szia!

Nagyon jó kis leírás, beteszem a párnám alá, biztos jól jön még egyszer! :)

Sidius írta:Ez mind az alapok legalapja alapbeállításokkal. Az egész ismertetése könyvnyi anyag lenne, azt meg nem éri meg írni Magyarországon. Azért remélem elindulni elég lesz, a többi amúgy is összejön a kitartó fotósnak. :)


Ha könyvet nem is érdemes, de valami letölthető technikai útmutatót nagyon hasznos lenne írni. Ezt ki lehetne rakni a szakcsoport oldalára akár, kezdőknek nagyon-nagyon jól jönne. Gondoljunk csak pl. Lazac Iris doksijára, vagy Leventétől letölthető asztrofotós gyorstalpalóra. Kezdő asztrofotósok tucatjai forgatták ezeket a leírásokat nagy haszonnal, míg a véletlenszerű fórum-hozzászólások előbb-utóbb örökre elsüllyednek.
algor
Hozzászólások: 158
Csatlakozott: 2010.09.24. 01:13

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: algor » 2011.11.25. 08:59

Csak egy kis kiegészítést tennék hozzá a Jánosok leírásához.

Az egyik dolog a képkockák számával kapcsolatos. Szeretnénk, ha minél több képkocka közül válogathatna a Registax a feldolgozás során, ugyanakkor ennek határt szab a bolygó forgása miatti elmozdulás, amit a felbontóképesség alatt kell tartanunk. A kisebb zaj érdekében a zársebességet kell növelnünk, viszont ez a képkockák másodpercenkénti számát korlátozza. Ha a maximális zársebességet akarjuk használni, akkor a 15 frame/sec átvitelt kell választanunk Scopium esetén. Ezenkívül hallottam olyat is, hogy 15 f/s-nál nagyobb átvitel az USB-n keresztül rontja a képminőséget.

A másik az RGBalign funkció, amely már említésre került, és arra való, hogy a feldolgozás során a fénytörés következtében "szivárványszínűvé" vált képen hozzáigazítja a vörös és kék színcsatornákat a zöldhöz. Ezt megtehetjük pixelenként mozgatva a színcsatornákat, de a legegyszerűbb ha megnyomjuk az Estimate gombot és program elvégzi ezt helyettünk. Ez a funkció főleg a refraktor tulajdonosok számára hasznos, de a Newton távcsőben is szükség van rá a légkör, vagy a fókusznyújtás színezése miatt.
janwar
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.12.11. 19:43

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: janwar » 2011.11.25. 09:31

algor írta:Csak egy kis kiegészítést tennék hozzá a Jánosok leírásához.

Cseppet sem kis kiegészítés ez, mivel a kamerabeállításokkal kezdődik magának a képfeldolgozásnak a sikere, és ebben máris új ismerethez jutottam, én többnyire a 30 f/s-t használtam idáig, de mint a hardveres részéhez egyáltalán nem értő, örömmel fogadom az ehhez hasonló információt. A lényeg számomra, hogy a Jupiter esetében a felvétel 2-3 perce alatt minél több frame-t sikerüljön rögzíteni, mert a tapasztalatom szerint csak több száz kép összegzésével átlagolódik ki a zaj elfogadható mértékűre, emiatt 500 alatt nem szívesen állítok össze, ha lehet inkább ezret vagy többet, és 90% minőség felett, amennyiben a nyersanyag engedi.
200/800 karbon asztrográf SW tükörrel, SW HEQ5 Pro Go-To, Paracorr type I. korrektor, Canon EOS 500D, ALCCD5 guider kamera,
maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.11.25. 10:39

algor írta:ennek határt szab a bolygó forgása miatti elmozdulás, amit a felbontóképesség alatt kell tartanunk.

Ez valóban így van és egy kis számolást végeztem ez ügyben. Íme:

A Jupiter 10 óra = 600 perc alatt fordul körbe. Azaz percenként 360/600=0.6 fokot fordul el az egyenlítőjén egy pont. Ha a bolygó 180 pixel széles a képen, akkor az a közepén 1 fok=1 pixel. Vagyis kevesebb mint 2 perc alatt 1 pixelt mozdul el egy felszíni részlet az egyenlítőn. A sarkok felé közeledve ez a hatás a szélesség coninus-ával csökken.
Sidius
Hozzászólások: 2094
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: SCOPIUN Hold,Bolygó CCD kamera

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.12.09. 21:40

Lauer Zoltán kérdésére:

Azért itt írok, mert ez a topik illik leginkább a bolygófotózáshoz.

Az akromátok képalkotása általában teljes egészében vizuális tartományokhoz korrigált, de mindössze két hullámhossz van a spektrumban, melyeknek a képben azonos fókuszponjuk van. Innen a kék és vörös tartományok felé haladva a fókuszpontok mind jobban eltérnek a már említett, általában sárga és zöld környékére (gyártótól függően) belőtt fókuszponttól.
A kamerák nagy része nagy érzékenységet mutat infra tartományban is, itt azonban a lencsék színhibája már nagy, hisz ez már kívül is esik a látható hullámhosszakon és a kéttagú lencsék már a látható frekvenciák szélső tartományaiban is jelentős hibával képeznek le. További optikák - természetesen elkerülhetetlen- elhelyezése általában még ront a helyzeten.
Vizuálisan csak azért nem zavaró ez, mert a szem érzékenysége a rosszul fókuszált színeken mindössze harmada-negyede a zöld fényhez képest.
Ezek miatt az akromátokkal nem a legegyszerűbb színhű képeket készíteni, bár a gép beállításait is sokat kell tanulni. Magam is próbálkoztam egy igen jó 100/1000-es lencsével. Sokat kísérleteztem, s azt kell mondanom, hogy e tekintetben, fotózásnál a tükrös műszerek jelentős előnyben vannak.
Fénytörő optikáknál (meg egyébként is) nagy segítség lehet az infra blokkoló szűrő, mely egyszerűen "levágja" a chip szempontjából vakító, de rosszul fókuszált fotonokat. Ezzel javul a színhűség is.
Nagyon kemény és erős kontrasztú kép készíthető akromáttal akkor is, ha zöld szűrőt használunk, mely azon hullámhosszakat engedi át zömében, amikre a lencse korrigált. Ekkor viszont a színekről le kell mondani.
Nem próbáltam még, de lehet, hogy hogy vörös-zöld-kék szűrésekkel fölvett képekből, ezeket utólag egyesítve ki lehetne hozni valamit, minden esetre jó szűrőkre lenne szükség, s a felvett képek mérete színenként kissé változó lesz, úgyhogy utólagos módosítások is kellenek.
(A nagyon drága színkorrektorok nagyon jó megoldást jelenthetnének, de igazándiból az adott optikára készült lenne a leghatásosabb. A gazdaságosságról meg jobb nem is beszélni.)
Biztos vannak még más trükkök is, csak meg kell találni őket.
A legjobb eredményt zöld szűrővel értem el, amolyan "lencsésen kemény" képeket sikerült így készíteni.
Remélem, valamicskét segítettem. Jó távcsövezést! :D
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”