Fotózás az alapoktól.....

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2010.04.05. 09:57

Tisztelt Amatőrcsillagász barátaim!
A sors úgy hozta hogy én is elkezdhetem a fényképezést. Sógorom csinált adaptert a fényképezőgéphez (Nikon D40) így fel bírjuk rögzíteni a távcsőre. Az első próbaképen nem látszódott semmi. A másodikon egy nagy fehér korong volt. Gondoltam be kell fókuszálni. Tekertem a fókuszírozón, indítottuk a fényképezést és már egyből jobb lett a kép, de volt valami kis bibi. A képen nem látszódott semmi, csak egy nagy fehér korong, középen a segédtükör a tartólábakkal. Bárhogy próbáltuk, ugyanezt a képet kaptuk. Okuláron kersztül sikerült elfogadható képeket készíteni, de mi nem szeretnénk okulárprojekciós módszerrel fotózni. Bárhol is olvastam információt e téren, mindenhol csak annyit írtak hogy fel kell rögzíteni a gépet a távcsőre és mehet a fotó. Vagy éppen nem is írtak semmit.
Tehát nekem most ez volna a legnagyobb problémám hogy hogyan lehet végülis normális képeket készíteni.
A másik pedig hogy a nagyítás mértéke hogyan változik? Mert ha egy gázködöt szeretnénk fotózni, akkor persze nagy LM kellene, de ha egy apró kis MCG galaxist, akkor érdemes kicsi LM gondolom legalábbis.
Ötletek?
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.04.05. 10:15

Buta kerdes, de ugye csak a vazat rogzitettetek a tavcsore? (bocs)
Egyebkent valoszinuleg csak annyi van, hogy nem ered el a fokuszsikot, a fokuszirozot nem lehet beljebb tekerni. Probalj a geppel es a tavcsovel valami kozelebbi targyat fotozni, hogy ott elesre tudsz-e allni (ha kozelebbi a targy, akkor ugyis messzebb kell lennie a tukortol a fokuszsiknak), aztan egyre tavolabbakkal is lehet probalkozni.
Vagy egyszeruen lemerheted, hol van a fokuszsik: a tukor feluletetol a segedtukron at lemered, hol van a tubus szeletol a fokuszsik. Na, ott kell lennie a fenykepezogeped belsejeben levo erzekelonek...
A nagyitast nemigen tudod valtoztatni (lehet, de nem igazan erdemes), akkora lesz, amit a tavcsoved fokusza kiad. A rovidebb fokusz azert is jo, mert konnyebb megvezetni a felvetelt a sok perces expozicios ido alatt.

--mpt
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1000
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2010.04.05. 11:39

Nem tudom milyen távcsöved van - a kép alapján 150/1200-es Dobson távcsövet feltételezek: ezzel sok gond van ha fotózni szeretnél. A tubus méretezése nem olyan, hogy primer fókuszban élesre tudj állni, tehát a cső végéből (ahol a főtükör van) kb 4-5 cm-t le kell vágni, vagy ennyivel beljebb tenni a tükröt. Másrésről óragép nélkül max. a holdat tudod megörökiteni.

A kapott kép méretét (ahogy Péter is irja) barlow lencsével / fókusz reduktorral tudod nyújtani, csökkenteni. Előbbi a bolygók, utóbbi leginkább a mély-ég felvételek esetén hasznos. Mindenesetre érdemes elolvasnod a Digitális mély-ég fotózás titkai c. cikksorozatunkat. Az aláirásomban van egy link, ahol fel tudsz rá iratkozni.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.04.05. 15:40

Nekem a 150/1200-as SkyWatcher dobsonnal sikerült múltkor egy próba képet készítenem, úgyhogy szerintem mennie kellene az adapteres fotózásnak. Igaz, én csak egyszerűen odaszorítottam az objektív nélküli Canon EOS300D vázat a távcső okulár foglalathoz, és lőttem egy sorozatot. De a fókuszálás nehéz ügy, mert igazán jól csak a számítógépen látszott, hogy sikerült-e, vagy sem.

CRW_7282.jpg


A dobsonnal próbálkoztál, vagy beújítottál egy másik távcsövet?
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.04.05. 15:52

Még valami! Ezt a próbafelvételt úgy készítettem, hogy az okulár-tartó "adapter" nem volt fent a távcsövön. Valószínűleg, én emiatt értem el a fókuszsíkot. Lehet, hogy kell egy másik adaptert barkácsolnotok...
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1000
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2010.04.05. 17:22

rumpfbarna írta:Nekem a 150/1200-as SkyWatcher dobsonnal sikerült múltkor egy próba képet készítenem, úgyhogy szerintem mennie kellene az adapteres fotózásnak. Igaz, én csak egyszerűen odaszorítottam az objektív nélküli Canon EOS300D vázat a távcső okulár foglalathoz, és lőttem egy sorozatot.

Ez pont a projekciós fotózás amit Jani szeretne elkerülni.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.04.05. 18:03

Bocs, azt hiszem rosszul írtam le a dolgokat, ez egy okulár nélkül készített kép! (Leszedtem a távcsőről az okulárt és az azt tartó elemet is.) Tehát, ha minden igaz, akkor amit én csináltam, az az úgynevezett primer fókuszban való fotózás.
btibor9891
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:12

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: btibor9891 » 2010.04.05. 18:30

Hmm... Barnabás fotója nekem pont primer fókuszosnak tűnik a Hold mérete alapján. Mindenesetre jókora vignettálással kell számolni, valószínűleg ezeket a Newtonokat inkább bolygóra szánták mint hogy 30mm átmérőt teljesen megvilágítsanak egy nagy segédtükörrel. A kóma hiba legalább minimális lesz :-)

Az az ötletem hogy először valami közelebbi földi célpontot próbálj megcélozni, ekkor jóval kijjebb jön a fókuszsík a kihuzatban és látnod kell a keresőben ha éles. Ezután lehet egyre távolabbi kémény, torony... felé menni és látni fogod, mikor éred el a kihuzat belső ütköző pontját. Ha megtörtént mielőtt eléred a végtelen távolságot, akkor sajnos jöhet a tubus megvágása, bár a fotózásra amúgy is alulméretezett segédtükör miatt a legjobb megoldás egy alacsony kihuzat lenne.
Ami a fókusznyújtást illeti, szerintem azt te nem fogod akarni :-D
Egy 2x-es barlow esetén ugyanannyi fény 4x akkora területen szóródik szét, 4x halványabb lesz a kép és ha ráadásul egy pici halvány dolgot fotóznál, egyszerűen elveszik minden a zajban. (Nem beszélve arról hogy hosszabb fókusszal a jó vezetés is kb. négyzetesen nehezebb)
A jelenség biztos ismerős: a Hold kis nagyításon még fáj, de ahogy mész a 300x-os felé már szinte halvány lesz a kép, vagy az égi háttér sötétedése nagyobb nagyításoknál.
Reduktorral látómezőt növelni Newtonban meg elég körülményes, többnyire csak azokkal lehet ezt megcsinálni amelyeknek a tervezésénél eleve gondoltak rá.
Szerintem maradj az 1200-as fókusz adta képskálánál, ezt ha nem Hold, Nap vagy bolygók a célpont, nem fogod tudni egyszerűen és főleg jó eredménnyel változtatni.
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1000
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2010.04.05. 20:35

rumpfbarna írta:Bocs, azt hiszem rosszul írtam le a dolgokat, ez egy okulár nélkül készített kép! (Leszedtem a távcsőről az okulárt és az azt tartó elemet is.) Tehát, ha minden igaz, akkor amit én csináltam, az az úgynevezett primer fókuszban való fotózás.

Lehet, én értettem félre, bocsi. Ha nem volt okulár a fényútban, akkor valóban primér fókuszban fotóztál.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2010.04.05. 20:52

mpt írta:Egyebkent valoszinuleg csak annyi van, hogy nem ered el a fokuszsikot, a fokuszirozot nem lehet beljebb tekerni.
--mpt


Igen úgy tűnik hogy ez lesz a bibi, ugyanis a fókuszt úgy állítottam be, hogy okulárt beletettem, beállítottam az én szememhez, ki az okulárt meg a tartóját, fel az adapterrel rögzített gépet és fotózás..... de nem lett jó.

SzarkaLevente írta:Nem tudom milyen távcsöved van - a kép alapján 150/1200-es Dobson távcsövet feltételezek


Igen az van.

rumpfbarna írta:A dobsonnal próbálkoztál, vagy beújítottál egy másik távcsövet?


A dobsont használtuk, nincs másik távcsövem, ha minden sikerül akkor majd a nyár közepe-vége felé lesz egy 350/1500-as newton, de majd egyszer valamikor évek múlva vennék egy 80-as APO-t.....

rumpfbarna írta:Még valami! Ezt a próbafelvételt úgy készítettem, hogy az okulár-tartó "adapter" nem volt fent a távcsövön. Valószínűleg, én emiatt értem el a fókuszsíkot. Lehet, hogy kell egy másik adaptert barkácsolnotok...


Nagyon kicsi az adapter, talán 3 centi vastag lehet. A menetes része is éppen csak hogy fogja a gépet.

Mély-ég fotózást egyenlőre még nem is nagyon akartunk csinálni, bár hallottam már olyanról hogy csupán 15-30 másodperces képekből csináltak olyan fotót hogy szinte megszólal.... Majd kiderül....

Tehát akkor azt javasoljátok hogy túl messze volt a fókuszsík? (Jelen esetben túl közel a távcsőhöz...)
Na akkor ezt majd korrigáljuk legközelebb és majd tájékoztatlak benneteket a fejleményekről.
Köszi mindenkinek az ötleteket! :D
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”