Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Egyéb, a fenti kategóriákba nem besorolható jelenségek, égi események észlelése
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2014.08.10. 23:24

Sziasztok,

Nem tudom, hogy korábban volt-e ilyen téma. Mivel nem találtam, ezért nyitok egyet. A legutóbbi meteor újság üstökös rovatában többek között említenek ukrán amatőrcsillagászok által felfedezett üstökösöket. Ekkor kezdtem el gondolkodni a témán. Mondjuk az ott írt f/1,5-ös 20 cm-es asztrográf is érdekes, amivel felfedezték őket. Newton rendszerű lehet? Milyen kómakorrektorral ad az használható képet, és milyen központi kitakarással?

Az eredeti témához visszatérve, felmerül az emberben, hogy a sok nagytávcsöves égboltfelmérő program mellett marad-e még valami a szerencsés amatőrcsillagásznak? Vajon naponta hány amatőrcsillagász kereshet üstököst, kisbolygót rendszeres észlelési programként világszerte? Ez most elsősorban elméleti kérdés, jelenleg nincs lehetőségem (és nem is célom) nagyszabású észlelési programot kezdeni "felfedezés" céllal.

Gondolom "új" üstököst vagy kisbolygót 16-17 magnitúdó alatt felfedezni nemigen lehet már. Hol lehet most a határfényesség, amin túl jöhet valami? Az égboltfelmérő programok "mindent" észrevesznek/észre fognak venni huszonakárhány magnitúdóig?

Viszont lehet szerencséje is az embernek...

Például valaki fotózik a Tejútban egy 30 cm-es asztrográffal valami halvány, nem túl népszerű ködösséget. Tegyük fel sok expo kell, és több éjszaka gyűjti hozzá. Feldolgozza a képeket, és mikor átbogarászza full felbontáson, talál valamit, ami elmozdult a csillagháttérhez képest (szerencséje van, hogy az irdatlan sok csillag között észreveszi). Mondjuk a határfényesség 20 magnitúdó körüli (egyébként honnan lehet megállapítani, hogy ilyen esetekben mennyi a határfényesség pl. 19 vagy 21 magnitúdó?). Az objektum lehet vagy 19 magnitúdó, és csak kicsit mozdult el a 2-3 nap alatt. Ilyenkor mit lehet csinálni, hol lehet bejelenteni? Hogy lehet megbizonyosodni, hogy azon a területen katalogizálva van-e valami?

A példát tovább lehetne folytatni halvány novákra, szupernovákra, stb.

A friss felfedezésekről hol lehet értesülni?
Sidius
Hozzászólások: 2117
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2014.08.11. 12:16

kincsesm írta: marad-e még valami a szerencsés amatőrcsillagásznak?

A válasz adódik, hiszen ma is fedeznek fel amatőrök is apró égitesteket. Úgy tudom, hogy a Nap néhány fokos körzetében nem vizsgálódnak robottávcsövek, pedig pl. az ismeretlen üstökösök egy része ott vehető észre. A nóva-család bármelyik tagja lehet amatőr préda, de szerintem a kisbolygók sem kizártak, mert az adatfeldolgozás lassabb, mint a kép elkészítése, tehát sokat csak utólag fedeznek fel a képeken -amatőrök.
A bolygók, elsősorban a Jupiter karamboljai, vagy bármilyen egyéb furcsa változásaik szinte mind amatőr felfedezések, ahogy a Hold LTP (vagy TLP) jelenségei is. (Ennyi jutott most eszembe.)

kincsesm írta:Mondjuk az ott írt f/1,5-ös 20 cm-es asztrográf

Nem valószínű, hogy Newton asztrográffal dolgoznának, szerintem inkább valami Schmidt, vagy Makszutov-féle esetleg egyedi kialakítás lehet. Bár tervezhető olyan megoldás is, -a közismert korrekciós eljárásokon kívül- amelyben pl. beépített egyszerű negatív meniszkusszal korrigálni lehet a Newtont. A kitakarás viszonylag elfogadható mértékű lehet, ha a fókuszt utólag redukálják vissza.

A felfedezéseket tekintve az MCSE biztosan segít, a közelmúlt eseményei pedig részben a Meteorban is olvashatók, de a külföldi szervezetek is biztosan szívesen törődnek az amatőrök munkájának eredményével.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
astrohist
Hozzászólások: 3226
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.08.11. 15:32

Re: felfedezés.
Előljáróban talán megismétlem amit éppen a Meteor-ban Kulin Györgyre emlékezve írtam. Amikor két ifjú titán megkérdezte, hogyan kell a csillagászatban "felfedezni" bár mit, akkor azt válaszolta,, hogy "ha így álltok hozzá, semmit sem fogtok felfedezni".
A csillagászati észlelések 90 százaléka nem "felfedezés" céljából törtnéik, hanem hogy alaposabban megismerjük az égitestek természetét, tulajdonságait, hosszú távon az "életét", fejlődését. Ehhez persze nagyon kitartó, gondos és rendszeres munka kell. Viszont minden távcsűnek megvan a maga lehetősége. Azután a nagy teljesítményű műszerek ma már annyi mindent rögzítenek az éppen leképezett égbolt-részleteken, hogy azoknak a felvételeknek a kiéértékelése már együttműködést kíván, és ebbe be lehet kapcsolódni.
Aki üstökösre vadászik, még mindig lehet "felfedező", mert ha valamelyik kamera megörökítette is, nem figyeltek fel rá. Esetleg egy kis távcsővel találhat valaki új üstököst, amelyről azután a visszamenőleges vizsgálatok megmutatják, hogy korábbi felvételeken is rajta volt, csak nem regisztrálták.
Nóva és új változócsillag kereséshez sem kell feltétlenül nagy műszer, csak nagyon kitartó, rendszeres munka. De még a rendszeres, folyamatos napészleléseknek is megvan a maga haszna!
Általánosságban: a folyamatos, kitartó észlelő munkának (válozócsillag, Nap, Hold, üstökösök fényessége, alakja, stb.) van értelme, célja, sőt a szorgos észlelő nevét is számontartás, csak éppen türelem és figyelem kell hozzá. (Közben még valami felfedezésre is van kilátás!)
Re: asztrográf. közmegegyezéssel a lencsés fotó-távcsöveket nevezik asztrográfnak. Tükrösöknél ez a megnevezés nem használatos. Vagyis "Newton rendszerű asztrográf" nem létezik. (T.i. az asztrográfok lencse rendszerét úgy akromatizálják, hogy a kék és ibolyántúli tartományban adjon jó leképezést. Tükrös távcsöveket viszont nem kell akromatizálni, mert azok minden hullámhosszúságú fényt azonos fókuszba képezik le.)) Az említett f/1,5 fényerejű kamera alighanem az un, Szuper-Schmidt kamerákhoz tartozik. BQ.
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: mpt » 2014.08.11. 15:46

Re: asztrográf. közmegegyezéssel a lencsés fotó-távcsöveket nevezik asztrográfnak. Tükrösöknél ez a megnevezés nem használatos.


"An astrograph (astrographic camera) is a telescope designed for the sole purpose of astrophotography. Astrographs are usually used in wide field surveys of the night sky as well as detection of objects such as asteroids, meteors, and comets.

Design

Most research telescopes in this class are refractors, although there are many (usually larger) reflecting designs such as the Ritchey-Chrétien and catadioptrics such as the Schmidt camera. "

--mpt
astrohist
Hozzászólások: 3226
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.08.11. 19:59

Sidius írta:
Re: asztrográf. közmegegyezéssel a lencsés fotó-távcsöveket nevezik asztrográfnak. Tükrösöknél ez a megnevezés nem használatos.


Kerdves mpt! 1. A fenti szöveget nem Sidius, hanem BQ írta.
2. Az idézet szép, megható, az eleje igaz is, de mint googli-szövegek többsége nem perdöntő. Az asztrográfnak, mint fotografikus lencserendszernek a megnevezése az 1920-30-as években alakult és rögzült, és a Zeiss, Goerz, Warner et Swasy cégek ilyen értelemben haználta, megkülönböztetésül az "univerzálisan" alkalmazható tükrös távcsövektől. Átböngészheted pl. H. C. King, vagy R. Riekher távcsőtörténeti könyveit is.
Végy elő egy pár csillagvizsgáló-leírást, ahol felsorolják műszere parkjukat,. látni fogod a megnevezésbeli megkülönböztetést. Hogy honnan ered, azt az előzőkben leírtam: a fotografikus lencse rendszerek kékre korrigáltak, nem alkalmasak vizuális észlelésre, viszont a reflektorokat nem kell színre korrigálni, csak kómahibára.
Egyébként erős a gyanúm, hogy mindez a topic élindítóját nem nagyon izgatja, őt az érdekli, hogy milyen módon lehet "felfedezni". Remélem ez alatt azt érti, hogy milyen hasznos szakmai munkával foglalkozhat.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2014.08.12. 09:57

Én több helyen olvastam, hogy jobb, minőségi Newtonokat asztrográfnak neveznek.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2014.08.12. 10:02

http://makszutov.hu/termek/orion-asztrograf-200

Tudom, a kereskedőknek (is) maguk felé hajlik a kezük :)
SzarkaLevente
Hozzászólások: 996
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2014.08.12. 10:19

SzZoli írta:Én több helyen olvastam, hogy jobb, minőségi Newtonokat asztrográfnak neveznek.

Nem a minőséggel függ össze. Mpt álláspontját osztva, véleményem szerint (de a Wikipediais ezt irja) asztrográf típustól függetlenül az a távcső, ami az égbolt fotózására optimalizált.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Avatar
f.lorand
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2010.12.12. 14:07

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: f.lorand » 2014.08.12. 11:01

Hagyományos asztrofotózásban is bele lehet akadni érdekes dolgokba. Nekem már sikerült, igaz utólag ellenőrizve már katalogizált kisbolygókat örökítettem meg mozgás közben. Újat felfedezni már nagyon nehéz gondolom, ahogy Bartha Lajos bá is mondta.

OFF

Én is úgy tudom, hogy régen asztrográfnak a lencséseket nevezték, de ez mára valóban átalakult. Az összes mérvadó nyugati szakmagazin és szakkereskedés asztrográfnak nevezi már a tükrös, asztrofotózásra készített műszereket is. A nagy gyártók is így kategorizálják a termékeiket. Tehát ez a fogalom mára már itt tart, ezt tudomásul érdemes venni.

ON
Asztrofotográfia - https://fenyeslorand.hu
Avatar
Mzssiralop
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2009.07.29. 09:46

Re: Lehet-e még valamit felfedezni amatőrcsillagászként?

Hozzászólás Szerző: Mzssiralop » 2014.08.12. 15:02

Sok hasznos gondolat Sárneczky Krisztián cikkében:

"Kell egy észlelőprogram! A hazai amatőrök egyre fejlettebb műszerparkjával érdekes és hasznos észlelési programok folytathatók, olyanok, amelyek a hasznos időtöltésen túl esetenként a csillagászat tudománya számára is hasznosak. Az észlelőprogramok összeállításához ad segítséget ez a cikk. A témával kapcsolatban érdemes a Meteor rovatvezetőit is megkeresni."

http://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi- ... segen-tul/
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb jelenségek, égi események”