Kedves Fórumtársak!
Hétfőn vidéki ég (horizont alatti növekvő negyed Hold) alól észleltem az M13-ast, mely maradandó nyomot hagyott bennem. Sajnos körülbelül egy órára csökkent az elérhető észlelési idő a bevonuló felhőzet miatt, a halmazra szomorúan kevés időt szenteltem, más objektumok fényét is be akartam gyűjteni, több-kevesebb sikerrel. Az idő megszépíti az emlékeket, de annyira csak nem, hogy pontatlanul emlékezzek arra, mennyire részletesen és milyen fényességgel jelent meg az okuláromban a teljes látómezőt betöltve. A sok kiálló "láb" miatt olyan volt, mintha egy pók készült volna rámvetni magát.
Tegnapi, ugyan azon helyszínről való észlelésem alkalmával viszont nem éreztem ezt, egyenesen csalódtam: a mező felét-harmadát foglalta el, fényessége és felbontottsága meg sem közelítette a hétfői megjelenését. Enyhítő körülmény hogy tájékozódásom során tudomásomra jutott a benne lévő Mercedes-propeller amit sikerült is megpillantanom. Az észleléseket egy Baader zoom okulár 8mm-es állásával végeztem, 200/1200-as dobsonnal.
Ennyire befolyásolná a gömbhalmazok minőségét a horizont közelében lévő félhold? Talán az átlátszóság lehetett a ludas? Milyen egyéb körülmény játszatott szerepet?