Hold-észlelés

Holdészlelők fóruma
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3087
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.01. 18:08

mizar írta:Bocs fiúk, de ezt nem tudtam kihagyni! ...


Eddig szerintem ez a legkorrektebb cikk róla...
Még a telés fotót is megmagyarázza.


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
astrohist
Hozzászólások: 3221
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2017.12.01. 21:45

"Aki csak alkalomszerűen néz rá, lehet hogy nem észleli majd radikálisan eltérőnek a különbséget, de akik gyakran figyelik a Holdat, minden bizonnyal érzékelik majd az eltérést a megszokottól.

Kedves Attila! Ha ez neked korrekt, akkor én még az ufo-kat is elhiszem. Te "érzékelted" már valaha is a különbséget a perigeum és az apogeum holdkorongja közt? Már csak azért sem érzékelhető, mert nincsen mellette egy standard holdkorong, amelyhez hasonlítható. Ráadásul azt javasolják, hogy felkeltekornézzük (amkor a holdillúzió jelenség miatt nagynak érzékeljük). Ígí hát a szöveg duplán hazug.
Még csak azt sem lehet mondani, hogy "jó, jó, de legalább felhívja a figyelmet egy csillagászati eseményre. Az ilyen felhívás nem ér semmit, mert a laikus érdeklődő azt mondja, hogy hát ez a csillagászat? És ezzel elege is van belőle.
De nem hibáztatom az egyébként silany magyar sajtót, mert kátom, hogy a NASA is adja a nevét az ilyen baroomságokhoz.. BQ.
Avatar
rgeri
Hozzászólások: 84
Csatlakozott: 2016.09.24. 22:04

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: rgeri » 2017.12.01. 22:01

Na ennyire megbízható sajtó az Index és társai.

Üdv:
Gergő
Üdv:
Gergő (RKM)
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3087
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.02. 01:30

astrohist írta: Kedves Attila! Ha ez neked korrekt, akkor én még az ufo-kat is elhiszem. ...


Kedves Lajos!

Nagy-nagy tisztelettel: sikerült citálnod azt az egy mondatot, amibe valóban bele lehet kötni, ha akarsz...
Ugyanakkor aki valóban gyakran figyeli a Holdat pl. adott távcsövön és okuláron keresztül, az esetleg valóban észreveheti, hogy korábban még éppen belefért az adott okulár LM-be, most meg nem. Lehet ilyen? Simán!!!

A látóhatáron nem azért ajánlja a vizsgálatot (szerintem), mert ott nagyobbnak látszik (bár tényleg nagyobbnak látszik az ismert optikai csalódás miatt), hanem mert ott vannak tereptárgyak, amihez esetleg hasonlítani lehet egy korábbi felkeltéhez képest, míg magasabban az égen már valóban nincs viszonyítási pont, és szabad szemmel észrevehetetlen a változás mértéke.

A magam részéről egyébiránt igenis szoktam érzékelni a perigeum környékén "telítődő" Hold kissé erősebb fényét (bár valóban nem a látszólagos méret-növekedését). Az idézet cikket én már el tudom fogadni a "hír" kommentálására; szerintem értelmesen (helyes szakkifejezésekkel, sőt, távolság-adatokkal!!!) elmagyarázza a "jelenség" lényegét, és még a csillagászoknak a fogalommal szemben érzett antipátiájáról is említést tesz, ráadásul rögtön a cikk elején! Sőt, megadja a változás százalékos mértékét; abszolút korrekt!!!!!!!! Továbbá pl. kiemeli, hogy a "nagy holdas" képeket teleobjektívvel lehet készíteni, így ezzel sem téveszt meg senkit. Én továbbra is korrektnek tartom. De legalábbis az eddigiekhez képest fényévekkel jobb! Nem ismerem a cikk íróját, de ismeretlenül is gratulálok neki!

És ha a "szuperhold" emlegetése következtében egy-két emberrel több néz fel az égre, akkor az szerintem szuper :lol: ; ennek sokkal jobban örülök, mint amennyire fáj az, hogy nem szakmai a kifejezés. Legalább észreveszi, hogy vannak objektumok az égen, merthogy addig csak lefelé bámult az okostelefonjára...

Lehet, hogy a NASA is inkább a fenti, "nézz fel az égre" típusú előnyét látja ennek a hírverésnek, mivel az hasznos, a "tudománytalan" elnevezés meg igazából nem árt senkinek, és ezért állt mellé.

Ez szerintem már-már kezd a boszorkányüldözésre hasonlítani, legalábbis itt, a Csillagvárosban...


Üdv,
MDA

u.i.: ha már szóba hoztad az UFO-kat: azokat én helyből elhiszem!!! Sőt, természetesnek tartom: Unidentified Flying Object. Ez bármi lehet, ami repül, és nem tudjuk róla, hogy micsoda. Amíg be nem azonosítjuk egyértelműen, addig UFO. Ilyen pedig rengeteg van... Tehát nem helyes az, ha az UFO-kat csakis a kis zöld emberkék által vezetett idegen űrhajókra használod, mert nem (csak) azokra vonatkozik. Tehát - már megbocsáss - Te is helytelen értelmezéssel használtál egy kifejezést. Akkor most a szuperhold miért is ekkora probléma??? ;)
Szerintem inkább emésszük meg ezt az újságírói szenzáció-hajhászást, és annak örüljünk, ha e miatt akár csak egyetlen gyerek is elkezd érdeklődni a csillagászat iránt!!! Ilyenből sajnos úgyis egyre kevesebb van manapság...

Ja, és ezzel pedig nem az Index-et akarom védeni, mert az egyébként egy szennylap. :mrgreen: Számomra.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: mpt » 2017.12.02. 09:10

Mindettol fuggetlenul a szuperhold egy suletlenseg. Erdekes modon kb 5 evvel ezelottig nagyon jol megvoltunk nelkule. Az az erzesem, pont olyan, mint a black friday, csak sajnos gyakrabban roppen fel a hire.A NASA hirverese nem erv ezzel szemben, erdekes modon elfelejtkezunk arrol, hogy a NASA csak egy a rengeteg csillagaszati-urkutatasi szervezet kozul (valahogy az ESA, ESO, IAU, stb nagyon ritkan kerul szoba).

Ettol nemigen fog erdeklodes fordulni a csillagaszat fele. Sokan elkeszitk majd a sajat szuperholdas fotojukat, szelfijeit, aztan az otodik utan megunjak. Vagy jonnek tavcsoves bemutatora szuperholdat nezni, es ott kell elmagyarazni, hogy teleholdkor roppant keves reszlet latszik a Holdon, raadasul a halvany objektumok eszleleset meg is neheziti, ha tudnak, jojjenek vissza harom het mulva is.

Inkabb reklamoznank az elso negyed kornyeket, annak meg szupernek se kell lennie, es orakig tudjak csodalni a latogatok. Tucatnyi kratert lehet tavcsoben mutogatni, tortneteket meselni roluk, a nevuket viselo szemelyekrol, stb.

--mpt
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3087
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.02. 09:27

mpt írta:Mindettol fuggetlenul a szuperhold egy suletlenseg.


Igen, igazad van, és teljesen egyet értek.

De ez a "megátalkodott fröcsögés" vele szemben meg szerintem nevetséges. Mintha bármi is múlna rajta.

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Mzssiralop
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.07.29. 09:46

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Mzssiralop » 2017.12.02. 10:25

Ki fröcsög itt? Diskurálunk. Mi lenne a helyes? A véleményünket tartsuk meg magunknak, lehetőleg minden témában, mert úgysem változik a világ, ugyanis a Világegyetem tágulása szempontjából abszolút marginális, mi olvasható itt, a Csillagvárosban (?)...

Vegyük tudomásul sztoikus nyugalommal, hogy a Magasságos NASA bulvárszekciója felkapja asztrológusok és vallási megszállottak kreálmányait, és teljes mellszélességgel népszerűsíti azokat (szuperhold, vérhold, eperhold és más viccességek)? Mindenütt arra hivatkoznak, hogy hát a NASA megmondta. Hát a NASA nem megmondta, hanem elcseszte.

A nagyközönség átveréséről van szó. A nagyobb holdkorongot legfeljebb azok érzékelik, akiknek beépített mikrométer van a szemükben, a 0,3 magnitúdós fényességkülönbséget meg talán a turbóbaglyok se. Mert ugye kellene egy-két öh is úgy -12 táján. Persze lehet méricskélni, aki rendszeresen fotózza, észleli a Holdat, nyilván hogy pontosan tudja, miről van szó, csak nekik ezt nem is kell mondani. Nagyjából az emberiség egy százezred részéről van szó. A híradások azonban nem nekik szólnak.

Mindnyájan pontosan tudjuk miről van szó, az utca embere azonban nem tudja, miről van szó, csak egy jelenségről hall, ami azért lett valós, mert az elbulvárosodott média folyamatosan sulykolja - az Index ezt korrektül le is írja, lehet elájulni a coming outtól. BQ pontosan írja, a laikusok a holdillúziót vélik szuperholdnak, és nyugtázzák, hogy valóban milyen hatalmas volt a Hold.

Már most látni, hogy az augusztusi, valóban szuper holdnál (ui. holdfogyatkozás volt) lényegesen nagyobb médiafigyelmet fog kapni ez a mostani telehold. Na ez a probléma. Maximálisan egyetértek BQ-val, olyan jelenségekkel, olyan égi látnivalókkal kell népszerűsíteni, amelyek valóban tartalmasak, valóban fontosak, és még ritkák is. Persze lehet azt mondani, hogy sohase lehessen tudni, nem éppen egy szuperholdra ácsingózó gyerekből lesz-e Einstein, csak hát ez olyan, mint a lottó. Mindenki lottózik, de senki se ismert olyat, aki elvitte az öttalálatos főnyereményt.

Némi elégtétel, hogy azzal a pár szuperholdas cikkemmel, amit az elmúlt 5-6 évben írtam, legalább annyit sikerült tudatosítani a hazai média egy részében, hogy a szuperhold talán nem egészen kóser dolog. Mert máshol még eddig se jutnak el. Mindenkinek ajánlom szeretettel:

https://www.csillagaszat.hu/hirek/a-nag ... d-atveres/

Mzs
Bízzunk a derült időben és tartsuk szárazon a csiszolóport!
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3087
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.02. 10:50

Elongáció, kvadratúra, oppozíció, stb. stb.
Ezek mind speciális bolygóállások, geometriai szöghelyzetek, és csillagászati fogalmak, csillagászok vezették be őket. (Ráadásul azt sem tudod "szemmel" észrevenni pontosan, hogy mikor áll be, még távcsővel sem...)

A perigeumra eső teliholdra - ami ugyanúgy speciális bolygóállás (mitől más, mint a fentiek...) - most egy firkász kitalált egy elnevezést, merthogy annak még nem volt külön neve. Nem csillagász volt az illető, hanem firkász. Ennyi a különbség, nem több!!!

Ezért kell ennyire kiakadni rajta? Ja, bocs, "diskurálni"???
Nem kell bevenni a fogalmat a pl. következő Csillagok világába, és kész.

Egyébiránt a NASA-t én azért ennyire nem írnám le. Mégis csak elsőként küldtek embert a Holdra...
Amikor az összes többi általad idézet szervezet még ötlet szintjén sem létezett - ha jól sejtem. Persze ettől még ők is elcseszhetnek bármit, de talán tudni kellene az indítékaikat - hátha mégis nekik van igazuk.

A "csillagászati bulvár-események" pedig mind-mind közelebb hozzák a Blikk és társaik olvasóit a csillagászathoz is (és nem feltétlenül csak az asztrológiához). Onnan több új érdeklődőt lehet bevonzani, mint az egyébként kiváló, de meglehetősen zárt körben olvasott Meteor szakmaiságával.

Magad írtad (vagy Molnár Peti?), hogy a hír hatására bejönnek a Polarisba, és ott kell szembesíteni őket a "humbukkal".
Egyébként pedig be se mennének oda.... Lehet ez is egy alternatíva, de nem hiszem, hogy az általad képviselt szervezetnek ez lenne az érdeke.


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: mpt » 2017.12.02. 11:26

Nem firkasz volt, hanem asztrologus. Aki szerint a perigeumban levo ujhold is szuperhold.

Senki nem vitatja a NASA regi es jelenlegi kutatasi eredmenyeinek a nagyszeruseget, csak arrol van szo, hogy mas mondja is lenne a tudomany nepszerusitesenek, mint a felkapott, ertelmetlen jelensegek atvetele, azon az alapon, hogy mar ugyis elterjedt. Az elongacio, oppozicio, stb fontos fogalmak, mert pl. tudni beloluk, mennyire figyelheto meg egy belsobb bolygo (elong).

A Polarisba (szerencsere) nem a szuperhold miatt jonnek, hanem mert erdeklodnek a csillagaszat irant, legfeljebb felmerul a szuperhold kerdese (ja, epp tegnap volt, stb), de minden teleholdas esten elmondjuk, hogy majd elso negyednel is jojjenek vissza, ha tetszett a program, mert a Hold akkor a legszebb. Viszont jardacsillagaszatnal gyakran elofordul (ugye ott nem azert jonnek oda, hanem mert tavcsovet latnak).

Szerintem a csillagaszatot maskent kell erdekesse, vonzova tenni, mint bulvarszintu cikkekkel. A legkivalobb modszer: jardacsillagaszat (ill. barmifele bemutato): kozvetlen elmeny, kozvetlen kapcsolat, ertelmesen el lehet magyarazni sok mindent, ami foglalkoztatja az embereket.

Egyebkent az alapitasi idopontok:
NASA: 1958

BAA (British Astronomical Association): 1890
IAU: 1919.

--mpt
Avatar
Mzssiralop
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.07.29. 09:46

Re: Hold-észlelés

Hozzászólás Szerző: Mzssiralop » 2017.12.02. 11:31

További hasznos olvasmány Csizmadia Szilárdtól:

https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztr ... gabutasag/
Bízzunk a derült időben és tartsuk szárazon a csiszolóport!
Válasz küldése

Vissza: “Hold”