Napmegfigyelés

Napészlelők fóruma
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2009.12.26. 11:47

A Nap észlelése, észlelési módszerei, távcsövek, szűrők, kiegészítők, stb....
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2009.12.26. 11:50

Nos én olyan problémával fordulok hozzátok, hogy hogyan tudom a legolcsóbban megfigyelni a protuberanciákat? Mert nekem most nincs fölös 150k-m hogy vegyek egy PST-t. Hogyan tudnék a legolcsóbban venni vagy építeni olyan eszközt amivel meg tudom figyelni a protuberanciákat? Tudok a protuberancia-toldatról, de ahhoz még kell óragép meg ilyen-olyan eszköz amivel lehet hogy egyszerűbb és olcsóbb (?) lenne megvenni egy PST-t. Valakinek valami ötlete?
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2009.12.27. 13:48

Janicsillagasz írta:Nos én olyan problémával fordulok hozzátok, hogy hogyan tudom a legolcsóbban megfigyelni a protuberanciákat? Mert nekem most nincs fölös 150k-m hogy vegyek egy PST-t. Hogyan tudnék a legolcsóbban venni vagy építeni olyan eszközt amivel meg tudom figyelni a protuberanciákat? Tudok a protuberancia-toldatról, de ahhoz még kell óragép meg ilyen-olyan eszköz amivel lehet hogy egyszerűbb és olcsóbb (?) lenne megvenni egy PST-t. Valakinek valami ötlete?

Legolcsóbban úgy tudod megfigyelni a protuberanciákat, hogy elmégy a Polaris csillagvizsgálóba és belenézel az ott levő pst-be. :D Ha saját műszert akarsz, akkor legolcsóbban a Coronado PST ill. a Lunt LS35 távcsöve mutatja meg a protuberanciákat. Legutóbb Molnár Mpt Péter készitett egészen szenzációs animációt: http://www.makszutov.hu/galeria/galeria ... 1261899073

Protuberancia toldathoz nem kell óragép, csak egy távcső (f15 körüli nyilásviszonnyal) valamint a távcső elé a egy spec. szűrő. (Rendszerint a prot. toldatot és a szűrőt együtt szállitják.)
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: mpt » 2009.12.27. 21:36

Sziasztok,

én is több hónapig rágódtam és nézelődtem, merre induljak el, végül Áldott Gáborral és Leventével való beszélgetések és a http://www.solarscopereviews.com/ oldal alapján indultam el.
Azt hinné az ember, hogy olcsóbban megússza, ha szűrőt vesz csak, de nem igazán: kell először is egy ERF (energy rejection filter - energiacsökkentő/elnyelő szűrő), illetve egy keskenysávú interferenciaszűrő. Az ERF se túl olcsó, még kis méretben se (én például a http://www.baader-planetarium.de/ honlapot böngésztem), de az interferenciaszűrő az, ami piszok drágává teszi a mulatságot. Ahogy csökken a sávszélesség és emelkedik a minőség, nő az ár is irtó gyorsan a csillagos ég felé. És ráadásul még kell mellé egy refraktor is ugyebár. Pl az általam választott Lunt márkánál a legkisebb, 50mm szabad nyílású szűrő a hozzá való interferenciaszűrővel kb. kétszer annyiba kerül, mint a legkisebb, 35mm-es komplett modell (pl. http://www.teleskop-express.de/)

A PST előnye, hogy később tovább lehet lépni olyan értelemben, hogy létezik "bejáratott" (bár természetesen nem hivatalos) megoldás nagyobb átmérőjű műszerre való adaptálásra (és így több fény és nagyobb felbontás elérésére). Ugyanakkor nekem az az érzésem az eddigi tapasztalatok alapján, hogy az 5mm-es kisebb nyílású Lunt kacagva hozta azt, amit eddig PST-vel el tudtam érni (persze hozzá kell tenni, hogy PST csak kölcsönben volt nálam párszor, mindannyiszor pár napig, tehát lehet, hogy nem hoztam aknáztam ki belőle mindent).

A protuberancia-toldat is jó lehet, nem tudom, mennyivel lennél beljebb vele, mind például egy használt PST-vel. De ha jól rémlik az olvasmányaimból, ez csak fényesebb protuberanciákat mutatja (javítsatok ki, ha rosszul emlékszem). Ráadásul nem látod a felszínt, ami szintén érdekes látványt nyújthat H-alfában is (tekergőző fonalak, aktív területek...).

Szóval szerintem, ha műszert vásárolnál a lehető legolcsóbban, tényleg a (használt) PST/Lunt lehet a megoldás. A 40mm-es PST és a 35-ös Lunt között szerintem:
- képminőség, kontraszt: ++Lunt
- fókuszálás: +Lunt (a PST élességállítóját nagyon nem szeretem, a helikális fokuszírozó jobbnak tűnik, bár zavaró, hogy webkamerázásnál elfordul a látómező, sőt, a kamera súlya alatt is elfordul, erre még ki kell találnom valamit...)
- rögzítés: +PST (a Lunt egy alulról fotócsavarral elfogadható tubusgyűrűvel érkezik, amibe csak úgy tudom berakni a műszert, hogy teljesen kiveszem a blokkszűrőt tartalmazó zenittükröt, beleértve a rögzítőcsavart is, majd a csupasz tubust betolom a tubusgyűrűkbe, rögzítem, és visszarakom a tükröt - szóval a PST alsó fotóállvány-csatlakozója ehhez képest töredék idő alatt használható. Persze lehet csináltatni speckó lábat neki)
- okulárkihuzat: +Lunt (a fent említett zenitprizma forgatható, tehát mindig kényelmes szögből lehet betekinteni, szemben a PST fix kihuzatával)
- fókuszsík: +Lunt (webkamerával barlow nélkül elérem a fókuszsíkot, PST-ben túlságosan bent van, csak kétszerezővel használható a webkamera - bár DSLR-hez még kétszerezővel sem érem el...)
- kereső: +PST (PST-nél pofonegyszerű a Nap megtalálása, ami egyébként nem is olyan triviális. Az alap Lunt modellben nincs ilyesmi, úgyhogy néha eltart egy darabig, míg az ember megtalálja a Napot, bár erre majd fundálok ki valami egyszerű keresőt)
- hangolás: -Lunt (igazából csak annyi van, hogy a szűrő döntése a Luntnál az objektív előtt történik, és kicsit tartok tőle, hogy a por/kosz bejut a két elem közé, míg a PST-nél ez belül, zárt térben van. Valamit majd kitalálok erre is...)
- szellemkép: -PST (minden, a szűrő döntésével dolgozó H-alfa rendszerben jelentkezik szellemkép, a PST-ben néha elég zavaró volt, Luntban is láttam, de eddig nem okozott túl nagy gondot)
- "sweet spot": -PST (ezt nem tudom, hogy hívják magyarul, arról van szó, hogy a képen van egy terület, ahol nagyon jó a képminőség, ezen kívül pedig eléggé leromlik. PST határozottabban, Luntban kevésbé zavaróan jelentkezik.)

Nem számoltam össze a pontokat, de eleddig nem bántam meg, hogy a sosem látott/próbált márkát választottam... sőt!

--mpt
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2009.12.28. 10:02

Hát akkor marad a vásárlás :(
Csak ezaz hogy én mint diák, még nem dolgozom, nincs saját keresetem így eléggé szűkpénzű vagyok és próbálok mindig a legolcsóbban megúszni mindent. De akkor megpróbálok keresni egy használt cuccot. A leírtak alapján akkor lesz egy Lunt... az valahogy jobban tetszik. PST-be már tekintettem bele a 2007-es Ágasváron, nagyon tetszett és még akkor eldöntöttem hogy kell egy H-alpha távcső. A Polarisba való utazgatás... hát én Budapesttől 150km-re lakok, ami oda-vissza olyan 2.500 Ft/alkalom, havi 10.000, egy év alatt elkölteném a PST-re valót xD
Akkor tehát használtat próbálok valahonnan venni...
Köszi mindenkinek!
Nagy Róbert
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2009.09.27. 06:42

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Nagy Róbert » 2010.01.24. 09:52

Sziasztok!
Gondom az lenne, hogy a Baader fóliát mivel lehet tisztítani, vagy hogyan? Ugyanis nagyon szép tiszta az idő, gondoltam megnézem a Napot, de a hideg miatt forralt bort hörpölgettem és a fólia feltételénél néhány csepp rácseppent :oops:
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.01.24. 16:05

Szia,

szerintem ne próbáld meg tisztítani, hacsak tényleg csak egy-két csepp.

--mpt
Nagy Róbert
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2009.09.27. 06:42

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Nagy Róbert » 2010.01.24. 16:22

SZia,
Köszönöm a választ, végül is nem zavaró, csak bánt a dolog a forralt bort meg szeretem! :oops:
Derült eget! Robi Itt derült az ég marad a Hold forralt bor nélkül (elfogyott) :lol:
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2010.01.25. 13:21

Hát nem tudom hogy mennyire vagyok ostoba, de én pl. a poros szűrőmet egyszerűen csak megtöröltem.... Minőségben nem szenvedett kárt... (ahogy láttam)
Kkaresz
Hozzászólások: 84
Csatlakozott: 2009.12.08. 18:41

Re: Napmegfigyelés

Hozzászólás Szerző: Kkaresz » 2010.01.25. 19:43

Nem igazán tanácsos csak úgy megtörölgetni sem szűrőt (főleg a vékogy fóliákat), sem lencsét, sem tükröt...
Ha nem sérült, akkor most szerencséd volt. ;)
Válasz küldése

Vissza: “Nap”